Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

«Ημερίδα “Η Όπερα Διαδραστικά στα Δημοτικά Σχολεία”» στην Εθνική Λυρική Σκηνή, Θέατρο «Ολύμπια»
Ο κουρέας της Σεβίλλης στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Απολαυστικός ήταν ο Κουρέας της Σεβίλλης με άρτιους όπως πάντα λυρικούς συντελεστές της ΕΛΣ. Ο βαρύτονος Ζαφείρης Κουτελιέρης ως Φίγκαρο, και η σοπράνο Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη ως Μπέρτα ήταν οι καλύτεροι φωνητικά.
Η ωραία Ροζίνα της Νίκης Χαζιράκη, ο Κόμης Αλμαβίβα του Ιωάννη Κάβουρα, και οι ξεκαρδιστικοί Δρ. Μπάρτολο του Αναστάσιου Λαζάρου και Ντον Μπαζίλιο του Διονύση Τσαντίνη συμπλήρωσαν την διανομή των ρόλων.
Η Μουσική διεύθυνση ήταν του Γιώργου Αραβίδη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλο "Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία" ξεκίνησε το Μάιο του 2012 και συνεχίζεται με επιτυχία σε 70 δημοτικά σχολεία ανά την επικράτεια. Η υλοποίησή του εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος "Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση" και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013)
Οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της όπερας από μέσα, αφού τις δυο μέρες που διαρκεί λαμβάνουν μέρος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής της όπερας του Τζοακίνο Ροσσίνι Ροσσίνι Ο κουρέας της Σεβίλλης. Το πρώτο μέρος του προγράμματος ξεκινάει πριν η ομάδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φτάσει στα σχολεία καθώς οι μαθητές έχουν ήδη προετοιμάσει μέρος σκηνικών αντικειμένων του έργου με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.
Ραφαήλ Πυλαρινός, μαέστρος
Με την άφιξη των καλλιτεχνικών εκπαιδευτών της ΕΛΣ την 1η μέρα, τα παιδιά παρακολουθούν βιωματικά εργαστήρια με στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού, μουσικοκινητικής και εικαστικής έκφρασης που στόχο έχουν την εξοικοίωσή τους  με το μουσικό θέατρο και συγκεκριμένα με τον κόσμο της όπερας. Στα εργαστήρια συμμετέχει  η Ορχήστρα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΛΣ. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το μαέστρο, τους μονωδούς και τους χορευτές και η μέρα ολοκληρώνεται με τη μουσική πρόβα για το φινάλε του έργου στην οποία συμμετέχει η σχολική χορωδία.
Την 2η μέρα τα εργαστήρια συνεχίζονται και τα παιδιά έρχονται σε επαφή με κάποιους από τους συντελεστές όπως φωτιστές, ενδύτριες, μακιγέρ και βοηθό σκηνοθέτη. Η παράσταση πραγματοποιείται με συμμετοχή των παιδιών στη χορωδία και κοινό τους γονείς, τους δασκάλους και συμμαθητές τους.
Το εκπαιδευτικό πακέτο που διανέμεται στα σχολεία μετά την πραγματοποίηση της εκπαίδευσης και της παράστασης από την Εθνική Λυρική Σκηνή, περιλαμβάνει κουκλοθέατρο με φιγούρες από τον Κουρέα της Σεβίλλης, DVD της παράστασης, βιβλίο κόμικ με τη ζωή του Τζοακίνο Ροσσίνι, εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς των σχετικών ειδικοτήτων με οδηγίες για το ανέβασμα ενός μουσικοθεατρικού έργου και μια συλλογή από σχετικά έντυπα του προγράμματος, όπως carte postale, αφίσες, βιβλιαράκι συντελεστών παραγωγής κτλ. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν στην προετοιμασία και στη διενέργεια των παραστάσεων, θα έχουν στη διάθεσή τους τα βασικά εργαλεία και τις μεθοδολογίες ώστε στις επόμενες σχολικές χρονιές να μπορούν να ανεβάζουν οι ίδιοι μία μουσικο-θεατρική παράσταση στο σχολείο τους.
Καλλιτεχνικοί συντελεστές: Καλλιτεχνικός διευθυντής, Μύρων Μιχαηλίδης
Μουσική διεύθυνση: Τάσος Συμεωνίδης, Γιώργος Αραβίδης, Ραφαήλ Πυλαρινός
Σκηνοθεσία, μετάφραση & διασκευή κειμένου Κωστής Παπαϊωάννου
Σκηνικά: Σοφία Παντουβάκη, Γιώργος Κολιός. Κοστούμια: Σοφία Παντουβάκη.
Φωτισμοί: Χριστίνα Καμμά. Κινησιολογία: Θεμιστοκλής Παυλής.
Ενορχήστρωση, διασκευή μουσικού κειμένου Γιάννης Σαμπροβαλάκης
Μουσική προετοιμασία μονωδών: Ευαγγελία Τζελέπη, Σοφία Γκελασβίλι - Τροϊζου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηρώ Κεραμοπούλου, Μαρίνα Μέργου.
Βοηθός σκηνογράφου, ενδυματολόγου: Μαρίζα Παγκάκη
Καλλιτεχνικές εκπαιδεύτριες: Χριστίνα Αυγερίδη, Τατιάνα Θεολόγου, Βενετία Νάση, Κωνσταντίνα Στράνη.
Ραφαήλ Πυλαρινός
ΔΙΑΝΟΜΗ (Με αλφαβητική σειρά)
Ροζίνα: Τριανταφυλλιά Γεωργιάδου, Άρτεμις Μπόγρη, Μαρίτα Παπαρίζου, Νίκη Χαζιράκη
Κόμης Αλμαβίβα: Ιωάννης Κάβουρας, Ιωάννης Καλύβας, Μανώλης Λορέντζος.
Δρ. Μπάρτολο: Νίκος Καραγκιαούρης, Αναστάσιος Λαζάρου, Γιώργος Ματθαιακάκης, Κωστής Ρασιδάκης.
Φίγκαρο: Ζαφείρης Κουτελιέρης, Χρήστος Λάζος, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Γιάννης Σελητσανιώτης.
Ντον Μπαζίλιο: Επαμεινώνδας Ηλιόπουλος, Βασίλης Κωστόπουλος, Θεόδωρος Μωραϊτης, Διονύσης Τσαντίνης.
Μπέρτα: Άννα Αλεξοπούλου, Ελένη Δάβου, Βασιλική Κατσουπάκη, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη
Χορευτές: Σοφία Ζαρμπή, Κωνσταντίνος Κασιάρης, Ελένη Μοσχά, Γιώργος Παπαθανασίου, Θεμιστοκλής Παυλής, Ελισάβετ Σπαχή.
Με την Ορχήστρα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΛΣ
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου