Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Συγκλονιστικός ο Βασίλης Ασημακόπουλος ως «Προμηθέας Δεσμώτης» στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, με εκπληκτικούς συμπρωταγωνιστές την Φωτεινή Αθανασάκη και τον Χρήστο Δεληζώνα



Βασίλης Ασημακόπουλος

Την Δευτέρα 3 Ιουνίου στο Θέατρο Τζένη Καρέζη συγκλονίστηκε και μαγεύτηκε το Αθηναϊκό κοινό από την επιβλητική ερμηνεία του μπάσου Βασίλη Ασημακόπουλου στον μεγαλύτερο ρόλο του τραγικού ρεπερτορίου τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου.
Την επιμέλεια παρουσίασης είχε ο γνωστός ηθοποιός Κώστας Καζάκος που είχε παίξει το 2005 τον ρόλο του Προμηθέα στην Επίδαυρο. Στις πρόβες του έργου ο Κώστας Καζάκος είπε ότι ο ρόλος απαιτεί το τραγούδι και ότι ο ίδιος όταν ερμήνευσε τον Προμηθέα ήθελε να τραγουδήσει συνεπαρμένος από τον λυρισμό του Αισχύλου.
Η παρουσίαση του έργου έγινε από τον πρόεδρο της Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών Παύλο Ναθαναήλ που αναλύοντας το κορυφαίο έργο του Αισχύλου τόνισε την ανθρώπινη μορφή του Προμηθέα ως τον πρώτο επαναστάτη της ιστορίας. Επίσης αναφέρθηκε στην σύνδεση της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και της όπερας Προμηθέας του Παναγιώτη Καρούσου που βασίζεται στην μετάφραση του έργου από τον ποιητή Ιωάννη Γρυπάρη που ήταν πρόεδρος της ΕΕΛ.
Βασίλης Ασημακόπουλος - Φωτεινή Αθανασάκη
Η έξυπνη σκηνοθεσία του Βασίλη Ασημακόπουλου ήταν συμβολική με έμφαση στην τέλεια εκφορά του λόγου. Οι κινήσεις λιτές και υπολογισμένες για να δένουν με την μουσική. Το κοστούμι του Προμηθέα επιβλητικό αναδικνιε έναν πρωταγωνιστή που δεμένος με τις αλυσίδες αγωνιζόταν για την ανθρωπότητα. Ο Βασίλης Ασημακόπουλος είναι ο τραγικός ήρωας, ο αιώνιος ασυμβίβαστος Έλληνας που γίνεται σύμβολο αντίστασης στην κάθε λογής τυραννική εξουσία. Ο Προμηθέας του μπάσου Βασίλη Ασημακόπουλου είναι αξεπέραστος και θα γνωρίσει μεγάλη δόξα.
Η μέτζο-σοπράνο Φωτεινή Αθανασάκη ως Βία και Θεά Αθηνά τραγούδησε με τέτοια ορμή που συνεπήρε το ακροατήριο, ήταν θυελλώδης με τεράστια φωνητική έκταση.
Βασίλης Ασημακόπουλος - Φωτεινή Αθανασάκη
Η φωνή της είναι τεράστια και έχει μια σπάνια σκούρα χροιά στις χαμηλές, και ένα λαμπερό μέταλλο στις ψηλές νότες.
Ο τενόρος Χρήστος Δεληζώνας εμφανίστηκε σε τρεις ρόλους, Ήφαιστος, Ωκεανός, και Ερμής εντυπωσιάζοντας με την ωραιότατη φωνή του το κοινό που τον καταχειροκρότησε, ιδιαιτέρα στην μελωδικότατη άρια του Ερμή.
Το ρόλο της Ιούς ερμήνευσε η σοπράνο Ελένη Μπούκη – Αγιομυργιανάκη.
Η πιανίστα Βιβή Κλεισούρα συνόδευσε άρτια τους καλλιτέχνες, και έπαιξε υπέροχα την δύσκολη εισαγωγή του έργου μαγεύοντας τους ακροατές.  
Ο «Προμηθέας» πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 και παιζόταν κατά διαστήματα στα γαλλικά μέχρι το 2000. Το 2008 ανέβηκε στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, στα αγγλικά, με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο «Προμηθέας» ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Χολαργού, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην αίθουσα συναυλιών «Παρνασσός», στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο «Βεάκειο», στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων και στη Χαλκίδα.
Ο τενόρος Χρήστος Δεληζώνας
Ο μουσουργός Παναγιώτης Καρούσος χρησιμοποιεί στη μουσική του την πυθαγόρεια θεωρία της αρμονίας των σφαιρών. Σύμφωνα με την πυθαγόρεια διδασκαλία, οι ήχοι των ουράνιων σωμάτων συνθέτουν μία κοσμική μουσική, γιατί οι αποστάσεις και οι ταχύτητες των πλανητών και των απλανών αστέρων διέπονται από τους ίδιους αριθμητικούς λόγους που παράγουν και τη συμφωνία των ήχων.
Ο δημιουργός θέλει να αναβιώσει την Ελληνική όπερα συνδέοντας την με την Αρχαία Τραγωδία, από όπου και ξεκίνησε, με την Ελληνική Τετραλογία: «Η Αυγή του Ανθρωπισμού», που αποτελείτε από τις όπερες, Προμηθέας, Ολυμπιακή Φλόγα, Μέγας Αλέξανδρος, και Το Φως του Χριστιανισμού. 

Φωτεινή Αθανασάκη, Χρήστος Δεληζώνας, Βασίλης Ασημακόπουλος, 
Παναγιώτης Καρούσος, Ελένη Μπούκη – Αγιομυργιανάκη, Βιβή Κλεισούρα

1 σχόλιο:

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ
    "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή