Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ από τις Εκδόσεις Αιώρα‏

ΤΙΤΛΟΣ: Η γέννηση του χρηματιστηρίου
Ίντριγκες και πάθη στο Άμστερνταμ του 17ου αιώνα.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Lodewijk Petram
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Μαργαρίτα Μπονάτσου
ΣΕΛ.: 320
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 14 x 20,5 εκ.
ISBN: 978-960-7872-99-9
         ΤΙΜΗ: 17,90 ευρώ    

17ος αιώνας: η Ολλανδία διανύει τον Χρυσό Αιώνα της, το Άμστερνταμ σφύζει από οικονομική και εμπορική δραστηριότητα και η θρυλική Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών (VOC) συγκεντρώνει το αρχικό της κεφάλαιο, για πρώτη φορά στην Ιστορία, με δημόσια εγγραφή. Κι όταν τα πλοία της κατακτούν τους θαλάσσιους δρόμους των μπαχαρικών, οι μετοχές της γίνονται ανάρπαστες. Ένα νέο είδος εμπορίου είχε κάνει την εμφάνισή του.
O Λόντεβεϊκ Πέτραμ, αντλώντας από αρχεία και ντοκουμέντα της εποχής και ακολουθώντας τα ίχνη επενδυτών, κερδοσκόπων και απατεώνων, περιγράφει μυθιστορηματικά τη λειτουργία του πρώτου χρηματιστηρίου στον κόσμο. Η αφήγηση, καίρια και γλαφυρή, καταγράφει πραγματικές ιστορίες απληστίας, πάθους, τζόγου και χειραγώγησης, και αναδεικνύει πόσα χαρακτηριστικά της σημερινής χρηματιστηριακής αγοράς υπήρχαν ήδη από τότε.
Η ελληνική έκδοση εμπλουτίστηκε με ένα χρονολόγιο του Χρυσού Αιώνα της Ολλανδίας, εποχή που, παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη, ιδρύθηκαν τα πρώτα πανεπιστήμια και που η σκέψη, η φιλοσοφία και οι τέχνες άνθισαν και επηρέασαν όλη την Ευρώπη.
«Η ιστορική μελέτη του Πέτραμ δεν είναι μια στεγνή παράθεση στοιχείων. [...] Παρουσιάζει σχεδόν οικείες ιστορίες απληστίας, ρίσκου, πλούτου, εύνοιας της τύχης και αντιξοοτήτων».
De Standaard
«Μέσα από τους δρόμους και τα σοκάκια του Άμστερνταμ, περνούν άνθρωποι με σάρκα και οστά. Ένα ιδιαίτερα παραστατικό, ευανάγνωστο και ενημερωτικό βιβλίο».
Managementboek
Ο Ολλανδός Λόντεβεϊκ Πέτραμ (1981) σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, όπου πήρε το διδακτορικό του το 2011. Αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα και οργανώνει ξεναγήσεις στο οικονομικό κέντρο του Άμστερνταμ. Για το βιβλίο του Ηγέννηση του χρηματιστηρίου τιμήθηκε το 2012 με το βραβείο Dirk Veegens.

--
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΩΡΑ
Μαυρομιχάλη 11, Αθήνα
τηλ. 210 3839000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου