Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Εἰ δέ Χριστός οὐκ ἐγήγερται... (Α’ Κορ. 14,15) Ανάσταση. Χριστός. Αντίχριστος ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΑΣΧΑ Μητροπολίτη Σωτηρίου



«Εἰ δέ Χριστός οὐκ ἐγήγερται, κενόν ἅρα τό κήρυγμα ἡμῶν, κενή δέ καί ἡ πίστις ἡμῶν». Αλλά, εάν ο Χριστός δεν αναστήθηκε, τότε το κήρυγμά μας είναι χωρίς νόημα και η πίστη μας είναι χωρίς νόημα.
Με αυτά τα λόγια ο Απόστολος Παύλος πολύ απλά μάς λέει, ότι η απόδειξη της θεότητας του Χριστού είναι η ανάσταση. Η Ανάστασή Του πιστοποιεί τήν θεότητά Του.
Σήμερα πολλοί άνθρωποι αρνούνται την Ανάσταση του Χριστού. Και όχι μόνο οι μη χριστιανοί, αλλά και χριστιανοί ακόμη. Χριστιανοί μιλούν για πνευματική μόνο ανάσταση του Χριστού. Μερικοί χωρίς να καταλαβαίνουν τι λένε προχωρούν πιο πέρα και λένε, ότι ο Χριστός ήταν ένας καλός φιλόσοφος. Ένας σοφός διδάσκαλος. Ένας άνθρωπος αγάπης και ανεξικακίας. Με αυτά όμως αρνούνται την θεότητα του Ιησού Χριστού.
Ο ευαγγελιστής Ιωάννης είναι ο μόνος ο οποίος στις επιστολές του αναφέρει περί αντιχρίστου. Μελετώντας σωστά αυτά που ο ευαγγελιστής Ιωάννης γράφει περί αντιχρίστου, βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα, ότι αντίχριστος είναι όποιος αρνείται την θεότητα του Χριστού.  Και όποιος αρνείται την Ανάσταση του Χριστού, συγχρόνως αρνείται και την θεότητα του Χριστού. Συνεπώς είναι αντίχριστος.
Χριστιανοί μου. Η Ανάσταση του Χριστού είναι ιστορικό γεγονός. Μας μιλούν γι’αυτό οι ιστορικοί. Μάς μιλάνε οι Απόστολοι. Οι Απόστολοι μάς λένε. «Σας μιλάμε γι αυτό που είδαμε. Γι’αυτό που ακούσαμε. Γι’αυτό που ψηλαφίσαμε. Γι΄αυτό που ζήσαμε». Οι Απόστολοι είδαν τον Αναστημένο Χριστό. Τον άκουσαν. Συνομίλησαν μαζί Του. Τον εψηλάφισαν. Έφαγαν μαζί Του. Έζησαν την Ανάστασή Του. Δεν είχαν καμμία αμφιβολία για την Ανάστασή Του καί την θεότητά Του. Τι είπε ο δύσπιστος Θωμάς. «Ο Κύριός μου κι ο Θεός μου».
Αυτός ο Αναστημένος Χριστός, θα έλθει ξανά. Θα έλθει εν δόξη. Κύριος ουρανού και γης. Θα διατάξει την ανάσταση όλων των απ’αιώνος νεκρών. Και τελικά θα κρίνει τον καθένα για την πίστη του και τα έργα του. Την κρίση Του αυτή θα ακολουθήσει η ατελεύτητη ζωή στην αιώνια δόξα ή στην αιώνια τιμωρία.
Εσείς που με ακούτε κι εγώ που σας μιλώ, είμαστε χριστιανοί. Να προσέξουμε όμως, μη τυχόν, θεληματικά ή άθελά μας, γινόμαστε αντίχριστοι. Ολόψυχα χριστιανοί μου, να πιστεύουμε στην θεότητα του Χριστού. Στην Ανάσταση του Χριστού. Στην δική μας την ανάσταση. Στην αιώνια και ατελεύτητη ζωή, με συμμετοχή μας στην άπειρη δόξα και μακαριότητα του Θεού.
Ο Χριστός αναστήθηκε. Με τον Πατέρα και το Πνεύμα είναι ο  Τριαδικός Θεός. Αληθινός.  Ο Αληθινός Θεός. Ο Χριστός. Είναι ο μόνος Λυτρωτής και Σωτήρας του κόσμου. Δεν υπάρχει άλλος. Ας λένε ό,τι θέλουν οι ψευδοπροφήτες και οι ψευδοφιλόσοφοι.
Ας γιορτάσουμε σήμερα και πάντα την Ανάσταση του Χριστού και μαζί με τον Άγ. Ιωάννη τον Χρυσόστομο ας αναφωνήσουμε. «Ανέστη Χριστός και ο Άδης καταβέβληται. Ανέστη Χριστός καί πεπτώκασι δαίμονες. Ανέστη Χριστός και χαίρουσιν άγγελοι. Ανέστη Χριστός κι η ζωή πολιτεύεται. Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωή χαρισάμενος. Αυτώ η δόξα και το κράτος εις τους αιώνας των αιώνων». Αμήν.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές εν Χριστώ Αναστάντι

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου