Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Τάσος Μακράτος: Διάλογος με τον Διονύσιο Σολωμό και την Ελευθερία - Μεσολογγίου Ύμνος


Αθήνα, Τρίτη 29 Νοεμβρίου. Η Αιολική Πολιτιστική Εταιρεία παρουσίασε στην Στοά του βιβλίου το νέο βιβλίο του ποιητή και λογοτέχνη, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, κυρίου Τάσου Μακράτου «Διάλογος με τον Διονύσιο Σολωμό και την Ελευθερία - Μεσολογγίου Ύμνος». Το βιβλίο αποτελείται από 1301 στίχους σε έμμετρο δεκαπεντασύλλαβο και είναι ένα επικό ποίημα, ύμνος στον Διονύσιο Σολωμό και στην Ελευθερία.
Αποσπάσματα από το επικό ποίημα απάγγειλαν οι: Γιάννης Σταματίου ηθοποιός, Θάλεια Αργυρίου ηθοποιός, Αριάδνη Μποζίκη φοιτήτρια Εθν. Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ο ίδιος ο ποιητής Τάσος Μακράτος που συγκίνησε την κατάμεστη αίθουσα.
Για το βιβλίο μίλησαν οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, και ο Ευριπίδης Γαραντούδης.
Την παρουσίαση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης Κοντός, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κύριος Παύλος Ναθαναήλ, και ο Τάσος Λέρτας, σκηνοθέτης, κοινωνιολόγος συγγραφέας.
Ο Τάσος Μακράτος (λογοτεχνικό όνομα του Τάσου Μακρόπουλου) γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Την περίοδο 1985-86 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές νεοελληνικής και βυζαντινής φιλολογίας στο Παρίσι. Σήμερα, παράλληλα με τη λογοτεχνική του δραστηριότητα (συγγραφή, δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες), ως φιλόλογος-ερευνητής ασχολείται με έρευνα πάνω σε κείμενα νεοελληνικής, βυζαντινής και γαλλικής μεσαιωνικής λογοτεχνίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών). Γράφει ποίηση από πολύ μικρός και έχει μεγάλο σε έκταση ανέκδοτο υλικό. Μετά τα πρώιμα έργα του "Ο Υπαίτιος" και "Ο Προλετάριος", βραβεύεται για ποίημα του "Ειρηνοβόλο Σπέρμα" (Γιορτή Νεολαίας 1977) και μετέχει στη συλλογική έκδοση "Εικοσιοχτώ ποιητές" (1980).

Το φθινόπωρο του 1982 ταξιδεύει και παραμένει επί 3μηνο στη Νέα Υόρκη, όπου το έργο του παρουσιάζεται στο "Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού" και στο Ελληνικό Ραδιόφωνο (WEVD) Νέας Υόρκης. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα αρχίζει να γράφει τους "Μυστικούς Έρωτες" και αρχές του 1984 δημοσιεύονται οι "Μυστικοί Έρωτες Ι, Ερωτιάζειν" και "Μυστικοί Έρωτες ΙΙ, Ερωμένες Ημέρες", όπου κυριαρχεί η διαλεκτική σχέση έρωτα-ερωτισμού και επανάστασης και ο ερωτικός υπαρξισμός. Ύστερα από τη διαμονή του και τα μεταπτυχιακά στο Παρίσι (1985-86), ο Τάσος Μακράτος μελετά επισταμένως, τα χρόνια 1986-94, έργα της Βυζαντινής και της Γαλλικής Μεσαιωνικής Λογοτεχνίας (μελέτες και μεταφράσεις ανέκδοτες έως τώρα). Το 1996 βραβεύεται με το α΄ βραβείο ποίησης από την Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών της Ρώμης για το ποίημα του "Γυναίκες εσαεί". Την περίοδο 1998-2002 συνεχίζει τη συγγραφή της σειράς των "Μυστικών Ερώτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου