Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛ


Η βιολοντσελίστρια Όλγα Μπακμανίδη
με τον Παναγιώτη Καρούσο

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, δόθηκε στο θέατρο Ακροπόλ η συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του νέου μαέστρου Δημήτρη Μποτίνη. Το πρόγραμμα άρχισε με την Εισαγωγή από την όπερα «Γενοβέφα» έργο 81
του R. Schumann. Το δεύτερο και έργο της συναυλίας ήταν η Εισαγωγή και θάνατος της Ιζόλδης από την όπερα «Τριστάνος και Ιζόλδη» του R. Wagner, το οποίο δεν ακούσθηκε καλά και φάνηκε ότι χρειάζονταν ακόμα αρκετή προετοιμασία. Οι άριστοι μουσικοί της ορχήστρας προσπάθησαν να ερμηνεύσουν την δύσκολη παρτιτούρα του Wagner όσο καλύτερα μπορούσαν, και αυτό πρέπει να τονιστεί και είναι υπέρ τους, φάνηκε ότι και από μόνοι τους χωρίς μαέστρο μπορούν να τελειώσουν αξιοπρεπώς ένα έργο.
Ο Wagner χρησιμοποιεί στον Τριστάνο και Ιζόλδη μια ιδιαίτερα δύσκολη μουσική γραφή με άκρως χρωματική αρμονία, που η ορχήστρα πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι είναι μια θάλασσα με μεγάλα κύματα που βουλιάζουν και χάνονται και μετά αναδεικνύονται και φτάνουν στα ύψη, και πάλι από την αρχή συνεπαίρνοντας τον ακροατή μαζί τους.
Το τρίτο έργο ήταν το «Το ταξίδι του Ζίγκφριντ στο Ρήνο» από την όπερα «Το Λυκόφως των Θεών» του R. Wagner. Εδώ υπάρχουν μοτίβα από την Τετραλογία του Wagner με ιδιαίτερα έντονα χρώματα και ρυθμούς που δεν ήταν δεμένα άρτια μεταξύ τους.
 Ο μαέστρος Δημήτρης Μποτίνης στο πόντιουμ
Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος ο μαέστρος Δημήτρης Μποτίνης είχε καλές στιγμές που προοιωνίζουν μια ενδιαφέρουσα σταδιοδρομία. Τα έργα που ακούστηκαν ήταν της ρομαντικής Ρωσικής σχολής πολύ πιο εύκολα ακουστικά αλλά κυρίως ερμηνευτικά:
 «Ο Βράχος» Φαντασία για ορχήστρα έργο 7 του S. Rachmaninov, και η Εισαγωγή «1812» έργο 49 του P.I. Tchaikovsky.
Το κατάμεστο θέατρο από κόσμο χειροκρότησε το νέο μαέστρο και την ορχήστρα.
Κάποιοι δεν ξέρω γιατί πήγαν, ίσως γιατί η είσοδος ήταν ελεύθερη και δεν είχαν τίποτα άλλο να κάνουν, ή από κάποια υποχρέωση. Δίπλα μου ανάμεσα στα χειροκροτήματα είδα να σπρώχνει μια κυρία την φίλη της λέγοντας: «Ξύπνα μωρή τελείωσε!».