Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά κ. S. Harper στην Ελλάδα


Ο Μητροπολίτης Σωτήριος με τον
Πρωθυπουργό κ. 
SHarper στην Ακρόπολη
Ο Πρωθυπουργός του Καναδά κ. S. Harper, επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο 28, 29 Μαΐου 2011.
Είχε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες με τον Πρωθυπoυργό της Ελλάδας κ. Γ. Παπανδρέου και κατ΄ ιδίαν συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Φ. Πετσάλνικο.
Υπεγράφη Συμφωνία Νεότητος μεταξύ Ελλάδας και Καναδά. Την συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δρούτσας και ο Υπουργός Θησαυροφυλακίου του Καναδά κ. Clement, ενώπιον των Πρωθυπουργών της Ελλάδας κ. Γ. Παπανδρέου και του Καναδά κ. S. Harper.
O Πρωθυπουργός του Καναδά κ. S. Harper επισκέφθηκε την Ακρόπολη και το Μουσείο της.
Την Κυριακή οι δύο Πρωθυπουργοί κ. Γ. Παπανδρέου και κ. S. Harper, επισκέφθηκαν τα Καλάβρυτα και την ιστορική Μονή της Αγ. Λαύρας, όπου έγιναν δεκτοί από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Λαζούρα, όλες τις αρχές και πλήθος λαού.
Ξεναγήθηκαν  στον Ιερό Ναό της ιστορικής Μονής της Αγίας Λαύρας, όπου την 25η Μαρτίου 1821 εκηρύχθη η Ελληνική Επανάσταση και στο Μουσείο της Ι. Μονής.
Ο Μητροπολίτης Σωτήριος στο Μέγαρο Μαξίμου
χαιρετά τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.
Δίπλα ο Πρωθυπουργός κ.
S. Harper
Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Μνημείο, στο χώρο όπου εκτελέστηκαν όλοι οι άνδρες και οι έφηβοι των Καλαβρύτων (άνω των 1000), από τους Γερμανούς στις 13 Δεκεμβρίου 1943. Οι δύο Πρωθυπουργοί κατέθεσαν στεφάνους, ο δε Μητροπολίτης Σωτήριος παρουσία των Πρωθυπουργών, του Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, του Σεβ. Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, πολλών ιερέων και πλήθους λαού, ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των εκτελεσθέντων.
Την επίσημη συνοδεία του Καναδού Πρωθυπουργού κ. S. Harper αποτελούσαν, ο κ. Clement, Υπουργός Θησαυροφυλακίου του Καναδά, ο Μητροπολίτης Σωτήριος, ο κ. Μενεγάκης, Oμοσπονδιακός Βουλευτής, ο κ. Γερολυμάτος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, ο κ. Αρουτζίδης, πρόεδρος ΑΧΕΠΑ Καναδά, η κα Μαΐλη, γιατρός, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Τορόντο, ο κ. Μανωλικάκης, πρόεδρος Ελληνοκαναδικού Κογκρέσσου, ο κ. Κομέτης, Διευθύνων Σύμβουλος Coca Cola και ο κ. Μπαλαμπάνος, πρόεδρος ΕΚΜΜ.


           Η φωτογραφία στο Αρχονταρίκι της Ι. Μονής Αγ. Λαύρας Καλαβρύτων, όπου ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος απένειμε μετάλλια και την ιστορική εικόνα της ορκωμοσίας των παλληκαριών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό, στους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας κ. Γ. Παπανδρέου και του Καναδά κ. S. Harper και στον Μητροπολίτη Σωτήριο.
Η επίσκεψη του Καναδού Πρωθυπουργού κ. S. Harper έγινε με απόλυτη επιτυχία. Ετονίσθηκαν εκατέρωθεν  οι πνευματικές αξίες που συνδέουν τις δύο χώρες,  η ελληνική ομογένεια του Καναδά, η οποία αποτελεί τον σπουδαιότερο συνδετικό κρίκο και η πρόοδος της ελληνικής ομογένειας. Ο Πρωθυπουργός κ. S. Harper ομίλησε παντού με τα πιο επαινετικά λόγια για την Ελλάδα και υποσχέθηκε αμέριστη υποστήριξη και συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου