Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Claudette Denys: η μεγαλύτερη πιανίστρια του Καναδά με Διεθνής Καριέρα

Η πιανίστρια Claudette Denys - Teevin ξεκίνησε την καριέρα της από την πόλη του Κεμπέκ και σύντομα αναγνωρίσθηκε ως μια από της μεγαλύτερες πιανίστριες του Καναδά. «Πήγα ειδικά στην Νέα Υόρκη για να μάθω την τεχνική να παίζω πιάνο από τις ενορχηστρωμένες παρτιτούρες» μου είπε όταν την ρώτησα πως μπορεί να συνοδεύει τις φωνές στις πρόβες των όπερων όταν δεν είχαν παρτιτούρα για πιάνο και φωνή. Αυτό το επίτευγμα της κυρίας Denys, οι πιανίστες σε όλο τον κόσμο που μπορούν να το κάνουν είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Μια από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία του Καναδά η Claudette Denys παρουσίαζε τις παλιές καλές εποχές της εθνικής τηλεόρασης του Καναδά CBC κάθε εβδομάδα μια όπερα με πιάνο και φωνές, τότε που η τηλεόραση πληρούσε κοινωνικό και διδακτικό έργο. «Εμείς Παναγιώτη τότε δεν παρουσιάζαμε μόνο γνωστές όπερες όπως η Τραβιάτα και η Μπάτερφλαϊ, είχαμε παρουσίαση δύσκολες Γαλλικές όπερες όπως Πελέας και Μελισάνθη ακόμα και την Βαλκυρία του Βάγκνερ» μου είπε με καμάρι αλλά και απογοήτευση για την ποιοτική αλλαγή των καιρών. Η Claudette Denys γλυκύτατος άνθρωπος αλλά πολύ δυναμικός με κατασταλαγμένες αρχές χαίρει τον σεβασμό της μουσικού κόσμου στον Καναδά στων χώρο των λυρικών θεάτρων και των πανεπιστημίων ως ακαδημαϊκός πλέον πιανίστρια με τεράστια πείρα.
Έχει συνεργασθεί με τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της όπερας. Έχει κάνει σειρές ρεσιτάλ σε όλο τoν Καναδά με τον μεγάλο τενόρο και συνεργάτη της Μαρίας Κάλλας John Vickers, με τον διάσημο Βαγκνεριο μπάσο Hans Hotter, την Ελληνικής καταγωγής αείμνηστο κοντράλτο Tatiana Troyanos, τον βαρύτονο Louis Quilico την Virginia Zeani και άλλους πολλούς. Επίσης ως είναι άφθαστη Vocal Coach προετοίμασε τον Luciano Pavarotti στο χριστουγεννιάτικο ρεσιτάλ που έδωσε στην περίφημη Montreal Notre Dame Basilika και μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Για σαράντα χρόνια είναι η επίσημη πιανίστρια προετοιμασίας των λυρικών τραγουδιστών της όπερας του Μόντρεαλ.
Ως καθηγήτρια πιάνου έχει διδάξει και ακομπανιάρειτης τάξεις των τραγουδιστών όπερας και την συνοδεία μουσικής δωματίου και συμφωνικών οργάνων στα πανεπιστήμια ΜcGill, Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ, Πανεπιστήμιο Γαλλικό του Μόντρεαλ, το Banff Centre of the arts,Conservatoire de Musique de Québec de Montréal και την Όπερα του Μόντρεαλ και Lyrique Atelier της Όπερας του Μόντρεαλ.

Είναι η επίσημος πιανίστρια για τις masterclasses του Pierre Bernac, Raoul Jobin, Heinz Rehfuss, DanielFerro, Rose Brampton, Martin Isepp, Diana Soviero και Phyllis Curtain.

Έχει συνοδεύσει λυρικούς καλλιτέχνες σε πολλές όπερες ανά τον κόσμο και σε ρεσιτάλ τραγουδιού στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Βουδαπέστη, Τουλούζ, Γενεύη, Sienne και Μόντρεαλ, Μόντε Κάρλο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Τορόντο, Λονδίνο παίρνοντας τις καλύτερες κριτικές και συχνά κλέβοντας την παράσταση. Μου έδηξε μια κριτική από ρεσιτάλ τραγουδιού που συνόδευσε στην Γαλλία, που έγραφε: «Παρακολουθήσαμε το ρεσιτάλ τραγουδιού με Λυρικούς Καλλιτέχνες και μας εντυπωσίασε τόσο πολύ η ερμηνεία της πιανίστριας Claudette Denys που ξεχάσαμε τις φωνές και αφοσιωθήκαμε στο πιάνο».

Μια την Claudette Denys συνεργάσθηκα στο ανέβασμα της όπερας Προμηθέας στο Μόντρεαλ, θυμάμαι ότι δεν είχα τότε περάσει την όπερα στο κομπιούτερ και δεν έβρισκα πιανίστα να μπορεί να παίξει την χειρόγραφη παρτιτούρα μου. Τότε μου είπαν ότι είναι μια πιανίστρια που παίζει τα πάντα πρίμα-βίστα. Όταν της έδωσα την παρτιτούρα της όπερας την κοίταξε για λίγο ξεφυλλίζοντας και μετά κάθισε στο πιάνο και παίζοντας σαν να την ήξερε από καιρό γύρισε και μου είπε: «Παναγιώτη νομίζω ότι παίζω στο σωστό τέμπο γιατί δεν έχεις σημειώσει το τέμπο». Μέχρι σήμερα δεν έχω ξανασυναντήσει μουσικό να παίζει με τέτοια άνεση δύσκολες και δυσκολοδιάβαστες παρτιτούρες. Η κυρία Claudette Denys έχει ένα γιο που παντρεύτηκε και εργάζεται στην Αμερική ως μηχανικός, και μια κόρη την Ναταλία που ήταν η αρπίστρια της συμφωνικής ορχήστρας του Κεμπέκ.
(Φωτογραφίες: Η Claudette Denys με τον Παναγιώτη Καρούσο, στο Telethon of Stars ακομπανιάρει τον Παναγιώτη Καρούσο στην τηλεόραση του Καναδά CTV, και η Claudette Denys με τον Παναγιώτη Καρούσο και τον μαέστρο Andre Gauthier)
Παραθέτω ένα βίντεο που η Claudette Denys συνοδεύει στο Παναγιώτη Καρούσο στην τηλεόραση του Καναδά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου