Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος ένας πολιτισμικός πρεσβευτής της Ελλάδος στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης του Παρισιού

Ο καθηγητής Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος είναι μια πολύπλευρη προσωπικότητα που μέσα από τις δραστηριότητες του προσφέρει στον πολιτισμό της Ελλάδος σε καιρούς που η υποβάθμιση της τέχνης και η εμπορικότητα έχουν ευτελίσει πανανθρώπινες αξίες δυστυχώς και μέσα σε ακαδημαϊκούς χώρους διεθνώς.

Ο κύριος Κουτσούκος έχει Πτυχίο του Φιλολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987). Δίπλωμα Μεταπτυχιακών σπουδών ειδίκευσης (DEA) στο Πανεπιστήμιο PARIS V - SORBONNE, τμήμα Επιστημών Αγωγής (1989).

Διδακτορικό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής (υπό τη διεύθυνση του Gérard Vergnaud, μαθητή του Jean Piaget) στο Πανεπιστήμιο PARIS V - SORBONNE, τμήμα Επιστημών Αγωγής με τίτλο «ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» (21/05/2002).

Επίσης είναι Αντιπρόεδρος του αρχαιοελληνικού θεάτρου ΔΗΜΟΔΟΚΟΥ στη Γαλλία.

Μέλος της ένωσης Γνωστικής Ψυχολογίας και Διδακτικής ARDECO στη Γαλλία.

Διευθυντής του Τομέα Παιδείας & Επικοινωνίας του Ομίλου UNESCO N. Πειραιά και Νήσων. Συμμετοχή σε πολυάριθμες εκδηλώσεις του Ομίλου UNESCO. Οργάνωση με τον Όμιλο UNESCO N. Πειραιά και Νήσων της θεατρικής παράστασης Αισχύλου ΠΕΡΣΑΙ από θέατρο ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ στο Θέατρο Πειραιά στις 29 /11/02 και της θεατρικής παράστασης ΚΙΡΚΗ στην Αίγινα στις 3/10/03.

Οργάνωση και συμμετοχή στον «ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ» 5, 6 & 7 Μαρτίου 2005. Οργάνωση του Μαραθώνιου και στην Ελλάδα (Απρίλιος 2006). Οργάνωση και συμμετοχή στον «ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» 12, 13, 14 Μαΐου 2006. Μέλος της Παιδαγωγικής Εταιρίας Ελλάδας.

Μέλος της ΕΛΕΣΥΠ (Εταιρείας Συμβουλευτικής Ψυχολογίας) Ελλάδας.

Τελευταία έθεσε Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β΄Αθήνας.

Η προσφορά του κυρίου Κουτσούκου στα γράμματα και στις τέχνες είναι ανεκτίμητη και παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους καθηγητές που θέλουν να επονομάζονται ελληνιστές και η συνέχεια των μεγάλων της Ελληνικής Αρχαιότητας και γραμματείας.

Ίδρυσε και οργάνωσε τον πρώτο τριήμερο Μαραθώνιο Ανάγνωσης Ιλιάδας του Ομήρου που επιχείρησε η θεατρική ομάδα του Πανεπιστήμιου της Σορβόννης Demodocos, και με την συμμετοχή του πρώην Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας Jack Lang, όπως επίσης και Ελλήνων όπως ο Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος και ο συγγραφέας - σκηνοθέτης Μπάμπης Πλαϊτάκης. Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης της Ιλιάδας διήρκεσε τρεις ημέρες (5, 6 και 7 Μαρτίου) είχε την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Παιδείας και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της «Ανοιξης των ποιητών» με την συμμετοχή σαράντα περίπου αοιδών και έλαβε χώρα στο Παρίσι στις κεντρικές αίθουσες του Πανεπιστήμιου της Σορβόννης Louis Liard και Richelieu με αφορμή τη νέα μετάφραση του Καθηγητή Philippe Brunet που θα δημοσιευθεί σύντομα στις εκδόσεις Gallimard.

Μετά από πρόσκληση του Philippe Brunet, ο γνωστός φιλέλληνας πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας κ. Jack Lang διάβασε αρκετά εκτενή αποσπάσματα από την Ιλιάδα μαζί με τους άλλους αοιδούς.

Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης Ιλιάδας πραγματοποιήθηκε και στην Ελλάδα στις 12, 13 και 14 Μαίου 2006 από το Γαλλικό Ινστιτούτο. Συμμετείχαν σε αυτόν συνολικά χίλια περίπου άτομα. Όπως αναφερθήκαμε οι κύριοι οργανωτές ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Alain Fohr, ο Δρ Αναστάσιος Κουτσούκος Αντιπρόεδρος του Αρχαιοελληνικού Πανεπιστημιακού θεάτρου της Σορβόννης «Δημόδοκου» και ο Ι. Μαρωνίτης Πρόεδρος του Ομίλου Unesco Ν. Πειραιά & Νήσων.

Τα μέλη του Δημόδοκου επισκέφτηκαν και τον ιερό χώρο της Ακρόπολης μετά από την ευγενική συνεργασία της Α΄ Εφορίας Προϊστορικών και Ιστορικών Αρχαιοτήτων. Ο Μαραθώνιος αυτός, στέφθηκε με επιτυχία πράγμα που επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος του «Δημόδοκου», Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος ο οποίος απένειμε και μετάλλια με τον κ. Ι. Μαρωνίτη Προέδρο του Ομίλου Unesco Πειραιά & Νήσων.
Επίσης με το
θεάτρο της Σορβόννης ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ παρουσίασε υπό την αιγίδα του Ομίλου UNESCO N. Πειραιά και Νήσων την θεατρική παράσταση ΠΕΡΣΑΙ του Αισχύλου στο Θέατρο Πειραιά στις 29 /11/2002 και την θεατρική παράσταση ΚΙΡΚΗ στην Αίγινα στις 3/10/2003.
Η Ελληνική πολιτεία οφείλει πολλά σε καθηγητές όπως ο
Δρ Αναστάσιος Κουτσούκος που κρατούν άσβηστη την φλόγα του Ελληνικού Πολιτισμού και θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες του για την μελλοντική του πολιτισμική σταδιοδρομία.
(Ο Δρ Αναστάσιος Κουτσούκος με τον μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσο, και από τον Μαραθώνιο Ανάγνωσης της Ιλιάδας του Ομήρου)
http://www.koutsoukos-anastasios.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου