Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Χαρά Σπυράτου: η Κεφαλονίτισσα που μάγεψε το Μόντρεαλ με το μαντολίνο της

Η Χαρά Σπυράτου γεννήθηκε στην Κεφαλονιά από καλλιτεχνική οικογένεια. Έχει τρεις αδελφές με καλλιτεχνική φλέβα. Η μια της αδελφή που παίζει κιθάρα μένει στο Τορόντο του Καναδά. Η Μεμμυ είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης στην Ελλάδα, όπως και η Σοφία η οποία έχει γίνει ευρεία γνωστή ως ηθοποιός από το δημοφιλές σίριαλ της τηλεόρασης «Ο Συμβολαιογράφος» που είχε γυριστεί στην Κεφαλονιά με την Μιμή Ντενίση, τον Φέρτη και τον αείμνηστο Διαμαντόπουλο. Επίσης η Σοφία Σπυράτου έχει δημιουργήσει το χοροθέατρο Ροές και σκηνοθετεί από το Εθνικό μέχρι το Ηρώδειο παραστάσεις όπερας και δράματος.

Η Χαρά μετανάστευσε στο Μόντρεαλ του Καναδά όπου και αναγνωρίσθηκε ως σημαντική Ελληνίδα ερμηνεύτρια έντεχνων τραγουδιών που συχνά συνόδευε την φωνή της με το μαντολίνο της. Η Ελληνική παροικία του Μόντρεαλ αγάπησε την Κεφαλονίτισσα με τα μακριά σγουρά μαύρα μαλλιά και το μαντολίνο. Με την βαθιά της βελούδινη φωνή κοντράλτο ερμήνευσε ένα ευρύ φάσμα τραγουδιών από Μίκη Θεοδωράκη μέχρι γνωστά Γαλλικά τραγούδια. Συνεργάσθηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες Ελληνοκαναδούς και Γαλλοκαναδούς. Πήρε μέρος σε διεθνή φεστιβάλ πολυεθνικά και της δημαρχίας του Μόντρεαλ όπου και με τις συνεργασίες της μέσα από τον χώρο αναγνωρίσθηκε και προώθησε την

Ελληνική έντεχνη μουσική, αλλά και την Κεφαλονιά αφού συχνά της ζητούσαν να ερμηνεύσει καντάδες και τραγούδια της Παλιάς Αθήνας. Εμφανίστηκε σε παραστάσεις στο Place des Arts, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά προγράμματα του Μόντρεαλ. Έχει κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ CD με συνεργασία καλλιτεχνών του Κεμπέκ.

Τώρα έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πατρίδα της την Κεφαλονιά όπου και εργάζεται, αλλά και συνεχίζει να συνεισφέρει με τα τοπικά συγκροτήματα του νησιού ενεργά στην τέχνη.

(Φωτογραφίες: Χαρά Σπυράτου με τον ηθοποιό Mandy Patinkin (συμπρωταγωνιστή στην ταινία Yentl της Barbra Streisand) και τον Παναγιώτη Καρούσο. Η Χαρά Σπυράτου με τον maestro Boris Brott της McGill Chamber Orchestra, την Γερουσιαστή του Καναδά Joan Fraser, και τον Παναγιωτη Καρουσο. Από παράσταση της Δημαρχίας του Μόντρεαλ η Μάρω Λύτρα με τον Παναγιώτη Καρούσο και την Χαρά Σπυράτου ερμηνεύουν Θεοδωράκη, Χατζηδάκη και Γαλλικά τραγούδια σε διεθνές Φεστιβάλ μουσικής. Η Χαρά Σπυράτου ανάμεσα σε πολιτικούς της κυβέρνησης του Κεμπέκ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου