Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Δημήτρης Μυλωνάς: συνέντευξη στον Γιώργο Φερμελετζή

 


Ο Δημήτρης Μυλωνάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Θεάτρου «Τζένη Καρέζη» (1999) και του Finance and Accounting του Deree College (1995). Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με πολλούς σκηνοθέτες, όπως οι: Σπύρος Ευαγγελάτος, Δημήτρης Λιγνάδης, Σωτήρης Χατζάκης, Λίλλυ Μελεμέ, Κώστας Τσιάνος, Στάθης Λιβαθινός, Ρούλα Πατεράκη κ.ά., ενώ για επτά χρόνια συμμετείχε στο δυναμικό της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Ανατόλι Βασίλιεφ, Ιρίνα Πρόμπτοβα, Αντρέι Στσούκιν, Νικολάι Κάρποφ, Λυδία Κονιόρδου κ.ά. Έχει πάρει μέρος σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες κι έχει δώσει τη φωνή του σε πολλές μεταγλωττίσεις. Από το 2013 αρχίζει η ενασχόλησή του και με τη σκηνοθεσία. Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Γράμματα αγάπης στον Στάλιν, Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί, Δεν έχω τίποτα, Καγκουρώ, Τσέχωφ, Διασκεδάζοντας με τον κύριο Σλόουν, Το ψωμί της Νινευί, Τρεις αδελφές, Proof, Ράφτης κυριών, Ο κήπος, Προσωπική συμφωνία, Η διαθήκη της Μαρίας, Μάκμπεθ – ο κύκλος του στΑΙΜΑτος, Καλιφόρνια Ντρίμιν 2 – είκοσι χρόνια μετά, Εγώ το ξωτικό, Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι, Ο αόρατος Τονίνο κ.ά. Από τον Οκτώβριο του 2017 έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση και διαχείριση του «Από Μηχανής» Θεάτρου.

Πόσο απαιτητικό είναι να σκηνοθετείτε θέατρο για παιδιά; Τι είναι αυτό που θα κάνει ένα παιδί να παρακολουθήσει αφοσιωμένο την παράσταση;

Τα παιδιά δεν φιλτράρουν αυτό που νιώθουν, το εκφράζουν αυθόρμητα. Αυτή είναι η μαγεία, αυτή είναι και η δυσκολία τού να κάνεις παιδικό θέατρο. Αν παρουσιαστείς στα παιδιά χωρίς να υποβιβάζεις τη νοημοσύνη τους αλλά ενεργοποιώντας τη φαντασία, το συναίσθημα και τη σκέψη τους, αν ανακαλέσεις τη δική σου παιδικότητα, τσαλακωθείς μπροστά τους και βουτήξεις στο παιχνίδι, αν ανοιχτόκαρδα μιλήσεις τη γλώσσα τους, τα παιδιά ακολουθούν και μάλιστα με μεγάλη πίστη και προσήλωση.

Τι σας έκανε να μεταφέρετε στο θέατρο τα δύο χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία, Εγώ το ξωτικό, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Μαριβίτας Γραμματικάκη (εκδ. Καλέντη), και Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση (εκδ. Μεταίχμιο);

Είναι για εμάς μεγάλη τιμή το γεγονός ότι η Μαριβίτα Γραμματικάκη με το γλυκό σαν ζαχαρωτό βιβλίο της Εγώ το ξωτικό και η Αγγελική Δαρλάση με το συγκλονιστικό βιβλίο της Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι, οι θεατρικές διασκευές των οποίων έγιναν από τις ίδιες τις συγγραφείς, μας εμπιστεύτηκαν τα έργα τους και στάθηκαν συνοδοιπόροι στο ταξίδι της Παιδικής Σκηνής του «Από Μηχανής» Θεάτρου. Δύο βιβλία και κατ’ επέκταση δύο παραστάσεις, που συμβαίνουν ασφαλώς υπό την αστερόσκονη και τη χαρά των Χριστουγέννων, την ίδια όμως στιγμή δράττουν την ευκαιρία να μιλήσουν στα παιδιά για την ουσία της υπέροχης αυτής γιορτής, που δεν είναι άλλη από την αγάπη, την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση, την προσφορά. Αυτός ο διάλογος με το βιβλίο, το ταξίδι από τον κόσμο της λογοτεχνίας σε εκείνον του θεάτρου, ήταν για εμάς μια πρόκληση όχι μόνο να αποδώσουμε επί σκηνής τα υπέροχα αυτά κείμενα, αλλά και να κεντρίσουμε την περιέργεια των μικρών θεατών να επιστρέψουν στα βιβλία και να τα διαβάσουν.

Το αίσθημα της θαλπωρής και της ζεστασιάς που μου γεννά η μαγεία των Χριστουγέννων έχει ασφαλώς περάσει και στη σκηνή.

Ποια μηνύματα θα αποκομίσει ο μικρός θεατής βλέποντας τις δύο αυτές παραστάσεις και ποια ο ενήλικας που θα τον συνοδεύει;

Δεν είναι διαφορετικά τα μηνύματα που απευθύνουμε στα παιδιά από εκείνα που θα αποκομίσουν οι ενήλικες, απλώς ο ενήλικας θα τα φιλτράρει διαφορετικά από ένα παιδί.
Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι της Αγγελικής Δαρλάση καταπιάνεται με τρόπο εύληπτο κι ευφάνταστο με το ιστορικό γεγονός της χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας του 1914 στο Δυτικό Μέτωπο, για να μιλήσει για τον πόλεμο και την αξία τού να αναζητούμε τις γέφυρες που μας ενώνουν. Από την άλλη, η Μαριβίτα Γραμματικάκη με το Εγώ το ξωτικό τρυπώνει στο εργαστήρι των ξωτικών για να δείξει στα παιδιά ότι η ντροπή, η γκρίνια, η ζήλια, η απογοήτευση υπάρχουν σε κάθε κόσμο, ακόμα και σε αυτόν τον τόσο μαγικό, και τελικά εκείνο που όλοι επιθυμούμε κατά βάθος, μικροί και μεγάλοι, είναι «ένα φιλί και μία αγκαλιά», με άλλα λόγια να προσφέρουμε και να δεχόμαστε απλόχερα την αγάπη και την κατανόηση. Η αγάπη όλα τα λύνει, αρκεί να είμαστε ανοιχτοί απέναντι στο μεγαλείο της!

Εσείς πιστεύετε στη μαγεία των Χριστουγέννων; Έχετε μεταφέρει κάποια δική σας χριστουγεννιάτικη παιδική ανάμνηση στις παραστάσεις;

Ασφαλώς και πιστεύω! Είναι και για μένα η αγαπημένη μου γιορτή, τα δώρα, τα γλυκά, τα λαμπιόνια, το μάζεμα γύρω από το εορταστικό οικογενειακό τραπέζι, τις τόσο υπέροχες αυτές στιγμές τις περιμένω κάθε χρόνο πώς και πώς. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη ανάμνηση που μετέφερα αυτούσια στις παραστάσεις, αλλά όλο αυτό το αίσθημα της θαλπωρής και της ζεστασιάς που μου γεννά η μαγεία των Χριστουγέννων έχει ασφαλώς περάσει και στη σκηνή.

Ατάκες από τα έργα που σας εκφράζουν;

Το γλυκύτατο ξωτικό Ντελφ, όταν με τη βοήθεια του Άγιου Βασίλη ξεπερνά την ντροπή για τα μεγάλα και μυτερά του αυτιά, αναφωνεί με χαρά: «Είναι υπέροχο να διώχνεις από πάνω σου την ντροπή και κάποιος να σε βγάζει από τον φόβο όπου έχεις κρυφτεί!». Τελικά αυτό δεν είναι και το πιο σημαντικό δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε; Να δείξουμε στον άλλο, χωρίς αστερίσκους, την αποδοχή και την αγάπη μας.

Τι θα κρατάγατε και τι θα αφήνατε πίσω από τις δύο αυτές ιστορίες;

Δεν θα άφηνα τίποτα πίσω. Και οι δύο ιστορίες είναι γεμάτες τρυφερότητα, χιούμορ, συγκίνηση, απευθύνονται στα παιδιά με σεβασμό και ενσυναίσθηση και καταφέρνουν την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στον αστραφτερό κόσμο των Χριστουγέννων και τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν.

Ποια η δική σας σχέση με τη λογοτεχνία;

Αγαπώ τη λογοτεχνία, αγαπώ το βιβλίο, είναι συντροφιά, πηγή έμπνευσης, καταφύγιο, εύχομαι να είχα περισσότερο χρόνο στην καθημερινότητα ώστε να μπορούσα να συγκεντρωθώ, να «χαθώ» στις σελίδες ενός ωραίου κειμένου, άλλοτε τα καταφέρνω, άλλοτε πάλι όχι, και περιμένω τις διακοπές για να προσφέρω στον εαυτό μου τον πολύτιμο αυτόν χρόνο ανατροφοδότησης που σου προφέρει η εμπειρία της λογοτεχνίας.

Ποιο βιβλίο που έχετε διαβάσει θα προτείνατε στους αναγνώστες μας;

Ο μετρ και η Μαργαρίτα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Κλασικό αλλά και τόσο σύγχρονο, υπερβατικό, ακανόνιστο, πολιτικό και ταυτόχρονα τόσο μαγικό, υπόσχεται στον αναγνώστη μέσα από τις σελίδες του ένα συναρπαστικό ταξίδι του νου και της καρδιάς!

Γιώργος Φερμελετζής, creative director του diastixo.gr


https://diastixo.gr/allestexnes/theatro/21620-dimitris-milonas-sinenteuxi


https://diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου