Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Μαύρο Γιασεμί της Μαρίας Μαραγκουδάκη


 Μαύρο Γιασεμί

της Μαρίας Μαραγκουδάκη
Μια νεαρή κομμώτρια βγάζει το προσωπείο της ηθοποιού, που πάντα ήθελε να γίνει, και αφήνοντας τον εαυτό της γυμνό στην περιπέτεια ενός φλεγόμενου “εγώ”, εξιστορεί χιουμοριστικά την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, υπό το πρίσμα ενός ερωτικού τριγώνου-σκανδάλου. Είναι η κραυγή μιας γυναίκας απέναντι στην κακοποίηση που υπέστη σε όλη της τη ζωή. Μέσα στις σκοτεινές πτυχές της, η ευχάριστη λαϊκή κοπέλα της διπλανής πόρτας, σχεδιάζει με κάθε λεπτομέρεια και εκτελεί αριστοτεχνικά το τέλειο έγκλημα, γιατί όπως ισχυρίζεται και η ίδια “όλοι μπορούν να γίνουν κακοί”. Συνοδός στο ταξίδι της αυτό, το μεθυστικό άρωμα από ένα... “μαύρο” γιασεμί.
Η παράσταση ανέβηκε με επιτυχία το 2016 σε θέατρα της Αθήνας και έκτοτε περιοδεύει σε Ελλάδα και Κύπρο.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία : Γιώργος Τζαβάρας
Ερμηνεία : Κατερίνα Γκατζόγια
Βοηθός σκηνοθεσίας : Λίζυ Ξανθοπούλου
Φωνή δημοσιογράφου : Ηλίας Γκογιάννος
Μουσική επιμέλεια : Νίκος Επίσκοπος
Διάρκεια παράστασης : 65 λεπτά

Αποσπάσματα κριτικών
“Η σκηνοθεσία λιτή, ουσιαστική, με έμφαση στην εσωτερική ερμηνεία και την απόδοση των συναισθημάτων της ηρωίδας, χωρίς υπερβολές στο λόγο, στην κίνηση και στη φωνή. Η πρωταγωνίστρια απέδωσε εξαιρετικά το έργο, πείθοντάς μας πραγματικά πως είναι η Σάντρα, η κομμώτρια της διπλανής πόρτας που βιώνει όλα τα πάθη που έρχονται ως τίμημα του δώρου που λέγεται ζωή.”
Κώστας Δημαρόπουλος – Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
“Η έξυπνη σκηνοθετική πινελιά από το σκηνοθέτη Γιώργο Τζαβάρα είναι η φωνή του δημοσιογράφου (Ηλίας Γκογιάννος) που παρεμβάλλεται μεταξύ του μονολόγου, οδηγώντας μας πίσω στα γεγονότα και ξετυλίγοντας αργά τα πρακτικά της δίκης. Το σκηνικό αφαιρετικό και λιτό μας βοηθά να επικεντρωθούμε στην πρωταγωνίστρια, την Κατερίνα Γκατζόγια, που με δύναμη και ενάργεια αλλά και ερμηνευτική δεινότητα μας παρασύρει στο μοιραίο αυτό πρόσωπο, που θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς.”
Χρύσα Νικολάκη – Κριτικός θεάτρου, λογοτεχνίας
“Μέσα από το υπέροχο αυτό κείμενο της Μαρίας Μαραγκουδάκη, πάτησε ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Τζαβάρας και δημιούργησε μια γεμάτη, δεμένη, δυνατή και ταυτόχρονα εύθραυστη και ψυχολογικά οριακή σκηνική απόδοση. Κατορθώνει μέσα από τα λόγια ενός μονόλογου να ζωντανέψει το παρελθόν και να το μεταφέρει αυτούσιο μέσα από τον χαρακτήρα της Σάντρα , σε όλο το κοινό. Kατερίνα Γκατζόγια. Μια σπουδαία ερμηνεύτρια η οποία είναι ικανή να μεταδώσει με την ερμηνεία της ακόμα και τις πιο λεπτές συναισθηματικές πτυχές ενός ρόλου.”
Αγγελή Μπάτσου – Δημοσιογράφος, Μουσικός Παραγωγός
“Η Κατερίνα Γκατζόγια χειρίζεται άψογα όλα τα συναισθήματα της Σάντρας, και ποτίζεται από αυτά μεταφέροντας μας την τραγικότητα της προσωπικότητας μιας απλής κομμώτριας που αδικήθηκε από τη ζωή ή η ίδια αδίκησε τη ζωή της. Όλα τα συναισθήματα που βιώνει η Σάντρα με την ερμηνεία της Κατερίνας ανήκουν σε όλους μας γιατί όπως αναφέρεται στο έργο «όλοι μπορούν να γίνουν κακοί».”
Μαίρη Γκαζιάνη – Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
“«Δεν θα γεράσω άλλο… όσο γέρασα, γέρασα». Αυτή και μόνο η πρόταση ήταν ικανή για να με προβληματίσει αρκετά. Ο τρόπος που την ξεστόμιζε μάλιστα η Κατερίνα Γκατζόγια έβγαζε πολύ πόνο, πολύ πίκρα, με μια δόση απόγνωσης που έφτασε ως τα στόματά μας και τα στράγγιζε. Η παρουσία της επιβλητική στη μέση της σκηνής. Άλλωστε μιλάμε για ένα μονόλογο… δεν είναι κι εύκολο πράγμα.”
Νάσος Κονίτσας - Δημοσιογράφος
“Όσο ξεδιπλώνονται επί σκηνής όλες οι πτυχές αυτής της «εγκληματικής», κωμικοτραγικής ιστορίας η γνωστή και ταλαντούχα ηθοποιός Κατερίνα Γκατζόγια ανεβάζει «ταχύτητα» και εισέρχεται ολοένα και περισσότερο στον σκοτεινό κόσμο μίας ηρωίδας, που βυθίζεται σταδιακά στην άβυσσο των βιωμάτων, των επιλογών, των παθών της. Με αξιοθαύμαστο φωνητικό και σωματικό έλεγχο στις εξάρσεις της, μας έπεισε απόλυτα ότι είναι η Σάντρα η κομμώτρια, που δεν ήθελε τίποτα παραπάνω από το να αγαπήσει και να αγαπηθεί.”
Λίλα Παπαπάσχου – Δημοσιογράφος
Ώρα Προσέλευσης : 19:45
Ώρα έναρξης: 20:00
Κυριακή 14νΙανουαρίου
Τιμή εισιτηρίου: 10€
Galerie Δημιουργών
Χελιδονούς 28, Κηφισιά
www.galeriedimiourgon.gr
www.facebook.com/galeriedimiourgon
Λεωφορεία: 504, 522, 523, 543, 721, Β9
Πληροφορίες - Κρατήσεις : 210 6251732
Galerie Δημιουργών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου