Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Το αστέρι της Ζακύνθου, Ειρήνη Κώνστα η ντίβα της ελληνικής όπερας μάγεψε τη Ζάκυνθο με την «Ολυμπιακή Φλόγα»

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017. Μάγεψε τους θεατές η σπουδαία Ελληνίδα σοπράνο Ειρήνη Κώνστα στην «Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου όπου παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου.
Την παράσταση έκλεψε η σκηνοθεσία της ντίβας της Ελληνικής όπερας Ειρήνης Κώνστα με τον τρόπο που παρουσίασε, ως ένα ποίημα που μάγεψε τους θεατές, την σύγχρονη αριστουργηματική όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου βασισμένη στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή.
Η σπουδαία Ελληνίδα σοπράνο Ειρήνη Κώνστα σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στο ρόλο της Δηιάνειρας με ποιητική προσέγγιση που συγκλόνισε τους θεατές.
Το αστέρι της Ζακύνθου, Ειρήνη Κώνστα στο ρόλο της Δηιάνειρας έδωσε ένα ρεσιτάλ ηθοποιίας που σπάνια βλέπει κανείς στις συνηθισμένες συμβατικές παραστάσεις όπερας.
Η σπουδαία Ελληνίδα σοπράνο Ειρήνη Κώνστα πέτυχε τα μέγιστα αποτελέσματα στο εγχείρημα να σκηνοθετήσει το έργο ενώ παράλληλα και να πρωταγωνιστήσει στο ρόλο της Δηιάνειρας. Η άξια σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ήταν μια πραγματική τραγωδός με τον αέρα της Ντίβας της όπερας, μια δραματική σοπράνο που ταυτίστηκε με τον περίπλοκο ψυχολογικά και φωνητικά ρόλο της Δηιάνειρας.
Ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος ήταν άφταστος ερμηνευτικά και φωνητικά, δίνοντας έναν Ηρακλή σκληρό και απόμακρα τραγικό, και έναν Ύλλο συγκινητικό και ανθρώπινο.
Ο τενόρος Θεόδωρος Μπιράκος στο ρόλο του Ευρυσθέα έδωσε το κύρος του βασιλιά, και ερμήνευσε με τον Βασίλη Ασημακόπουλο ένα εκπληκτικό ντουέτο.
Η υψίφωνος Δήμητρα Καμίτση στο ρόλο της  Αλκμήνης έδειξε όλη την στοργή της στην πονεμένη Δηιάνειρα, υπομένοντας σαν τραγική φιγούρα σιωπηλά, ερμήνευσε μια μελωδική άρια και ένα συγκινητικό λυρικό ντουέτο με την Ειρήνη Κώνστα.
Την μουσική διεύθυνση στο πιάνο είχε ο καταπληκτικός πιανίστας Παντελής Λεγάκης όπου με άρτια τεχνική απέδωσε το δύσκολο οπερατικό έργο.
Η Δηιάνειρα συναντά τον Ηρακλή στην αρχή της όπερας και τον εκλιπαρεί να γυρίσει στο σπίτι και φέυγει με την υπόσχεση του οτι γρήγορα θα επιστρέψει.
Όμως ο καιρός περνά και παροτρύνει μαζί με την Αλκμήνη τον Ύλλο να πάει να τον βρεί. Μαθαίνοντας οτι ο Ηρακλής ετοιμάζεται να παντρευτεί την Ιόλη του στέλνει ενα χιτώνα να φορέσει με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου. Το αίμα όμως ήταν ήταν ποτισμένο με βέλη δηλητηριασμένα από το δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας. Όταν ο γιός της ο Ύλλος επιστρέφει φέρνει τα συνταρακτικά νέα. Η Αλκμήνη μητέρα του Ηρακλή θρηνεί και η Δηιάνειρα απελπισμένη αυτοκτονεί.
Θα μπορούσε κανείς να παραλληλίσει τον ρόλο της Δηιάνειρας με αυτόν της Μπατερφλάι στο πιο τραγικό. Δεν μιλάμε για μια νεαρή κοπέλα αλλά για μια ώριμη γυναίκα προδομένη απο την ίδια την ζωή. Η οπερατική τραγωδία «Ολυμπιακή Φλόγα» παρουσιάζει την ελληνική μυθολογία και φιλοσοφία με δωρικό λυρισμό, και ως μουσούργημα είναι ένα έργο με συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Ηταν μια φανταστική παράσταση με εκπληκτικές φωνές και θεατρικές ερμηνείες που καθήλωσαν το κοινό. Οι θεατές καταχειροκρότησαν την σκηνοθέτιδα και πρωταγωνίστρια σοπράνο Ειρήνη Κώνστα και τους καταπληκτικούς συμπρωταγωνιστές, τον μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο στους ρόλους του Ηρακλή και Ύλλου, τον τενόρο Θεόδωρο Μπιράκο στο ρόλο του Ευρυσθέα, την υψίφωνο Δήμητρα Καμίτση στο ρόλο της Αλκμήνης, και τον Παντελή Λεγάκη στην μουσική διεύθυνση στο πιάνο.
Η Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου, Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Ζακύνθου, Κεφαλονιάς & Ιθάκης και Πρέσβειρα Πολιτισμού της UNESCO βράβευσε τους καλλιτέχνες της όπερας και επίσης τους ζωγράφους του 2ου Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών Ζακύνθου. Η όπερα παρουσιάστηκε στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών Ζακύνθου που διοργάνωσε ο Όμιλος UNESCO Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Ιθάκης σε συνεργασία με τον Δήμο Ζακύνθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου