Κυριακή 20 Απριλίου 2014

«Εν καθαρά καρδία» ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΑΣΧΑ Μητροπολίτη Σωτηρίου



Το Αμερικάνικο περιοδικό Life δημοσίευσε ένα καλλιτεχνικό φυλλάδιο με τον τίτλο «Ιησούς: Υμείς τίνα με λέγετε είναι». Το φυλλάδιο αυτό είναι καλλιτεχνικότατο. Περιέχει ωραιότατες εικόνες και φωτογραφίες. Το έγραψαν διάφοροι κορυφαίοι επιστήμονες. Μελετούν την ζωή του Χριστού. Παραδέχονται όλοι, ότι ο γιος του μαραγκού, δηλαδή ο Χριστός, άλλαξε τον κόσμο. Ουδείς όμως παραδέχεται, ότι ο Χριστός είναι Θεός. Το φυλλάδιο αυτό κλείνει με την φράση. «Είναι παρών και δυνατός».
Εάν οι επιστήμονες αυτοί είχαν πίστη και καθαρή καρδιά θα κατέληγαν με την φράση. «Είναι παρών και παντοδύναμος Θεός».
Γιορτάζουμε το Πάσχα. Την Ανάσταση του Χριστού. Αναστήθηκε πράγματι ο Χριστός ἤ δεν αναστήθηκε; Για τους χριστιανούς ο Απόστολος Παύλος θέτει το θέμα τελεσίδικα. «Εάν ο Χριστός δεν αναστήθηκε είς μάτην είναι η πίστη μας είς μάτην και το κήρυγμά μας».
Βλέπουν τον Χριστό να ανασταίνει νεκρούς. Να ανορθώνει παραλύτους. Να ανοίγει τα μάτια των τυφλών. Αλλά δεν Τον βλέπουν να ανασταίνεται. Δεν πιστεύουν στην Ανάστασή Του. Ετσι απορρίπτουν και την θεότητά Του. Γιατί όλα αυτά; Διότι δεν έχουν καθαρή καρδιά. Μόνο όσοι είναι καλής θέλησης και έχουν καθαρή καρδιά, αυτοί βλέπουν, παραδέχονται, ζουν την Ανάσταση του Χριστού. «Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται».
Ηλθαμε, χριστιανέ κι εσύ κι εγώ, να γιορτάσουμε απόψε την Ανάσταση του χριστού. Ήλθαμε γιατί ζούμε την Ανάσταση του Χριστού ή ήλθαμε από συνήθεια;
Θέλω να πιστεύω, ότι ήλθαμε γιατί πιστεύουμε, παραδεχόμαστε και ζούμε την Ανάσταση του Χριστού. Απόδειξη αυτού όμως είναι, ότι πριν φθάσουμε στην γιορτή της Ανάστασης νηστέψαμε. Προσευχηθήκαμε. Μετανοήσαμε. Εξομολογηθήκαμε. Κάναμε ελεημοσύνη. Κοινωνήσαμε των Αχράντων Μυστηρίων.
Εάν δεν τα κάναμε όλα αυτά μάλλον από συνήθεια ήλθαμε. Και αυτό όμως δεν είναι ευκαταφρόνητο. Ακούσαμε απόψε τα λόγια του Θεού. Ας τα αφήσουμε να μπουν στην καρδιά μας. Να την καθαρίσουν, ώστε με καθαρή καρδιά να ζούμε την Ανάσταση του Χριστού. Και ας το πάρουμε απόφαση και ας το βάλουμε πρόγραμμα να καθαρίζουμε την καρδιά μας με προσευχή και μετάνοια. Με την συμμετοχή μας στην Θεία Κοινωνία. Ωστε με καθαρή καρδιά να βλέπουμε τον Χριστό και να ζούμε την Ανάστασή Του. Και τώρα και πάντοτε να ψάλλουμε. «Την Ανάστασίν σου Χριστέ Σωτήρ, άγγελοι υμνούσιν εν ουρανοίς και ημάς τους επί γης καταξίωσον εν καθαρά καρδία Σέ δοξάζειν».
Χριστός Ανέστη αγαπημένοι μου χριστιανοί. Χριστός Ανέστη για όλους εμάς. Χριστός Ανέστη γι αυτούς που είναι στο κρεβάτι και υποφέρουν. Χριστός Ανέστη για τους φτωχούς. Χριστός Ανέστη για τους σκλάβους. Χριστός Ανέστη για τους φυλακισμένους. Χριστός Ανέστη για τους διωκομένους. Χριστός ανέστη για τους μάρτυρες που τους καίνε και τους σφάζουν φανατικοί οπαδοί ψευδοθρησκειών και ψευδοϊδεολογιών. Ζούμε απόψε την Ανάσταση του Χριστού! Να την ζούμε και αιωνίως μαζί Του στους ουρανούς, αναστημένοι, μετά την κοινή ανάσταση των νεκρών.
Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές εν Χριστώ Αναστάντι

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου