Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

Η ΟΠΕΡΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ
«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ»
ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, Ώρα 18:30μ.μ.

Μετά την ιστορική παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην Επίδαυρο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών παρουσιάζει το έργο στην «Αίθουσα του Βωμού» στη Σκιά των Αγαλμάτων του μεγαλύτερου μουσείου της Ελλάδος.  

Προμηθέας Δεσμώτης
Μουσική και λιμπρέτο: Παναγιώτης Καρούσος
Σκηνοθεσία Βασίλης Ασημακόπουλος
Συμμετέχουν:
Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Ιώ/Αθηνά: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ωκεανός/Ερμής: Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος
Βία/Αμφιτρίτη: Μαρία Λυμπεράκου, σοπράνο
Ωκεανίδα: Βίκυ Βιρβίλη, ηθοποιός
Χορός Ωκεανίδων: Ιέρειες
Δανάη Κιουπούρογλου, φλάουτο
Δημήτρης Σιδερής, όμποε
Gulnora Tulyaganova, πιάνο
Χορογραφίες: Βίκυ Βιρβίλη
Παραγωγή και κοστούμια: Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών
Χαιρετισμός: Δρ. Γεώργιος Κακαβάς, αρχαιολόγος και διευθυντής του ΕΜΑ
Παρουσίαση: Δρ. Αλεξάνδρα Χριστοπούλου, αρχαιολόγος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ  
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας
Πατησίων 44, Αθήνα
Είσοδος Ελεύθερη (Τηλ: 213-2144891)Λίγα λόγια για το έργο και τον δημιουργό
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου είναι ένα λυρικό έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη.
Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη, και στην Ουάσινγκτον, στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στα Δημοτικά Θέατρα του Χολαργού, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ιθάκης, και Χαλκίδας, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός», στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.
Ο Προμηθέας είναι το πρώτο έργο της Ελληνικής Τετραλογίας, με κύριο θέμα την φλόγα, που είναι το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα. Στον Προμηθέα η φλόγα έχει την μυστικιστική μορφή, στο δεύτερο έργο Η Ολυμπιακή Φλόγα, την μορφή του πολιτισμού, στον Μεγαλέξανδρο την εκπολιτιστική διεύρυνση του πνεύματος, και τέλος στο Φως του Χριστιανισμού την καθαρτήριο φλόγα. Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει γράψει μια μουσική εμπνευσμένη από το Αρχαίο Ελληνικό Κάλλος, ως κεντρική ιδέα του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, διαποτισμένη από υψηλό λυρισμό. Η μουσική του έργου πρόσφατα θεωρήθηκε σε παρουσίαση του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ ως θεϊκή, ένας ύμνος στον Αισχύλο, στην μουσική και στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου