Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η ιστορία της παγκοσμιοποίησης μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αιώρα



Ιστορία της παγκοσμιοποίησης
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Jurgen Osterhammel, Niels P. Petersson
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Θάλεια Σπανού
Οι συγγραφείς του παρόντος βιβλίου, ο Γιούργκεν Όστερχαμελ και ο Νιλς Π. Πέτερσον, καθηγητές ιστορίας σε σημαντικά πανεπιστήμια της Γερμανίας, με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και την φιλοσοφία, κατάφεραν να μας παραδώσουν μια εμπεριστατωμένη μελέτη για την έννοια της Παγκοσμιοποίησης.
Η Παγκοσμιοποίηση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά για την ερμηνεία του σύγχρονου κόσμου. Κατά την δεκαετία του 1990, έγινε δημοφιλής λέξη σ’ ένα ευρύτερο κοινό και έκτοτε εκτοξεύτηκε στο στερέωμα της καθημερινής ορολογίας. Με μια λέξη ο όρος αυτός συνοψίζει ένα ευρύ φάσμα εμπειριών που μοιράζονται πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι. Δεν πρόκειται όμως για μια αυτόνομη διαδικασία, ένα ασυγκράτητο ιστορικό κίνημα ή μια επιτακτική πολιτική αναγκαιότητα: ο όρος αναφέρεται στην εξελικτική πορεία μιας σειράς διαδικασιών, οι οποίες δεν προχωρούν με την ίδια ταχύτητα, ούτε υποχρεωτικά προς την ίδια κατεύθυνση, και δεν επηρεάζουν όλες τις χώρες το ίδιο.
Αυτό το πολύπλοκο και ενδιαφέρον φαινόμενο παρακολουθούν ιστορικά,  προσεγγίζουν κοινωνιολογικά και πολιτικά οι δύο πανεπιστημιακοί, επιτυγχάνοντας να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς και στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Η μελέτη τους συμβάλλει στην κατανόηση του σύγχρονου κόσμου, αφού αγγίζει κάθε τομέα της ζωής μας.
Ο Γιούργκεν Όστερχαμελ (1952-) σπούδασε ιστορία, πολιτικές επιστήμες, γερμανική φιλολογία και φιλοσοφία στα πανεπιστήμια του Μάρμπουργκ, του Αμβούργου και του Λονδίνου. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην ιστορία, στο πανεπιστήμιο του Κάσελ. Από το 1999 διδάσκει νεότερη και σύγχρονη ιστορία στο πανεπιστήμιο της Κόνσταντς, στη Γερμανία, και το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο G.W.Leibniz.
Ο Νιλς Π. Πέτερσον (1968-) σπούδασε ιστορία, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο Φερν της Χάγης και για μια δεκαετία περίπου εργάστηκε στο πανεπιστήμιο της Κόνσταντς. Σήμερα διδάσκει ιστορία στο πανεπιστήμιο Σέφιλντ Χάλαμ.
«Η ανεκτίμητη αρετή του βιβλίου είναι ότι πήρε μια αμφιλεγόμενη, τετριμμένη λέξη και της έδωσε μια σοβαρή ιστορική διάσταση». - Die Zeit
«Αποτελεί μια πειστική ιστορική εισαγωγή σε μια επίμαχη και σημαντική έννοια». - Publishers Weekly
«Ένα συναρπαστικό και βατό ανάγνωσμα για την εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης. Οι συγγραφείς γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς και στο ευρύ αναγνωστικό κοινό». – getAbstract
«Οι μελετητές της παγκόσμιας ιστορίας θα κερδίσουν πολλά από αυτή τη νηφάλια, απλογραμμένη ανάλυση της παγκοσμιοποίησης». - The Historian
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΩΡΑ
Μαυρομιχάλη 11, Αθήνα
τηλ. 210 3839000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου