Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Η μεγάλη ηθοποιός Φωτεινή Φιλοσόφου ερμήνευσε με μεγαλείο την Κλυταιμνήστρα στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου



Φωτεινή Φιλοσόφου

Αθήνα 11 Σεπτεμβρίου 2013. Στο ανοιχτό θέατρο Δήμου Χαϊδαρίου παρουσιάστηκε σε ένα κατάμεστο από κόσμο θέατρο η τραγωδία Αγαμέμνονας του Αισχύλου από τον θεατρικό οργανισμό «Αιχμή».
Στον τραγικό ρόλο της Κλυταιμνήστρας η μεγάλη ηθοποιός Φωτεινή Φιλοσόφου κυριολεκτικά καθήλωσε το κοινό με την σκηνική της παρουσία και την ερμηνεία της.
Ο ρόλος της Κλυταιμνήστρας είναι ο κλασικός ρόλος της αρχαίας τραγωδίας που δείχνει τόσο φανερά την μετάβαση της ανθρωπότητας από την μητριαρχία στην πατριαρχία. Αρχέγονα ένστικτα βγαίνουν στην επιφάνια μέσα από το έργο του Αισχύλου, και πάθη που το υποσυνείδητο έχει κρύψει βαθειά στης μνήμης τη λήθη.
Επαναφέρεται στην επιφάνεια μια τρομερή εποχή που η ανθρωπότητα υποσυνείδητα ακόμα δεν έχει ξεπεράσει, γι’αυτό και το έργο του Αισχύλου είναι ακόμα επίκαιρο.
Όλο το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης και τα σκοτεινά βάθη της ψυχής ενσαρκώνονται στο πρόσωπο της Κλυταιμνήστρας που τόσο εντυπωσιακά η Φωτεινή Φιλοσόφου ερμήνευσε. Οι κινήσεις των χεριών της μέσα από το εντυπωσιακό ένδυμα ήταν τόσο προσεγμένες για να αναδεικνύουν το μεγαλείο της βασίλισσας. Η φωνή της εκδικητική, αλλά και σπαρακτική για τη θυσία της Ιφιγένειας.
Λίγες τραγωδοί μπόρεσαν να ενσαρκώσουν σωστά την Κλυταιμνήστρα, όπως η Παξίνου, η Ελένη Παπαδάκη και άλλες, όμως και η κυρία Φιλοσόφου έδωσε το δικό της στίγμα, ανεξίτηλο, διαφορετικό, δικό της. Έκαμε το ρόλο δικό της.
Η παραδειγματική σκηνοθεσία του Γιάννη Νικολαϊδη ανέδειξε όλες τις πτυχές του περίπλοκου και σκοτεινού χαρακτήρα της Κλυταιμνήστρας και αυτό φάνηκε μέσα από την ερμηνεία της Φωτεινής Φιλοσόφου. Τα μάτια της μιλούσαν όλο της το είναι.
Ως Κήρυκας ο Γιάννης Νικολαϊδης αναμφίβολα έπεισε και καθήλωσε με το βλέμμα του, τις μελετημένες κινήσεις και την θεατρική του παρουσία, σε έναν πολύ συνταρακτικό και δυσκολότατο ρόλο που κυριολεκτικά ανοίγει και κλείνει την τραγωδία.
Μαζί του ένα άρτιο επιτελείο ηθοποιών ερμήνευσε τους δυσκολότατους ρόλους υπό το βλέμμα και την καλλιτεχνική σκοπιά του κυρίου Νικολαϊδη άψογα και παραδειγματικά. Ως Αγαμέμνων ο Ζαχαρίας Ρόχας ήταν αξιόλογος όπως επίσης και η Δανάη Καλαχώρα ως Κασσάνδρα έδωσε ότι καλύτερο μπορούσε. Ξεχώρισε ως Κορυφαίος και μονωδός ο οπερατικός βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος με την άρτια τεχνική φωνητική του κατάρτιση που πρόσθεσε στο μεγαλείο του αρχαίου δράματος.
Περιμένουμε και άλλες τέτοιες παραγωγές από τον θεατρικό οργανισμό Αιχμή που πιστεύω ότι υπό την διεύθυνση του ακούραστου Γιάννη Νικολαϊδη θα συνεχίσει να προσφέρει τα μέγιστα στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.         
ΑΙΣΧΥΛΟΥ - ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ
Μετάφραση: Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαϊδης
Μουσική: Μιχάλης Γληνιαδάκης
Σκηνικά: Μιχάλης Αγγελάκης
Κοστούμια: Όλγα Σχοινά
Βοηθ. σκηνοθέτη: Σπύρος Κωνσταντούλας
ΔΙΑΝΟΜΗ
( Με σειρά εμφάνισης)
Φρουρός: Χρήστος Κανέλλης
Κλυταιμνήστρα: Φωτεινή Φιλοσόφου
Κήρυκας: Γιάννης Νικολαϊδης
Αγαμέμνων: Ζαχαρίας Ρόχας
Κασσάνδρα: Δανάη Καλαχώρα
Αίγισθος: Κώστας Κλάδης
Κορυφαίοι: Γ. Νικολαϊδης, Κ. Κλάδης, Χρ. Κανέλλης, Μ. Σκιαδάς, Β. Ασημακόπουλος, Γ. Χουσάκος, Δ. Αποστόλου, Μονωδός: Β. Ασημακόπουλος.
«Παράσταση Αγαμέμνονα 11.09.2013» φωτογραφίες Αναστάσιος Στέλλας

1 σχόλιο:

  1. Καλά δυο παραστάσεις "Αγαμέμνων" είχε φέτος? Εγώ ήξερα με Καραμπέτη Χατζησάββα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή