Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΝΑΣ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ



Βασίλης Ασημακόπουλος

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013. Τι θα μπορούσε να γράψει κανείς για τον βαθύφωνο Βασίλη Ασημακόπουλο βλέποντας τον να ερμηνεύει τόσο μοναδικά τον Προμηθέα.  Ότι έχει ωραία φωνή μπάσου και την σωστή σκηνική παρουσία? Θα μπορούσανε να τα έχουν και άλλοι αυτά. Όμως είναι κάτι πιο πέρα από αυτά, πιο μεγάλο στο ταλέντο του κυρίου Ασημακόπουλου, ο ίδιος, ίσως χωρίς να το ξέρει είναι ο ίδιος ο ρόλος.  
Κάποιες φορές, μεγάλοι καλλιτέχνες ταυτίστηκαν με τους ρόλους που ερμήνευσαν τόσο πολύ που τους συνδέουμε φέρνοντας τους στο νου μας με αυτούς τους ρόλους. Και εδώ αρχίζει το μυστήριο της τέχνης, της υψηλής τέχνης, γιατί γι’αυτήν μιλάμε, αυτήν πρεσβεύουν ο κύριος Βασίλης Ασημακόπουλος και ο δημιουργός. Αυτή η τέχνη δεν έχει γραμμές ούτε φραγμούς, είναι ο δίαυλος της ένωσης των ανθρώπων με την δημιουργία. Είναι η τέχνη των μουσών, το άγγιγμα του Απόλλωνα Μουσηγέτη. Μπροστά σε αυτό το μυστήριο δεν μπορούμε παρά να σιωπούμε. Εδώ το θείο εκφράζεται μέσα από την τέχνη και κυρίως την μουσική.
Η Αρχαία Τραγωδία, της οποίας εκφραστής είναι ο κύριος Βασίλης Ασημακόπουλος, είχε σκοπό διδακτικό γι’αυτό οι αρχαίοι Έλληνες έπρεπε απαραιτήτως να παραβρεθούν στις παραστάσεις των έργων για να διδαχτούν και να υψωθούν προς το θείο. Το να υπάρχουν σήμερα άξιοι συνεχιστές των αρχαίων Ελλήνων είναι πραγματική ευλογία για τον Ελληνικό πολιτισμό. Τα λόγια για το επίτευγμα του Βασίλη Ασημακόπουλου είναι λίγα. Εκφράζει το έργο του συνθέτη μοναδικά.
Βασίλης Ασημακόπουλος, Μαριμέλ Χρύση
Μαζί του άξιοι συμπρωταγωνιστές η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου στους ρόλους της Ιούς και της Ωκεανίδας, ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας στους ρόλους του Ερμή και Ωκεανού, και η σοπράνο Μαριμέλ Χρύση στους ρόλους της Βίας και της Αθηνάς.
Συνόδεψαν η Δανάη Κιουπούρογλου στο φλάουτο και η Βιβή Κλεισούρα στο πιάνο. Η Παραγωγή και τα Κοστούμια ήταν από το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών. Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (EΗΠΚ) υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που είχαν ως θέμα «Αναζητώντας τα πρόσωπα του Χρόνου στην αρχαία Αγορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου