Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ


Βασίλης Ασημακόπουλος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013. Στο θέατρο "ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ" στο Άλσος Περιστερίου παρουσιάστηκε το Λυρικό Δράμα «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μουσική και λιμπρέτο του Παναγιώτη Καρούσου βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου. Ο ανερχόμενος καλλιτέχνης Βασίλης Ασημακόπουλος πρωταγωνίστησε ως Προμηθέας στην τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» την οποία και σκηνοθέτησε. Ο κύριος Ασημακόπουλος έδωσε έναν Προμηθέα πάνω από τα καθιερωμένα επίπεδα του συμβατού δράματος, λόγω του ότι η εναλλαγή πρόζας και τραγουδιού αναδεικνύουν τον ήρωα στον υψηλό βαθμό του λυρικού καλλιτέχνη, φωτισμένο με το Απολλώνιο πνεύμα. Ο Προμηθέας του Βασίλη Ασημακόπουλου είναι ένα σύμβολο αντίστασης στην κάθε λογής τυραννική εξουσία.
Ως Ιώ και Νύμφη Ωκεανίδα η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου ήταν συνταρακτική για άλλη μια φορά με φρέσκια φωνή λυρικής κολορατούρας και σκηνική παρουσία.
Ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας ως Ωκεανός και Ερμής εντυπωσίασε με την αψεγάδιαστη φωνή του και την ερμηνευτική του άνεση.
Βίκυ Βιρβίλη, Βασίλης Ασημακόπουλος, Χορός Ωκεανίδων
Η σοπράνο Μαριμέλ Χρύση ερμήνευσε τους ρόλους της Βίας και της Θεάς Αθηνάς με τον δικό της πρωτότυπο τρόπο. Δυο δύσκολους μουσικά ρόλους.
Στο ρόλο της Ωκεανίδας η ηθοποιός Βίκυ Βιρβίλη, μαζί με το Χορό των Ωκεανίδων που αποτελούνταν από τις Ιέρειες έδωσε μια άλλη διάσταση στην παράσταση κάνοντας την ένωση της όπερας με το θέατρο και την τραγωδία.
Στην ορχήστρα ήταν η Δανάη Κιουπούρογλου, φλάουτο ο Δημήτρης Σιδερής, όμποε και αγγλικό κόρνο και η Βιβή Κλεισούρα, πιάνο.
Η παραγωγή και τα κοστούμια ήταν από το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών.
Την παράσταση παρακολούθησε η Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Περιστερίου Μαίρη Τσιώτα - Μάρκου.
Μαρία Λυμπεράκου
Διανομή ρόλων:

Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Ιώ/Νύμφη: Μαρία Λυμπεράκου, σοπράνο
Ωκεανός/Ερμής: Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος 
Βία/Αθηνά: Μαριμέλ Χρύση, σοπράνο 
Ήφαιστος/Δίας: Παναγιώτης Καρούσος, βαρύτονος
Ωκεανίδα: Βίκυ Βιρβίλη, ηθοποιός
Χορός Ωκεανίδων: Ιέρειες
Δανάη Κιουπούρογλου, φλάουτο
Δημήτρης Σιδερής, όμποε και αγγλικό κόρνο
Βιβή Κλεισούρα, πιάνο
Κοστούμια: Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών
Ιστορικό του έργου Προμηθεύς:
Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000.
Το 1998 παρουσιάστηκε στο Λος Άντζελες στο Beverly Hills City Hall.
Μαριμέλ Χρύση
Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Το έργο εντυπωσίασε με τον υψηλό λυρισμό και χαρακτηρίσθηκε θεϊκό. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στα Δημοτικά θέατρα Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ιθάκης, Χολαργού, Χαλκίδας, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην αίθουσα συναυλιών Παρνασσός, στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο και στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, και στο Αρχαίο Θέατρο Εκκλησιαστήριο (Ωδείο) Αρχαίας Μεσσήνης.
Επίσης τον Ιούνιο του 2013 ανέβηκε στο Θέατρο Τζένη Καρέζη σε επιμέλεια του ηθοποιού Κώστα Καζάκου. 
Βίκυ Βιρβίλη, Ιέρειες
Η μουσική της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου θεωρείται αριστουργηματική, πρωτότυπη, δωρικής απλότητας και μεγαλείου. Ο Ελληνοκαναδός μουσικοσυνθέτης κ. Παναγιώτης Καρούσος, έχει βραβευτεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση του Καναδά, και την Κυβέρνηση του Κεμπέκ για την προσφορά του στην τέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου