Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2013

Εντυπωσίασε ο ''Προμηθέας Δεσμώτης'' του Παναγιώτη Καρούσου στην Αρχαία Αγορά

Βασίλης Ασημακόπουλος
Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η Ελληνική μοντέρνα όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου στα πλαίσια των εκδηλώσεων Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (EΗΠΚ) υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μετά την μυθική παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην Επίδαυρο η παρουσίαση του έργου στον χώρο που γεννήθηκε η Δημοκρατία ήταν μια ιστορική στιγμή για την ελληνική όπερα, την τέχνη και την μουσική. Το λυρικό έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Γρυπάρη ενθουσίασε τους παραβρισκόμενους που με τα κινητά τους αποθανάτιζαν την εξαιρετική παράσταση.

Βασίλης Ασημακόπουλος
Ο βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος ερμήνευσε τον Τιτάνα Προμηθέα με τρόπο μυστηριώδη, και μεγάλη δραματική ένταση που μάγεψε το κοινό. Από σκηνοθετικής απόψεως ο Βασίλης Ασημακόπουλος βασίστηκε στην αρχαία τραγωδία, από την οποία και προέρχεται, εμπλουτίζοντας τις πρόζες με την έκφραση του λόγου και την κίνηση των χεριών. Η φωνή του πλούσια ανέδειξε όλες τις πτυχές της δύσκολης μουσικής σύνθεσης κατατάσσοντας τον ιδανικό ερμηνευτή του ρόλου.

Στους ρόλους της Ιούς και της Ωκεανίδας η σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου έδειξε όλο το θεατρικό της ταλέντο και την θαυμάσια φωνή της σε όλη της την γκάμα.
Ως Ερμής ο τενόρος Αναστάσιος Στέλλας τραγούδησε αψεγάδιαστα την δύσκολη παρτιτούρα του συνθέτη. Επίσης ο κύριος Στέλλας έδειξε τις φωνητικές του ικανότητες στο τρίο Προμηθέας, Ωκεανός, Ωκεανίδα, ερμηνευμένο μαζί με τους Βασίλη Ασημακόπουλο, και Μαρία Λυμπεράκου ανεβάζοντας την μουσική βραδιά.

Στους ρόλους της Βίας και της Αθηνάς η σοπράνο Μαριμέλ Χρύση ήταν εντυπωσιακή με ωραία ποιότητα φωνής.

Συνόδεψαν η γνωστή φλαουτίστα Δανάη Κιουπούρογλου μαζί με την Βιβή Κλεισούρα στο πιάνο. Η Παραγωγή και τα Κοστούμια ήταν από το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου έχει περιοδεύσει με επιτυχία σε πάρα πολλά θέατρα ανά την Ελλάδα τον λίγο καιρό που ο συνθέτης γύρισε στην πατρίδα του από την Βόρειο Αμερική. Ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους που παρουσιάστηκε η όπερα είναι το Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης και το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου