Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Η όπερα Προμηθέας Δεσμώτης ανέβηκε στην Χαλκίδα. Δυναμικός και πρωτότυπος ο Προμηθέας του μπάσου Βασίλη Ασημακόπουλου



Βασίλης Ασημακόπουλος

Ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας (Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ), σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών παρουσίασε την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013 στο Δημοτικό Θέατρο Χαλκίδας «Παπαδημητρίου».
Ήταν μια προσεγμένη παράσταση που αναδείκνυε τον άφθαστο λυρισμό του Αισχύλου. Η σκηνοθετική άποψη του Βασίλη Ασημακόπουλου που είχε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανέδειξε λεπτές πτυχές και αποχρώσεις του ρόλου πράγμα αξιοσημείωτο για έναν λυρικό καλλιτέχνη. Συνήθως συναντάμε τέτοιου είδους ερμηνείες σε τραγωδούς και ηθοποιούς του θεάτρου. Ο μπάσος Βασίλειος Ασημακόπουλος με μοναδικό ερμηνευτικό και φωνητικό ταλέντο απέδειξε ότι η Ελληνική όπερα μπορεί να εδραιωθεί και να μεγαλουργήσει.
Βασίλειος Ασημακόπουλος, Φωτεινή Αθανασάκη
Τον ρόλο της Ιούς ερμήνευσε η σοπράνο Ελένη Παναγιωτοπούλου η οποία διαθέτει μια δυνατή φωνή με πλούσιο βιμπράτο.
Ως Βία  και Θεά Αθηνά η μέτζο-σοπράνο Φωτεινή Αθανασάκη, ήταν εντυπωσιακή, με όλη την σκληρότητα της Βίας και την πολεμόχαρη αύρα της Θεάς Αθηνάς.
Η φωνή της Φωτεινής Αθανασάκη είναι σπανιότατη για τα Ελληνικά δεδομένα και προλέγει ένα λαμπρό μέλλον.
Ως Ωκεανός και Ερμής τενόρος Χρήστος Δεληζώνας, αλώνισε την σκηνή και γέμισε το θέατρο με την στεντόρεια πηγαία φωνή του.
Ο Στάθης Μαυρομάτης στο σαξόφωνο συνόδευσε τους καλλιτέχνες και ερμήνευσε την ρομαντικής υφής εισαγωγή του έργου με άπλετο συναίσθημα.
Βασίλης Ασημακόπουλος, Ελένη Παναγιωτοπούλου,  
Χρήστος Δεληζώνας
Τέλος η Βιβή Κλεισούρα στο πιάνο έπαιξε καθ’ολη την διάρκεια της όπερας την δυσκολότατη πιανιστικά παρτιτούρα του συνθέτη αναδεικνύοντας τις μελωδικές γραμμές και τα διακριτικά μοτίβα των ρόλων. Τα κοστούμια ήταν υπέροχα και λιτά.

Από κάθε άποψη η παράσταση αυτή του Προμηθέα Δεσμώτη, μουσικολογική, σκηνοθετική, ερμηνευτική και ατμοσφαιρική, αξίζει να προχωρήσει και παρουσιαστεί σε όλη την Ελλάδα ως ένα ενδεικτικό και διδακτικό έργο της αρχαίας Ελληνικής δραματουργίας.
Στάθης Μαυρομάτης, Φωτεινή Αθανασάκη, Ελένη Παναγιωτοπούλου, 
Βασίλης Ασημακόπουλος, Χρήστος Δεληζώνας, Βιβή Κλεισούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου