Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ο Κεφαλλονίτης αγωνιστής Παναγιώτης Λυκούδης πρόεδρος του συλλόγου Η «ΕΥΓΕΡΟΣ»

Ο πρόεδρος του συλλόγου Φαρακλάδων Η «ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς κύριος Παναγιώτης Λυκούδης του Ηλία και της Ανδριανής γεννήθηκε στο χωριό Φαρακλάτα Κεφαλονιάς το 1938. Πάντα εργαζόμενος σπούδαζε παράλληλα με την εργασία του, στο Δημοτικό Σχολείο Φαρακλάδων, στην Νυχτερινή Εμπορική Σχολή Πειραιώς, και μετά συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Επίσης ο κύριος Παναγιώτης Λυκούδης είναι τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Στις 20-4-1975 ίδρυσε στην Αθήνα τον σύλλογο «ΕΥΓΕΡΟΣ» επικεφαλής μαζί με τον Ευγένιο Σπανό, τον Νικόλα Λυκούδη και άλλους Φαρακλάδες που λειτουργεί μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία και υψηλό περιεχόμενο εκδηλώσεων. Ο κύριος Παναγιώτης Λυκούδης ψυχή του συλλόγου, ακούραστος με ηθικές αξίες και ιδανικά προσφέρει μέσα από τον σύλλογο όχι μόνο για την Κεφαλονιά αλλά για όλη την Ελλάδα.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΕΥΓΕΡΟΣ» ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Ιδρύθηκε στις 20-4-1975 στην Αθήνα. Τα μέλη του κατάγονται από το χωριό Φαρακλάτα της Κεφαλονιάς, που είναι στους πρόποδες του βουνού «ΕΥΓΕΡΟΣ». Η δραστηριότητα του είναι πολύμορφη-θετική και πλούσια σ' όλη την Ελλάδα με εκατοντάδες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα. Το 1982 τα συγκροτήματα Μουσικής και Χορευτικού, εμφανίστηκαν σε 4 πόλεις της Ρουμανίας, Βουκουρέστι, Βράιλα, Μαγγάλεια, Πρέντεαλ. βραβευμένος από τους απλούς ανθρώπους καθώς και με δύο πρώτα Βραβεία της ΕΡΤ στη Μουσική-Παιδική χορωδία 1983, με μαέστρο τον Διονύση Αποστολάτο. Βραβευμένο με το βραβείο ΙΠΕΚΤΣΙ, τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη για την ελληνοτουρκική φιλία σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση παρουσία του συνθέτη στην ΕΣΗΕΑ το 1996 με την παιδική Χορωδία-Μαντολινάτα του Συλλόγου μας που διηύθυνε ο Διονύσης Αποστολάτος.

Επίσης 3ο Πανελλήνιο Βραβείο στο Χορευτικό Συγκρότημα στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, από το Δήμο Καλλιθέας. Κάθε εμφάνιση του Συλλόγου έχει και μια ξεχωριστή επιτυχία όπως η τιμητική συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη (9-5-1995), τον Μάνο Λοίζο, τον Ηλ. Ανδριόπουλο κ.ά. Εκδηλώσεις για τον Βλ. Μαγιακόφσκυ, την Εθνική Αντίσταση Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, τον Μαρίνο Αντύπα και εκατοντάδες άλλες εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Σύλλογος «ΕΥΓΕΡΟΣ» όπως τη μεγαλειώδη εκδήλωση στις 21-6-1988 στο θέατρο ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ Νίκαιας, με όλα τα συγκροτήματα του Συλλόγου (μουσικά-χορευτικά) με 230 εκτελεστές, καθώς και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με 6000 θεατές στο θέατρο Βεάκειο,

Λυρική Σκηνή, με την Παιδική-Μικτή-Ανδρική χορωδία του Συλλόγου και τα χορευτικά με ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς. Επίσης στα θέατρα Παλλάς, Ακροπόλ, Βρετανία, Μπροντγουαίη, Δημοτικό Αθηναϊκό, Δημοτικό Πειραιώς, στάδιο Αργοστολίου-Ληξουρίου, Σπήλαιο Δρογαράτης στις 14-8-1977, Δημοτικό θέατρο "ΚΕΦΑΛΟΣ" Αργοστολίου και σε πολλά θέατρα και στάδια της Αθήνας και επαρχίας.

Ο Σύλλογος σήκωσε το οργανωτικό βάρος των εκδηλώσεων που έγιναν στην Ελλάδα για τον Παναΐτ Ιστράτι από το 1978 μέχρι το 1984 που χαρακτηρίστηκαν σαν οι καλύτερες που έγιναν στην Ευρώπη.Στο ξενόφερτο εκείνο τρόπο ζωής που εισάγει στη χώρα μας τα ναρκωτικά και τη διαφθορά απαντάμε με την ίδρυση και λειτουργία τμημάτων: Παιδικής Χορωδίας-Μαντολινάτας, Μικτής Χορωδίας, Ανδρικής Χορωδίας-Μαντολινάτας, Συγκροτήματα Ελληνικών Λαϊκών Παραδοσιακών Χορών, θεατρικό θίασο «Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ», Σκάκι, Πινγκ-Πονγκ, Εκδρομές, Διαλέξεις, Εκδόσεις.
Ο Σύλλογός μας εγκαινίασε στις 23 Φεβρουαρίου 1986 το νέο ιδιόκτητο Πολιτιστικό του Κέντρο δύο ορόφων, - στην οδό Δεληγιώργη 24, Αθήνα που παίρνει το όνομα «ΠΑΝΑΪΤ ΙΣΤΡΑΤΙ» ή Γεράσιμος Βασλαμής του μεγάλου Ελληνορουμάνου συγγραφέα που ο πατέρας του Γεώργιος Βαλσαμής του Σπυρίδωνος γεννήθηκε στο χωριό μας Φαρακλάτα Κεφαλονιάς αριθ. μητρ. αρρένων 35 το 1848. Τα χρήματα για την αγορά του ακινήτου και την διατήρηση του τεράστιου πολιτιστικού έργου που επιτελεί ο Σύλλογός μας μέχρι σήμερα, προέρχονται από Μέλη, φίλους, εκδηλώσεις, δωρεάν προσωπική εργασία, χωρίς φυσικά τη συνδρομή της πολιτείας.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΙΚΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ - ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΕΥΓΕΡΟΣ» ΦΑΡΑΚΛΑΔΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Ιδρύθηκε το 1985 με δάσκαλο το μαέστρο Διονύση Αποστολάτο. Το 1992 τη διεύθυνση αναλαμβάνει ο ταλαντούχος μαθητής του (μαθητής στο Σύλλογό μας από 12 χρόνων) Παναγιώτης Μπαρμπάτης, και τώρα η Χριστίνα Ρόκκου. Η Χορωδία με τη Μαντολινάτα έχουν δώοει εκατοντάδες συναυλίες σε στάδια και στα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας π.χ. Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Κατράκειο, Βεάκειο, Λυρική Σκηνή, Παλλάς, Ακροπόλ, Μπροντγουαίη, Βρετάννια, Αθηναϊκό, Δημοτικό Πειραιώς, Δημοτικό Αργοστολίου ο «ΚΕΦΑΛΟΣ» κλπ στην Αθήνα, Πειραιά, Επαρχία. Έχει πολλές διακρίσεις και χειροκροτήθηκε από χιλιάδες θεατές.

(Φωτογραφίες: Ο πρόεδρος του συλλόγου Φαρακλάδων Η «ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς κύριος Παναγιώτης Λυκούδης στο πόντιουμ, κάτω παρακολουθεί ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Στην Λυρική Σκηνή σε πρώτο πλάνο ο Παναγιώτης Λυκούδης, ο Γιάννης Ρίτσος, η κυρία Ιστράτι, και η Μελίνα Μερκούρη. Ο Παναγιώτης Λυκούδης, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Διονύσιος Αποστολάτος σε εκδήλωση του συλλόγου με την χορωδία και μαντολινάτα. Ο Μίκης Θεοδωράκης διευθύνει την χορωδία και μαντολινάτα Η «ΕΥΓΕΡΟΣ». Ο Παναγιώτης Λυκούδης με τον Μάνο Κατράκη μετά από εκδήλωση του συλλόγου Η «ΕΥΓΕΡΟΣ». Τα μέλη του συλλόγου Η «ΕΥΓΕΡΟΣ» με τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο μαέστρος Διονύσιος Αποστολάτος διευθύνει την χορωδία και μαντολινάτα του συλλόγου Η «ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς. Ο πρόεδρος Παναγιώτης Λυκούδης με τον Ελληνοκαναδό μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσο στον σύλλογο Η «ΕΥΓΕΡΟΣ» στην Αθήνα.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου