Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Το αξιόλογο έργο της Αναστασίας Παπαδάτου – Αποστολοπούλου, προέδρου της UNESCO Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Η αγιογράφος και ζωγράφος Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου έχει επιτελέσει ένα μεγάλο έργο στην Κεφαλονιά ως ιδρύτρια του Σπιτιού της UNESCO στα Περατάρα κάτω από το Ενετικό Κάστρο με φόντο τον Αίνο από την μια μεριά και το καταγάλανο Ιόνιο από την άλλη.

Το σπίτι της UNESCO είναι γεμάτο από τους πίνακες της με κύρια θέματα από το νησί της Κεφαλονιάς και τις βυζαντινής τεχνοτροπίας αγιογραφίες της.

Με ξενάγησε στο ατελιέ της και μου παρουσίασε την αξιόλογη σειρά έργων της βασισμένη πάνω στην Οδύσσεια του Ομήρου. Κάθε πίνακας ζωγραφισμένος με την βυζαντινή τεχνοτροπία της που κατέχει αναμφισβήτητα, παρουσιάζει μια σκηνή από τις περιπλανήσεις του Οδυσσέα πηγαίνοντας για την Ιθάκη.

Αυτό που με εντυπωσίασε πέρα από το θέμα ήταν τα αποσπάσματα από την Οδύσσεια του Ομήρου που αντιστοιχούσαν σε κάθε πίνακα γραμμένα με το πινέλο πάνω στα έργα της αγγίζοντας έντεχνα την λαϊκή τεχνοτροπία του Θεόφιλου.

Αδιαμφισβήτητα ταλαντούχα ζωγράφος η κυρία Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου έχει παρουσιάσει με επιτυχία εκθέσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδος, όπως στην Αθήνα τον Πειραιά, την Κέρκυρα και άλλα μέρη κάτω από την αιγίδα της UNESCO. Πρωτότυπα των έργων της εκτίθενται στο International Action Art στον Πολυχώρο του Ομίλου Νομού Πειραιώς & Νήσσων, όπως και στο Σπίτι της UNESCO του Ομίλου UNESCO Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Επίσης η Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου έχει αγιογραφήσει πολλές εκκλησίες στην Κεφαλονιά και αναστυλώσει πολλές αγιογραφίες εκκλησιών ως αγιογράφος συντηρήτρια έργων τέχνης.

Το έργο της εκτείνεται και στην διδασκαλία, τα μαθήματα ζωγραφικής και αγιογραφίας παραδίδονται στο σπίτι της στα Περατάτα της Κεφαλονιάς από την ίδια, και στα παιδιά με ειδικές ανάγκες δωρεάν. Όλα τα έσοδα από το αξιόλογο έργο της διανέμονται για τις ανάγκες του Ομίλου UNESCO Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Εδώ και αρκετό καιρό οι εκθεσιακές δραστηριότητες της Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου επικεντρώνονται στην Ομήρου Οδύσσεια σε πίνακες ζωγραφικής. Το πρώτο μέρος παρουσιάζει τις περιπέτειες του Τηλέμαχου, γιου του Οδυσσέα, το δεύτερο μέρος το ταξίδι του Οδυσσέα, στο τρίτο μέρος την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη και την συνάντηση του με τον Εύμαιο, τον πιστό του υπηρέτη και τον γιο του Τηλέμαχο, και τέλος στο τέταρτο μέρος την εκδίκηση του Οδυσσέα με την εξόντωση των μνηστήρων και την συνάντηση του με την πιστή του σύζυγο Πηνελόπη και τον ηλικιωμένο πατέρα του, Λαέρτη.

(Φοτογραφιες: Η αγιογράφος και ζωγράφος Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου με τον μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσο, με την σοπράνο Κυριακή Τσαγγαράτου στον μεγάλο καμβά που παριστάνει τον Άγιο Γεράσιμο προστάτη του νησιού της Κεφαλονιάς, στον εκθεσιακό της χώρο που είναι και το ατελιέ της στο Σπίτι της UNESCO, με εκλεκτούς φίλους όπως ο γλύπτης Σπύρος Χουρμούζης, ο Μάκης Νιφοράτος, η μητέρα της κυριας Παπαδάτου Ευφροσύνη, η σύζυγος του Νιφοράτου Carla, η Αναστασία Παπαδάτου, και η σοπράνο Κυριακή Τσαγγάρατου, και εν ώρα παραδόσεως μαθήματα ζωγραφικής και αγιογραφίας)

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το Σπίτι της UNESCO στην Κεφαλονιά, για μαθήματα ζωγραφικής και αγιογραφίας μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου στο τηλέφωνο 26710-68353

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου