Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

“ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΓΟΥΟΡΡΕΝ” του Τζώρτζ Μπέρναρντ Σω σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά



Αν ρίξουμε το βάρος της παράστασης στην σκηνοθεσία του Ανδρέα Βουτσινά δικαιολογούνται οι ηθοποιοί όσον αφορά τις υπερβολές στο παίξιμο.
Εκτός των Ντίνου Καρύδη και Νίκου Γαλανού που ήταν φυσικότατοι και άρτιοι, οι υπόλοιποι ηθοποιοί εκτός από κάποιες στιγμές, ήταν κάπως αφύσικοι.
Η κυρία Αλεξάνδρα Λαδικού έχοντας την παρουσία της θεατρίνας που στέκει γερά το πόδι της στο σανίδι είχε ένα απίστευτο σουλάτσο πέρα δώθε στην σκηνή που σε έπιανε ζαλάδα, θα μπορούσε ορισμένες στιγμές ίσως τις πιο σοβαρές να σταθεί και λίγο ακίνητη.
Η Βάσια Παναγοπούλου τελείως διαφορετική στο παίξιμο από τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις, είχε έναν τρόπο ψεύτικο και κάπως υπερβολικό στις εκφράσεις που δεν χρειαζόταν, ήθελα να της πω «ηρέμισε τον έχεις τον ρόλο», κάπως πιο χαλαρά θα ήταν πιο πειστική. Ο συμπαθέστατος Στράτος Τζώρτζογλου πρέπει λίγο να προσέξει τον τόνο της φωνής του όταν υψώνει την φωνή του, κάποιες τέτοιες στιγμές χαλάει την ωραία του εικόνα στην σκηνή, το μαλλί του χρειάζεται κάτι στο χτένισμα, αλλά είχε καλές στιγμές.
Ο Γιάννης Καρατζογιάννης με εκνεύρισε πολλή αλλά ίσως έτσι έπρεπε να ήταν κατά Βουτσινά.
Δυο γυναίκες – δυο από τις πιο δυνατές προσωπικότητες του παγκόσμιου ρεπερτορίου, που ερμηνεύουν η Αλεξάνδρα Λαδικού και η Βάσια Παναγοπούλου.
Η Βίβη, μια νέα γυναίκα απόφοιτη και αριστούχος του Πανεπιστημίου του Cambridge, ανακαλύπτει ότι η περιουσία της μητέρας της προέρχεται από το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου. Αρχικά οι δύο γυναίκες συμφιλιώνονται, αφού η κα Γουόρρεν εξιστορεί τις συνθήκες ανέχειας, οι οποίες την οδήγησαν στην πορνεία. Η σύγκρουση όμως, είναι αναπόφευκτη, όταν αποκαλύπτεται ότι η επιχείρηση παραμένει ακόμα σε λειτουργία μια και είναι πολύ επικερδής
Ο Σω θέτει σε αυτό του το έργο μεγάλα ζητήματα: τα κοινωνικά ήθη των καιρών, τη θέση της γυναίκας της μέσης τάξης και την εκμετάλλευση της σ’ ένα κόσμο φτιαγμένο από άντρες για άντρες. Το δικαίωμα στη δουλειά και τη μόρφωση. Τη διαφθορά του χρήματος σε κάθε κοινωνική μορφή. Την αμφισβήτηση σ’ ένα σύστημα αξιών που εκπορεύεται και καταλήγει πάντα στο χρήμα. Την αμφισβήτηση σ’ ένα εκπαιδευτικό σύστημα που παραπλανά τους νέους ανθρώπους και δεν τους διδάσκει την αληθινή και σκληρή Αλήθεια.
Ο Τζώρτζ Μπέρναρντ Σω μιλάει προφητικά για όλα. Σε ένα κόσμο, που η λέξη «ηθική» ακούγεται παράξενη, σε μια εποχή αναβρασμού, που οι νέοι άνθρωποι αμφισβητούν το σύστημα αξιών που τους κληρονομείται, κάνουν το έργο αυτό αν και έχουν περάσει εκατό χρόνια από τότε που γράφτηκε, αξεπέραστα σημερινό, με αλήθειες που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να σοκάρουν.
“ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΓΟΥΟΡΡΕΝ” του Τζώρτζ Μπέρναρντ Σω
Σκηνοθεσία : Ανδρέας Βουτσινάς
Μετάφραση : Βάσια Παναγοπούλου – Χρήστος Καρχαδάκης
Σκηνικά: Τίτη Κυριακίδου
Κοστούμια : Βασίλης Ζούλιας
Φωτισμοί : Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Θέατρο Ορφέας, σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς, Πανεπιστημίου 38 και Ιπποκράτους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου