Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Αγαστός Ριγολέττος ο Δημήτρης Πλατανιάς


Η Εθνική Λυρική Σκηνή άρχισε τις παραστάσεις της όπερας Ριγολέττος του Τζουζεππε Βέρντι από χτες 13 Δεκεμβρίου στο θέατρο Ολύμπια της οδού Ακαδημίας.
Μια μοντέρνου είδους παραγωγή σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια Νίκου Σ. Πετροπουλου. Ο σκηνοθέτης μεταφέρει το έργο στην περίοδο του Φασισμού στην Ιταλία και του κινηματογραφικού φιλμ νουαρ. Ο Πέτρος Γάλλιας ήταν υπεύθυνος για την κινησιολογία και ο Τζουζεππε ντι Ιόριο για τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς.
Ως Ριγολέττος ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι το δυναμικό της Ελληνικής όπερας είναι υψηλό και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους ξενόφερτους μονωδούς. Η φωνή του με δυνατό μέταλλο περνούσε άνετα τα δυναμικά μέρει της ορχήστρας χωρίς να χάνι από το πηγαίο χρώμα της. Προβλέπω και άλλους ακόμα πιο ώριμους μελλοντικούς Ριγολέττους για τον κύριο Πλατανιά.
Κάποιες στιγμές λίγο με προβλημάτιζε η φωνή του στις ψιλές νότες αλλά ας υπολογίσουμε και τον εκνευρισμό της πρεμιέρας που σχεδόν πάντα αναστατώνει τα πράγματα. Ο τενόρος Ντενιζ Λεόνε ήταν ένας Δούκας της Μαντοβας με στεγνό μέταλλο, απέδωσε ωραία την γνωστή άρια «Φτερό στο άνεμο» αλλά δεν με ενθουσίασε.
Η σοπράνο Έλενα Κελεσίδη στον ρόλο της Τζιλντα προσπάθησε πολλή αλλά η φωνή της δεν την βοήθησε καθόλου, ιδικά στις κολορατούρες και τις ψιλές νότες ανύπαρκτη.
Η μεσόφωνος Βικτώρια Ντίνα-Μαϊφάτοβα έδωσε μια πειστική και άρτια φωνητικά Μανταλένα Ο βετεράνος διάσημος μπάσος Δημήτρης Καβράκος ως Σπαραφουτσιλε ήταν δυναμικός με άρτια φωνή και μεστή από την πείρα της σκηνής.
Η μεσόφωνος Μαρία Βλαχοπούλου απέδωσε σωστά τον ρόλο της Βάγιας της Τζιλντας.
Ο συμπαθέστατος μαέστρος Ηλίας Βουδούρης διηύθυνε την Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής, αναδεικνύοντας τα ορχηστικά χρώματα της όπερας του Βέρντι.
http://www.nationalopera.gr
(Στις φωτογραφίες από την παράσταση του Ριγολέττου, ο Παναγιώτης Καρούσος με τους πρωταγωνιστές της όπερας Δημήτρη Πλατανιά, Βικτώρια Ντίνα-Μαϊφάτοβα και Δημήτρη Καβράκο.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου