Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Το μουσείο της Ακρόπολης


Το αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης ένα όνειρο για την αείμνηστη υπουργό πολιτισμού της Ελλάδος, επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, Μελίνα Μερκούρη, επιτέλους πραγματοποιήθηκε και παραδόθηκε πανηγυρικά από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή στο κοινό. Ένα μοντέρνο κτίριο μπροστά στο μεγαλείο της Ακρόπολης των Αθηνών, όλο μπετόν και τζάμια, φιλοξενεί αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα από τον χώρο της Ακροπόλεως και τις περίφημες Καρυάτιδες.
Το άνοιγμα του μουσείου πυροδοτεί ακόμα πιο πολλή την πίεση της Ελλάδος ως προς το Αρχαιολογικό μουσείο του Λονδίνου για την επαναφορά των «Ελγινείων μαρμάρων του Παρθενώνα».
Προσωπικά με εξέπληξε το γεγονός της μοντέρνας αρχιτεκτονικής του μουσείου. Δεν μου άρεσε. Αλλά έτσι το ήθελαν οι ιθύνοντες των καταστάσεων. Όσο κι αν γλιτώνουμε χώρο με τα μοντέρνα κτίρια και όσο κι αν είναι πρακτικά, για μουσείο Ακροπόλεως ήθελα κάτι πιο κοντά στον κλασσικό Ελληνισμό, επιβάλλεται.
Μια καταπληκτική Θεά Αθηνά με τα φίδια, ένα κεφάλι του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε νεαρή ηλικία και τα αετώματα του Παρθενώνα καθηλώνουν τον επισκέπτη.
Επίσης μια σφαίρα μαρμάρινη βγήκε από τις αποθήκες του προηγούμενου μουσείου «Η Σφαίρα της Μαγείας», και άλλα περίεργα εκθέματα όπως τρίτωνες, λιοντάρια, και τέρατα. Οι φωτογραφίες δεν επιτρέπονται ούτε με σβησμένο το φλας, αλλά δεν υπάρχει και ένας εναλλακτικός χώρος για τους επισκέπτες και τους τουρίστες να έχουν μια αναμνηστική φωτογραφία όπως συμβαίνει σε όλα τα μουσεία του κόσμου.
(Φωτογραφία: Οι Καρυάτιδες, Η Σφαίρα της Μαγείας, και ο Παναγιώτης Καρούσος με την αδελφή του Ανθούλα μπροστά στο νέο μουσείο της Ακρόπολης των Αθηνών)
http://www.newacropolismuseum.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου