Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

28η Οκτωβρίου, 1940 Σύγκριση – Κάθαρση – Πρόοδος Μητροπολίτη Σωτηρίου



28η Οκτωβρίου, 1940
Σύγκριση –Κάθαρση –Πρόοδος

Μητροπολίτη Σωτηρίου

            Ουδείς αμφιβάλλει, ότι ο κάθε Έλληνας του 1940 απεδείχθη υπέροχος. Από τον Βασιλιά και τον Πρωθυπουργό μέχρι και τον τελευταίο Έλληνα. Είναι όμως ο Έλληνας πάντοτε υπέροχος; Δηλαδή υπερτερεί πάντοτε των άλλων ανθρώπων; Μήπως γίνεται υπέροχος όταν αντιμετωπίζει κινδύνους; Η αλήθεια είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τα ανεβοκατεβάσματά του.
          Η Ελληνική φυλή έχει αποδείξει την υπεροχή της. Πριν από κάθε άλλη φυλή απέδειξε την υπεροχή της, με την φιλοσοφία. Με την ποίηση. Με την δημοκρατία. Με τον πολιτισμό γενικά. Και όχι μόνο στην αρχαία εποχή, αλλά και διά μέσου της ιστορίας, πολλές φορές έχει αποδείξει την υπεροχή της.
          Ο σημερινός Έλληνας φαίνεται ότι έχει κατεβεί στο χαμηλότερο επίπεδο, που μπορούσε να κατεβεί. Αυτό δείχνουν τα προβλήματα τα οποία επικρατούν σήμερα στην αγαπημένη μας πατρίδα Ελλάδα. Το χειρότερο δεν είναι τα προβλήματα, αλλά είναι ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζονται από τους περισσότερους Έλληνες. Τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να αλληλοσπαραχθούμε; Να αλληλοφαγωθούμε; Ασφαλώς όχι.
          Στώμεν καλώς! Στώμεν μετά σεβασμού... Να μη απογοητευθούμε. Να μη πανικοβληθούμε. Να μη το βάλομε στα πόδια.
          Ο σημερινός Έλληνας πρέπει να σταθεί με νηφαλιότητα. Να σπουδάσει τον εαυτό του από την αρχαία εποχή μέχρι και σήμερα. Να χαρεί για τις επιτυχίες του. Να αναγνωρίσει τις αποτυχίες του και τις πτώσεις του. Να συγκρίνει ο σημερινός Έλληνας τον εαυτό του με τον επιτυχημένο Έλληνα. Τον αρχαίο Έλληνα. Τον βυζαντινό Έλληνα. Τον Έλληνα της  Επανάστασης του 1821. Τον Έλληνα της εποποιίας του 1940. Αφού κάνει αυτή τη σύγκριση, να κρίνει τον εαυτό του. Ο αρχαίος Έλληνας, κάθε βράδυ εξήταζε τον εαυτό του. «Τι καλό έκανα; Τι κακό έκανα; Τι έπρεπε να κάνω και δεν το έκανα;». «Εκάστοτε ταύτα λέγειν εις τον οίκον εισιών: Τι παρέβην; Τι δ’ έρρεξα; Τι μοι δέον ουκ ετελέσθη;»  Έτσι πρέπει και ο σημερινός Έλληνας να κρίνει τον εαυτό του, ώστε να επέλθει η κάθαρση. Ο εξαγνισμός.
          Η κάθαρση και ο εξαγνισμός είναι η καλύτερη βάση, για να αρχίσει κάποιος το ανέβασμά του. Την πρόοδό του. Ο Έλληνας είναι φτιαγμένος για τα υψηλά. Όταν κάμνει σωστή χρήση των προικισμάτων του, ανεβαίνει πολύ ψηλά και μπορεί να μένει πολύ ψηλά. Όταν ξεχνάει τις ικανότητές του και τον προορισμό του, πέφτει χαμηλά και ντροπιάζει τον εαυτό του.
          Γιορτάζοντας το ηρωικό ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου, 1940 καλώ τον κάθε Έλληνα να σταθεί με σεβασμό μπροστά στην ιστορία. Να σταθεί με σεβασμό μπροστά στον υπέροχο αρχαίο Έλληνα. Να σταθεί με σεβασμό μπροστά στον κάθε ήρωα, της κάθε εποχής. Να συγκρίνει καθημερινά τον εαυτό του με τον υπέροχο Έλληνα. Ώστε να επέρχεται η κάθαρση του εαυτού του. Να αντιμετωπίσομε τα σημερινά προβλήματα και ιδιαίτερα το οικονομικό με ομοψυχία. Με μεγαλοψυχία. Με θάρρος. Όταν είμαστε νουνεχείς και ενωμένοι, ουδέν πρόβλημα είναι άλυτο και ο γόρδιος δεσμός κόβεται. Και το οικονομικό πρόβλημα, συννεφάκι είναι και θα περάσει. Κανείς να μη λυποψυχήσει. Κανείς να μη λιποτακτήσει. Όλοι μαζί στις επάλξεις και η επιτυχία είναι δική μας.
          Ζήτω η 28η Οκτωβρίου, 1940! Ζήτω η Ελευθερία.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου