Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Σαν άλλη Βαλκυρία ερμήνευσε η σοπράνο Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη την Ιώ στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Παναγιώτη Καρούσου


Αθήνα, Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012.
Ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», παρουσίασε με επιτυχία τον «Προμηθέα» του Καρούσου στην ιστορική Αίθουσα Συναυλιών του Μεγάρου Παρνασσός, με την επιβλητική αρχιτεκτονική και την τέλεια ακουστική.
Στον απαιτητικό ρόλο της Ιούς η σοπράνο Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, τραγούδησε την δύσκολη άρια της Ιούς με μεγάλη ένταση και τραγικότητα.
Η κυρία Ματθαιουδάκη μια από τις πρωταγωνίστριες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συγκλόνισε το κοινό με την ηθοποιία της σε έναν ρόλο ταυτισμένο με το αρχαίο δράμα σε βαθμό που πλησίασε τραγωδούς του Εθνικού θεάτρου της Ελλάδος.
Το ντουέτο Ιώ και Αμφιτρίτη ερμηνεύτηκε υπέροχα από την σοπράνο Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη και την μεσόφωνο Ζωή Απειρανθίτου.
Οι δυο καλλιτέχνιδες άγγιξαν τα όρια του δράματος όπως πρέπει να ερμηνεύετε σωστά και από τους τραγωδούς.
Σαν άλλες βαγκνέριες ερμηνεύτριες έδωσαν τις ερμηνευτικές αποχρώσεις σε μια δύσκολη παρτιτούρα με εξαιρετικές φωνητικές και ερμηνευτικές απαιτήσεις.
Η τραγική Ιώ κυνηγημένη από την οργή της Ηρας παραδέρνει από τόπο σε τόπο μέχρι να φτάσει στον Καύκασο που είναι αλυσοδεμένος ο Προμηθέας.
Εκεί βρίσκεται η Ωκεανίδα Αμφιτρίτη που παρηγοράει τον Τιτάνα Προμηθέα και φρικιάζει ακούγοντας τα παθήματα της Ιούς.
Ένα ντουέτο σπαρακτικό που εξαϋλώνει και λυτρώνει μέσα από την μουσική τις δυο ηρωίδες σε έναν υψηλό λυρικό τόνο.  
Μαζί με τις εξαιρετικές καλλιτέχνιδες ο βαθύφωνος Βασίλειος Ασημακόπουλος ερμήνευσε τον ρόλο του Ωκεανού με δυναμική φωνή.
Στον ρόλο του Προμηθέα ο γνωστός βαρύτονος Ηλίας Τηλιακός ερμήνευσε εντυπωσιακά τον ήρωα επαναστάτη - αγωνιστή απέναντι στην εξουσία του Δια.
Η μεσόφωνος Ζωή Απειρανθίτου ερμήνευσε τρεις εκ διαμέτρου διαφορετικούς ρόλους.  Τον σκληρό ρόλο της Βίας, τον τραγικό της Αμφιτρίτης, και τον πολεμικό της Θεάς Αθηνάς.  
Τους άξιους ερμηνευτές συνόδευσαν ο βιολονίστας Ανδρέας Χανιώτης, ο βιολοντσελίστας Σταύρος Παργινός, και ο πιανίστας Σπύρος Σουλαδάκης οι οποίοι επίσης ερμήνευσαν σε Παγκόσμια Πρώτη αντί εισαγωγής το «Πιάνο Τρίο Νο2» του Παναγιώτη Καρούσου, ένα έργο δύσκολο ατονικό με ρομαντικά ξεσπάσματα αφιερωμένο στον Πυθαγόρα.
Την παράσταση άνοιξε ο Παρμενίδης από την Θεατρική – Τελεστική Ομάδα «Διόνυσος Ελευθερεύς», που με την αναπαράσταση του Προμηθέα Πυρφόρου έφερε με συγκινητική κατάνυξη την φωτιά της γνώσης στους Ανθρώπους. 
Την παράσταση προλόγισαν ο ποιητής, φιλόλογος και ερευνητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Τάσος Μακράτος, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» Αντώνης Γιαμβριάς. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου