Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ενθουσίασε η όπερα Προμηθέας του Παναγιώτη Καρούσου στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών


Αθήνα 30 Ιανουαρίου 2012. Παρουσιάσθηκε με επιτυχία η λυρική τραγωδία Προμηθέας Δεσμώτης του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην αίθουσα εκδηλώσεων Μιχαήλα Αβέρωφ της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ο αθηναϊκός κόσμος του πνεύματος και των γραμμάτων τίμησε τον δημιουργό και τους καλλιτέχνες για την εξαίρετη παράσταση με τιμητικές διακρίσεις και επαίνους που εδόθησαν από τον πρόεδρο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών αξιότιμο κύριο Παύλο Ναθαναήλ.
Ο Ελληνοκαναδός μουσικοσυνθέτης βασίσθηκε για το λιμπρέτο της όπερας Προμηθέας Δεσμώτης στην ποιητική μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη από την ομώνυμη Αρχαία Τραγωδία του Αισχύλου. Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΕΛ Παύλος Ναθαναήλ αναφέρθηκε στον Ιωάννη Γρυπάρη όπου είχε διατελέσει πρόεδρος της ΕΕΛ και που άφησε ως διαθήκη το σπίτι του στην Καλλιθέα στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών.
Το έργο του Παναγιώτη Καρούσου τραγουδήθηκε θαυμάσια από τους πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που με το ταλέντο τους ανάδειξαν τις δραματικότατες αποχρώσεις του έργου.
Στον ρόλο του Προμηθέα ο εξαιρετικός βαρύτονος Γιώργος Ματθαιακάκης έδωσε μια δραματική ερμηνεία, και μουσική υπόσταση στην δύσκολη παρτιτούρα. Ως Ιώ η σοπράνο Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, τραγούδησε την τραγική ηρωίδα με πάθος κάνοντας τον ρόλο δικό της.
Η μεσόφωνος Ζωή Απειρανθίτου ρόλο της Θεάς Αθηνάς ήταν πολεμική, ως Βία σκληρή και ως Αμφιτρίτη αρχοντική δίνοντας την σωστή υπόσταση φωνητικά και σκηνικά στις τρεις εκ διαμέτρου αντίθετες ηρωίδες. Ο βαθύφωνος Βασίλειος Ασημακόπουλος ερμήνευσε τον ρόλο του Ωκεανού με άρτια τεχνική και εμβέλεια στις δύσκολες κολορατούρες στο φινάλε του ντουέτου με τον Προμηθέα. 
Τους ερμηνευτές συνόδευσαν καταπληκτικά ο βιρτουόζος βιολονίστας Ανδρέας Χανιώτης, και ο γνωστός πιανίστας αρχιμουσικός Σπύρος Σουλαδάκης.
Την παράσταση προλόγισε ο ποιητής, φιλόλογος και ερευνητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Τάσος Μακράτος ο οποίος είχε και τον συντονισμό της συναυλίας.
Η αίθουσα ήταν πλήρως γεμάτη από τον κόσμο του πνεύματος και των γραμμάτων οι οποίοι εκτίμησαν το έργο και καταχειροκρότησε παρατεταμένα όλους τους συντελεστές.
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η ηθοποιός Τζένη Καλλέργη, σύζυγος του προσφάτως αποθανόντος ηθοποιού Λυκούργου Καλλέργη, ο λογοτέχνης και ηθοποιός Αργύρης Ντούσιας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Νίκος Ταβουλάρης, ο καθηγητής Εμμανουήλ Μακρογιαννάκης τέως Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος.
Στο τέλος της παράστασης προσφέρθηκε δεξίωση για τους καλλιτέχνες και τους καλεσμένους με εκλεκτά κρασιά. Ως δώρο προσφέρθηκε σε όλους τους καλλιτέχνες και η ανθολογία της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου