Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Χρόνος και άνθρωπος * ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ * Μητροπολίτη Σωτηρίου


Αχρονος, αγέννητος, αποίητος είναι ο Θεός. Δεν υπόκειται σε τίποτε και τα πάντα υπόκεινται σ’ Αυτόν. Είναι «Ποιητής ουρανού και γής ορατών τε πάντων τε καί αοράτων».
Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε σε τακτό χρόνο από τον Δημιουργό του, τον Θεό. Όσο ζει επί της γης υπόκειται στην φθορά του χρόνου. Στην μετά θάνατο ζωή και ο άνθρωπος θα είναι αιώνιος και αναλοίωτος. Ιδιαίτερα μετά την κοινή ανάσταση όλων των ανθρώπων και την κρίση από τον Ιησού Χριστό, τον Λυτρωτή και Σωτήρα του κόσμου.
Ορισμός του χρόνου αυτός καθ’ εαυτόν δεν υπάρχει. Είναι μία έννοια με την οποία μετράμε την ζωή μας και γενικά την διάρκεια κάποιου γεγονότος.
Ο χρόνος είναι πανδαμάτωρ. Τα πάντα δαμάζονται από τον χρόνο, διότι «τα πάντα ρει». Επί της γης όλα ρέουν. ‘Ολα υπόκεινται στην φθορά. Όλα δαμάζονται από τον χρόνο.
Ο Θεός που μας δημιούργησε, μάς δίδει την ευκαιρία να ζήσουμε ένα χρονικό διάστημα πάνω στη γη. Δεν πρέπει όλα να τα ρίχνουμε στο Θεό. Είμαστε και εμείς υπεύθυνοι για το πόσο θα ζήσουμε επί της γης. Εξαρτάται βέβαια, από το θέλημα του Θεού, αλλά και από το πόσο εμείς κάνουμε σωστή ζωή. Όταν κάνουμε καλή και μετρημένη ζωή, θα ζήσουμε καλύτερα και περισσότερο. Όταν κάνουμε τις παντός είδους καταχρήσεις, θα έχουμε άσχημη ζωή και οπωσδήποτε μικρότερη πάνω στη γη.
Μπορούμε να ειπούμε, ότι ο χρόνος είναι το πιο ακριβό είδος. Η στιγμή την οποία ζούμε τώρα, δεν μπορούμε ποτέ να την ξαναζήσουμε. Η στιγμή την οποία ζούμε, είναι στην κυριαρχία μας. Η στιγμή που έφυγε, έφυγε για πάντα. Εάν την χρησιμοποιήσαμε σωστά, την κερδίσαμε. Εάν όχι, την χάσαμε.
Ο χρόνος τον οποίο ζούμε πάνω στη γη είναι υψίστης σημασίας για την ζωή μας αυτή εδώ, αλλά και για την μετά θάνατο ζωή. Να πάρουμε ένα απλό παράδειγμα. Είσαι νέος. Εκμεταλλεύεσαι τον χρόνο σωστά. Εργάζεσαι. Αποκτάς ένα ορισμένο ποσό χρημάτων. Το τοκίζεις στη τράπεζα κι εκείνο δουλεύει μόνο του για σένα. Με τον τόκο πολλαπλασιάζεται, σύμφωνα με τον χρόνο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τη δημιουργία καλού μας χαρακτήρα. Ο καλός μας χαρακτήρας και οι αγαθοεργίες μας, πολλαπλασιάζονται με τον χρόνο πολύ περισσότερο από το χρήμα, διότι θα συνεχίζουν και στην μετά θάνατο ζωή, στην αιωνιότητα. Τα μόνα που παίρνουμε μαζί μας μετά θάνατο, είναι ο καλός μας χαρακτήρας και οι αγαθοεργίες μας.
Το βασικότερο και σπουδαιότερο πράγμα στη ζωή μας, είναι η σωστή εκμετάλλευση του χρόνου. Από αυτό εξαρτάται τα μέγιστα, η καλή ζωή μας επί της γης, αλλά και η κληρονομιά της αιώνιας Βασιλείας του Θεού. Από εμάς εξαρτάται να φθαρούμε μέσα στο χρόνο της επίγειας ζωής μας ή να ανακαινισθούμε.
Το 2011 είναι παρελθόν. Θα εκμεταλλευθούμε σωστά τον χρόνο, εάν καθήσουμε λιγάκι και αξιολογήσουμε τα έργα μας κατά το 2011. Το 2012 με τη Χάρη του Θεού ανοίγεται μπροστά μας. Κανένας μας δεν ξέρει μέχρι που θα πάει. Μπορεί να φθάσουμε στο τέλος του 2012. Μπορεί να ζήσουμε και πολλά άλλα χρόνια. Μπορεί όμως και στο 2012 να φύγουμε έκτακτα για τον ουρανό. Σήμερα ας υψώσουμε «νουν, ψυχήν και καρδίαν» στον ουρανό και ας ευχαριστήσουμε τον Τρισάγιο Θεό για το δώρο του 2011 που μας αξίωσε να ζήσουμε, αλλά και για το 2012 που ξανοίγεται μπροστά μας. Είναι προς το υλικό, αλλά κυρίως προς το πνευματικό συμφέρον μας να χρησιμοποιήσουμε κάθε στιγμή του καινούργιου χρόνου σωστά.
Εύχομαι σε όλους ευτυχισμένο και ευλογημένο από τον Θεό τον καινούργιο χρόνο. Εύχομαι όλοι μας να έχουμε υλική και κυρίως πνευματική πρόοδο.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

ΤΣ:γκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου