Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ημερίδα Ορθοδόξων και Προχαλκηδονίων κληρικών στην Ι. Μητρόπολη, με τον Υπουργό Πολιτικών Δικαιωμάτων, Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμού κ. J. Kenney


Ο Μητροπολίτης Σωτήριος καλωσορίζει τον
Υπουργό κ.
J. Kenney στην Ιερά μας Μητρόπολη.

Περισσότεροι από ογδόντα (80) Ορθόδοξοι και Προχαλκηδόνιοι κληρικοί συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων (4) Αρχιερέων, είχαν γεύμα και συνεδρίαση την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στην Ιερά μας Μητρόπολη με τον Υπουργό Πολιτικών Δικαιωμάτων, Μετανάστευσης και Πολυπολιτισού κ. Jason Kenney. Το θέμα ήταν «Θρησκευτική ελευθερία στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο».
H ημερίδα οργανώθηκε στην Ιερά μας Μητρόπολη από τον Μητροπολίτη Σωτήριο.
Η ημερίδα άρχισε με πρωϊνή Ακολουθία στον Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου. Στην συνέχεια παρετέθη γεύμα νηστίσιμο για όλους. Ο Υπουργός κ. Kenney εισηγήθηκε το θέμα «Θρησκευτική ελευθερία στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο» και ακολούθησε συζήτηση. Έγινε αναφορά στις φοβερές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας που γίνονται στην Τουρκία στο Κόσσοβο, στην Κύπρο, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στην Αίγυπτο, στην Συρία, στο Ιράκ και άλλες χώρες.
Ο Υπουργός κ. Κenney, Ρωμαιοκαθολικός στο θρήσκευμα, παρουσίασε το θέμα πολύ ζωντανά και αναφέρθηκε και στην ίδρυση Γραφείου Θρησκευτικής Ελευθερίας από την Κυβέρνηση του Καναδά.
Ομαδική φωτογραφία των συμμετεσχόντων στην ημερίδα. Στην πρώτη σειρά ο Υπουργός κ. J. Kenney και οι Αρχιερείς, Μητροπολίτης Σωτήριος, Επίσκοπος Γεώργιος, Επίσκοπος Χριστοφόρος και Επίσκοπος Ioan Kasian.
Ο Μητροπολίτης Σωτήριος μίλησε για την Εκκλησία στην Τουρκία που μετετράπη σε τζαμί. Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο που δεν έχει την απαραίτητη ελευθερία να δρα όπως πρέπει. Για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης η οποία παραμένει κλειστή. Για την Αγία Σοφία η οποία χρησιμοποιείται σαν μουσείο. Είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Σωτήριος. «Είναι ο ωραιότερος χριστιανικός Καθεδρικός Ναός στον κόσμο. Οι Ιεροί Καθεδρικοί Ναοί Αγ. Παύλου στο Λονδίνο και Αγ. Πέτρου στη Ρώμη είναι μεγαλύτεροι από την Αγ. Σοφία, αλλά η Αγία Σοφία κτίστηκε περίπου χίλια χρόνια πριν από αυτούς τους Ιερούς Καθεδρικούς Ναούς. Είναι απαράδεκτο, ότι η Τουρκία δεν επέτρεψε στον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ να κάμει ούτε τον σταυρό του μέσα στην Αγία Σοφία. Είναι απογοητευτικό, ότι ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ, εδέχθη τον όρο αυτό. Δεν θα έπρεπε να δεχθεί να επισκεφθεί κάν την Αγ. Σοφία, υπ΄αυτόν τον όρο», κατέληξε ο Μητροπολίτης Σωτήριος. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε διεξοδικά στην παράνομη κατοχή της Κύπρου και την καταστροφή τής εκεί Ορθόδοξης κληρονομιάς.
Άλλοι συζητητές αναφέρθηκαν διεξοδικά στις παραβιάσεις στο Κόσσοβο, στις χιλιάδες αρμενικές και ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες στην Τουρκία που δεν έχουν επιστραφεί στους Ορθοδόξους. Στην φοβερή καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των Κοπτών στην Αίγυπτο και στις άλλες χώρες που ανεφέρθησαν ανωτέρω.
Ο Υπουργός κ. JKenney στο τραπέζι των επισήμων. Από αριστερά, ο Επίσκοπος Ιοan Kasian της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο κ. JKenney, Υπουργός Πολιτικών Δικαιωμάτων, Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμού του Καναδά, ο Μητροπολίτης Σωτήριος, ο Επίσκοπος Χριστοφόρος και ο Επίσκοπος Γεώργιος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο κ. Kenney αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Καναδικής Κυβέρνησης να δεχθεί ο Καναδάς 40.000 πρόσφυγες από τις χώρες αυτές και ζήτησε την συνεργασία και την βοήθεια των Εκκλησιών.
Ο Μητροπολίτης Σωτήριος ευχαρίστησε τον Υπουργό κ. Kenney και του προσέφερε δώρο μία βυζαντινή εικόνα του Αγ. Ιάσωνος, ενός εκ των εβδομήκοντα Αποστόλων, μαθητού του Αποστόλου Παύλου, Επισκόπου Ταρσού.
Ηταν μία ημερίδα με καταπληκτική επιτυχία.
Οι Αρχιερείς που έλαβαν μέρος ήσαν ο Επίσκοπος Γεώργιος, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Επίσκοπος Ιοan Kasian, της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Επίσκοπος Χριστοφόρος και ο Μητροπολίτης Σωτήριος.
Ο Μητροπολίτης Σωτήριος ­­δήλωσε. «Είμαι πλήρως ικανοποιημένος από την ημερίδα. Ευχαριστώ την Κυβέρνηση του Καναδά για την ίδρυση του Γραφείου Θρησκευτικής Ελευθερίας και για το ότι όχι μόνο αντιλαμβάνεται σωστά το θέμα, αλλά και ενεργεί με σωστό τρόπο για να μη παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο. Ευχαριστώ τον Υπουργό κ. Kenney ο οποίος είναι πραγματικός φίλος και χειρίζεται τα θέματα άριστα. Ευχαριστώ και δοξολογώ τον Τρισάγιο Θεό, γιατί μας αξίωσε να ζούμε στον Καναδά και Τον παρακαλώ να προστατεύει τους χριστιανούς  και κάθε άνθρωπο σε όλο τον κόσμο που παραβιάζεται η θρησκευτική του ελευθερία». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου