Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Συνεδρίαση Μητροπολιτικού Συμβουλίου Καναδά

Από την πρώτη συνεδρίαση του Μητροπολιτκού μας Συμβουλίου. Στην πρώτη γραμμή διακρίνονται από αριστερά: π. Ν. Αλεξανδρής, κα Δ. Χατζηδιάκου, Συντονίστρια Εκπαίδευσης, κ. Δ. Αζεμόπουλος, Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας, κ. Ε. Αγγελόπουλος, Πρέσβης της Ελλάδας,  Μητροπολίτης Σωτήριος, κ. Ι. Κιρακοσιάν, Γεν. Πρόξενος της Κύπρου, Επίσκοπος Χριστοφόρος, κα Ε. Κουτσούγερα, Πρόεδρος Φιλοπτώχου Καναδά, κα Ε. Γουέστ και κα Λ. Γρηγοριάδου 

Συνήλθε στην πρώτη του συνεδρίαση το Μητροπολιτικό Συμβούλιο (Μ.Σ.), μετά τη νέα σύνθεσή του, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Σωτηρίου.
Σημειώνεται εδώ, ότι το Μ.Σ. αποτελείται: Από λαϊκά μέλη τα οποία εκλέγονται από την Κληρικολαϊκή Συνέλευση. Από κληρικά μέλη τα οποία εκλέγονται από τον Σύνδεσμο Ιερέων. Από ορισμένα λαϊκά μέλη τα οποία διορίζει ο Μητροπολίτης. Από τους προέδρους των διαφόρων τμημάτων –υπηρεσιών της Ιεράς Μητρόπολης (Ι.Μ.) και από τους προέδρους των εθνικών ελληνικών οργανισμών του Καναδά. Για την περίοδο αυτή συνολικά το Μ.Σ. αποτελείται από 53 μέλη. Στην πρώτη συνεδρίαση προσήλθαν 52 μέλη.
Η συνεδρίαση άρχισε, όπως πάντοτε, με προσευχή και αγιογραφικό ανάγνωσμα και αμέσως μετά ενεκρίθησαν τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίας του. Στη συνέχεια εξελέγη η Εκτελεστική του Επιτροπή η οποία αποτελείται από τον Μητροπολίτη Σωτήριο, πρόεδρο, τον κ. Μ. Χριστοδούλου, αντιπρόεδρο, τον κ. Δ. Άνα, ταμία και τον κ. Ι. Παπαδάκη, γραμματέα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς ο Μητροπολίτης δεν εκλέγεται, αλλά είναι πάντοτε ο πρόεδρος του Μ.Σ.
Στην συνεδρίαση έλαβαν μέρος: Ο πρόεδρος ΣΑΕ Καναδά, κ. Γ. Δάγωνας, ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Καναδά, κ. Γ. Βασσίλας,  η πρόεδρος των Θυγατέρων της Πηνελόπης Καναδά, κα Χ. Andrews, ο πρόεδρος του Καναδοελληνικού Κογκρέσσου, κ. Γ. Μανολικάκης, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Οντάριο, κ. Σ. Δαλακούρας.
Στη συνεδρίαση του Μ.Σ. συμμετείχαν: Η Συντονίστρια Ελληνικής Παιδείας στο Προξενείο του Τορόντο, υπεύθυνη για όλο τον Καναδά, κα Δ. Χατζηδιάκου, ο Εμπορικός Πρόξενος κ Χ. Γρίμπας, ο Γεν. Πρόξενος της Κύπρου στο Τορόντο κ. Ι. Κιρακοσιάν, ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Δ. Αζεμόπουλος και ο Εξοχώτατος Πρέσβης της Ελλάδος στον Καναδά κ. Ε. Αγγελόπουλος.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας κ. Δ. Αζεμόπουλος, ο Γεν. Πρόξενος της Κύπρου κ. Ι. Κιρακοσιάν και ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδας κ. Ε. Αγγελόπουλος, οι οποίοι με θερμά λόγια επήνεσαν το αξιόλογο, όπως το χαρακτήρισαν, έργο της Ι. Μητρόπολης.
Οι σύνεδροι προέρχονται από όλο τον Καναδά από το Halifax μέχρι και το Vancouver και μάλιστα ο καθένας πληρώνει άπαντα τα έξοδά του.
Υπάρχουν στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο 28 επιτροπές οι οποίες δίδουν γραπτές εκθέσεις. Ουδείς γίνεται δεκτός να δώσει προφορική έκθεση.
Οι εργασίες διεξήχθησαν με απόλυτη συνεργασία και κατανόηση. Άπαντες οι σύνεδροι έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι.
Διαπιστώθηκε η μεγάλη πρόοδος της Ι.Μ. Νέο πνεύμα επικρατεί στα ζητήματα της νεολαίας με τα συνέδρια νεολαίας τα οποία οργανώνονται και τις επιτυχημένες θερινές κατασκηνώσεις. Προγραμματίστηκαν όλα τα έργα της Ι.Μ. για τα επ­όμενα δύο χρόνια. Αυτή τη στιγμή η Ι.Μ. χτίζει την εκκλησία στην Oshawa και διαμορφώνει τους χώρους για τις θερινές κατασκηνώσεις στο Jack Lake.  Η Ι.Μ. βρίσκεται σε πολλή εύρρωστη οικονομική κατάσταση.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Σωτήριος κλείνοντας την συνεδρίαση εξέφρασε σε όλους τους συνέδρους την ευγνωμοσύνη του και την ευαρέσκεια της Εκκλησίας αφού στην αρχή της συνεδρίασης είχε μεταφέρει την αγάπη, τις ευχές και τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Ιδιαίτερα ο Μητροπολίτης Σωτήριος εκφράζει την αγάπη του στους Γεν. Προξένους, Ελλάδας, κ. Δ. Αζεμόπουλο και Κύπρου, κ. Ι. Κιρακοσιάν και φυσικά στον Εξοχώτατο Πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά κ. Ε. Αγγελόπουλο. Επισυνάπτεται η ημερήσια διατάξη της συνεδρίας καθώς και σχετική φωτογραφία.

Από το Γραφείο της Ιεράς Μητρόπολης
18 Οκτωβρίου 2011






ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

1.      Προσευχή, αγιογραφικό ανάγνωσμα
2.      Ανάγνωση πρακτικών προηγούμενης συνεδρίασης
3.      Θέματα που προέκυψαν από την προηγούμενη συνεδρίαση
4.      Αλληλλογραφία
5.      Αναφορά Μητροπολίτη Σωτηρίου
6.      Εκλογή Εκτελεστικής Επιτροπής
7.      Αναφορές Τμημάτων:
·        Θεολογική Ακαδημία Τορόντο: Αρχιμ. Ιγν. Δελής
·        ΑΧΕΠΑ: κ. Γ. Βασσίλας
·        Αδελφότητα Παναγία Παμμακάριστος:
·        Καναδοελληνικό Κογκρέσσο: κ. Γ. Μανολικάκης
·        Κληρικολαϊκή Συνέλευση: Σεβ. Μητροπολίτης κ. Σωτήριος
·        Σύνδεσμος Ιερέων: π. Θ. Παρασκευόπουλος
·        Θυγατέρες της Πηνελόπης: κα Χρ. Andrews
·        Στέγες Απόρων: π. Σ. Μανιάτης
·        Οικονομικά : κ. Δ.Άνας
·        Ελληνική Παιδεία: κ. Σ. Βολονάκης
·        Ελληνορθόδοξη Παιδεία στο Οντάριο: κα Τ. Ρέππα
·        Ελληνοκαναδική Ομοσπ. Οντάριο: κ. Σ. Δαλακούρας
·        Ελληνικό Γηροκομείο: κ. Π. Ξενίας
·        Κέντρο «Ελληνική Ελπίδα»:  κ. Γ. Δάγωνας
·        Ιστοσελίδα  iEcclesia:  κ. Τ. Πράττας
·        Διεκκλησιαστικές σχέσεις: π. Π. Αυγερόπουλος
·        Κληρονομιά/Δημόσιες και Κυβερνητικές σχέσεις: 
κα Λούση Γρηγοριάδου
·        Νομικές υποθέσεις:  κ. Ν. Παυλάκης/
κ. Χ. Τζέκας / κ. Δ. Σμυρνιός
·        Θερινές κατασκηνώσεις «Μεταμόρφωση»: π. Θ. Δράκος
·        Φιλόπτωχος Αδελφότητα  Καναδά:  κα Ε. Κουτσούγερα
·        Ιεραποστολή: κ. Β. Ροκκάς
·        Φεστιβάλ Ρητορικής / Θρησκευτική Παιδεία:  π. Π. Μέντης
·        Ορθόδοξη Φωνή: π. Χ. Σαρρής
·        ΣΑΕ: κ. Γ. Δάγωνας
·        Σχολή Βυζαντινής Μουσικής: π. Χ. Ελλές
·        Κοινωνικές Υπηρεσίες: π. Χ. Σαρρής/Λ. Γρηγοριάδου
·        Νεολαία: π. Θ. Παρασκευόπουλος
8.      Νέα προγράμματα
9.      Προσευχή λήξης του Μητροπολιτικού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου