Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Πανηγυρική εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940


O ποιητής Τάσος Μακράτος

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα «Μιχαηλας Αβέρωφ» της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας (7ος όροφος), η εκδήλωση της Εταιρείας με θέμα τα γεγονότα του ηρωικού έπους 1940.
Πρώτος ομιλητής ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κύριος Παύλος Ναθαναήλ αναφέρθηκε στις «Άγνωστες πτυχές του Ελληνοιταλικού πολέμου του 1940». Όπως τόνισε, οι δικτατορίες τις εποχής, Ιταλίας του Μουσολίνι και Ελλάδος του Μεταξά, ήταν μεν ίσου εθνικού πολιτεύματος αλλά και οι λαοί - πολύ κοντά ο ένας στον άλλο - ήταν εξίσου καταπιεζόμενοι από αυτό το πολίτευμα και έτσι διπλά αδελφικοί. Έτσι δικαίως η υπεροχή της Ελλάδος επήλθε ως αποτέλεσμα του να εισβάλει ένας καταπιεσμένος λαός μέσα σε έναν αδελφικό λαό καταπιεζόμενο και αμυνόμενο.
Δεύτερος ομιλητής ο ποιητής και φιλόλογος, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κύριος Τάσος Μακράτος αναφέρθηκε στο «Το έπος του 1940 και η λογοτεχνία». Διάβασε αποσπάσματα από την ενδιαφέρουσα ανθολογία λογοτεχνικών κειμένων και ποιητών από τον πόλεμο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας 1960 που έγινε με επικεφαλής τον κύριο Παύλο Ναθαναήλ και έχει εξαντληθεί. Είναι μεγάλο το υλικό που αναφέρεται στον πόλεμο του 1940 και αναλύει όλες τις πτυχές που σημάδεψαν τον πνευματικό κόσμο. Μάλιστα έγινε μια έκκληση να συνεχισθεί η εργασία αυτή και να συμπληρωθεί η ανθολογία με όλα τα έργα που γράφτηκαν μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έως σήμερα.
Τρίτος ομιλητής ήταν η ποιήτρια και εκδότρια του περιοδικού «Κορινθιακοί Ορίζοντες» κυρία Ελένη Συκά-Κοντόζογλου η οποία στην ομιλία της ανέπτυξε το θέμα «28η Οκτωβρίου 1940. Η Λάμψη της Ημέρας».
Τον άρτιο συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο αντιπρόεδρος  του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κύριος Βασίλης Δημουλάς. 
H ποιήτρια και εκδότρια κυρία Ελένη Συκά-Κοντόζογλου, 
ο ποιητής και φιλόλογος κύριος Τάσος Μακράτος, και ο πρόεδρος του διοικητικού 
συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κύριος Παύλος Ναθαναήλ  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου