Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Πασχάλιος Ποιμαντορική Εγκύκλιος Μητροπολίτου Καναδά Σωτηρίου


«Ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί»

Μητροπολίτη Σωτηρίου

Ο Αναστημένος Χριστός υποσχέθηκε «Ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί, πάσας τας ημέρας». Θα είμαι μαζί σας πάντοτε. Και όταν ο Θεός υπόσχεται, τηρεί την υπόσχεσή Του. Δεν την παίρνει πίσω.

Ποιος είναι ο Αναστημένος Χριστός; Είναι ο Μεσσίας. Είναι ο Εμμανουήλ, δηλαδή «Ο Θεός μεθ’ ημών». Ο Θεός μαζί μας. Είναι ο Υιός του Θεού. Ο Θεάνθρωπος Χριστός. Ο Μόνος Λυτρωτής και Σωτήρας του κόσμου.

Στον παράδεισο, πριν την παρακοή των πρωτοπλάστων, ο Θεός ήταν μαζί με τον Αδάμ και την Εύα. Κάθε απόγευμα κατέβαινε. Τους συντρόφευε. Έκανε τον περίπατό Του μαζί τους. Συνομιλούσε μαζί τους. Η χαρά τους και η ευτυχία τους ήταν απερίγραπτη.

Με την παρακοή του, ο άνθρωπος απομακρύνθηκε από τον Θεό. Η καρδιά του που ήταν ζεστή από την παρουσία του Θεού, τώρα επάγωσε. Ζει μέσα στο κρύο της μοναξιάς. Στο πυκνό σκοτάδι της στέρησης του φωτός. Στο άγχος και στην αγωνία, γιατί δεν βλέπει φως στο τέλος του τούνελ. Παρηγοριά του δίνουν οι προφήτες της Π. Διαθήκης και οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί που μιλούν για τον ερχομό του δυνατού. Του Θεανθρώπου Χριστού.

Γεννιέται ο Εμμανουήλ, εκ πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου. Και ο Θεός είναι πάλι μαζί μας. Αυτό σημαίνει Εμμανουήλ. Ο Θεός μεθ’ ημών. Ο Θεός μαζί μας. Και ο Αναστημένος Εμμανουήλ υπόσχεται να είναι πάντα μαζί μας.

Πάντοτε και ιδιαίτερα σήμερα, στην εποχή της αμφισβήτησης των πάντων, αμφισβητήθηκε και αμφισβητείται η Ανάσταση του Χριστού από πολλούς. Δεν είναι και τόσο παράξενο αυτό. Σήμερα, Μέσα Ενημέρωσης και δήθεν ιστορικοί, αμφισβητούν ακόμη και την επανάσταση του 1821. Και αν δεν την αμφισβητούν, την παραποιούν. Και το κάνουν αυτό για να υποστηρίξουν τα προσωπικά τους συμφέροντα.

Ο αμαρτωλός άνθρωπος αμφισβητεί την Ανάσταση του Χριστού, γιατί το θέλει και τον συμφέρει. Ο Αναστημένος Χριστός αποκαλύπτει στον αμαρτωλό τις αμαρτωλές του πράξεις. Ελέγχεται έτσι ο αμαρτωλός και στεναχωρείται. Δεν θέλει να αλλάξει τρόπο ζωής και προτιμά να αμφισβητεί την Ανάσταση του Χριστού. Χωρίς αμφιβολία, της πράξης του αυτής, δηλαδή της αμφισβήτησης της Ανάστασης του Χριστού, άνθρακες είναι ο θησαυρός. Κάρβουνα συσσωρεύει στο κεφάλι του ο αμαρτωλός.

Ιστορικές αποδείξεις για την Ανάσταση του Χριστού υπάρχουν. Ο αμαρτωλός δεν τις δέχεται. Ο δίκαιος δεν τις χρειάζεται. Ο δίκαιος ζει την Ανάσταση του Χριστού. Όταν ζεις την Ανάσταση του Χριστού, δεν χρειάζεσαι αποδείξεις. Όταν ο Θεός είναι μαζί σου, το ζεις. Το νοιώθεις. Το ευχαριστιέσαι.

Χρειάζονταν απόδειξη ο Αδάμ και η Εύα, ότι Αυτός που περπατούσε μαζί τους το δειλινό ήταν ο Θεός; Όχι. Γιατί το ζούσαν. Ο Λουκάς και ο Κλεόπας πορεύονται στους Εμαούς. Ξαφνικά κάποιος εμφανίζεται και περπατεί μαζί τους. Στο τέλος αποδεικνύεται, ότι αυτός ήταν ο Αναστημένος Χριστός. Και όταν έγινε άφαντος, τι είπαν οι δύο μαθητές; «Ουχί η καρδία ημών καιομένη ήν εν ημίν ως ελάλη ημίν εν τη οδώ και ως διήνοιγεν ημίν τας γραφάς Η καρδιά μας δεν έκαιγε μέσα μας καθώς μας μιλούσε στο δρόμο και μας ερμήνευε τις γραφές; Ο δίκαιος δεν χρειάζεται αποδείξεις. Ζει την Ανάσταση του Χριστού και η καρδιά του είναι καιομένη.

Αν στην παρούσα ζωή ζεις την Ανάσταση του Χριστού και η καρδιά σου είναι καιομένη, γεμάτη χαρά, γεμάτη ευτυχία, σκέψου την μετά θάνατον ζωή. Σκέψου την δική σου ανάσταση στη δεύτερη Παρουσία του Χριστού. Στην ανάσταση όλων των νεκρών και στη δικαία κρίση. Σκέψου την εκεί και τότε χαρά και ευτυχία σου. Αναστημένος κι εσύ να ακολουθείς τον Αναστημένο Χριστό και συνεχώς να ανεβαίνεις μαζί Του. Να ανεβαίνεις που; Από δόξα, σε δόξα. Μετέχοντας στην άπειρη δόξα του απείρου Θεού.

Αγαπημένοι μου χριστιανοί. Η Ανάσταση του Χριστού είναι γεγονός τετελεσμένο. Ο Αναστημένος Θεάνθρωπος είναι πάντα μαζί μας. Γίνεσθε δίκαιοι για να ζείτε την Ανάσταση του Χριστού. Εύχομαι να την ζείτε στην παρούσα ζωή, για να την ζείτε και στην μετά θάνατον και στη δεύτερη Παρουσία Του και για πάντα. Χριστός Ανέστη!

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές εν Χριστώ Αναστάντι

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου