Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Εγκύκλιος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σωτηρίου, για την 25η Μαρτίου 1821

ΜΑΡΤΙΟΣ 2011


Ευλαβεστάτους Ιερατικώς Προϊσταμένους,

Εντιμοτάτους Προέδρους και Αξιότιμα Μέλη των Δ.Σ.,

Φιλοπτώχους Αδελφότητες,

Διδασκάλους, Διδασκάλισσε­­­ς, Μαθητές και Μαθήτριες,

Νεολαία των Κοινοτήτων και άπαν το ευλαβές πλήρωμα

της Ελληνικής Ορθοδόξου Μητροπόλεως Τορόντο (Καναδά)

25η Μαρτίου 1821

Ιστορικά διδάγματα

Μητροπολίτη Σωτηρίου

Η

υπερχιλιετής ζωή και το μεσουράνημα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ήταν δημιούργημα, αποτέλεσμα, της σύζευξης του ελληνικού και του χριστιανικού πνεύματος. Βοήθησε, βέβαια, και η άριστη διοίκηση (management) την οποία εδίδαξε στο κόσμο η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Μερικοί θα διαφωνήσουν με τη θέση μου αυτή. Πρόβλημά τους. Δεν αποκλείεται βέβαια, κάθε καλής θέλησης συζήτηση.

Η κάθε κατάρευση, πτώχευση, είναι πρώτα ηθική κατάρρευση και πτώχευση και μετά οποιαδήποτε άλλη κατάρρευση ακολουθεί. Πολιτική, διοικητική, οικονομική και κ.ο.κ. Το ίδιο συνέβη στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Όσο οι άνθρωποί της –λαός και διοίκηση κράτους και Eκκλησίας– κρατούσαν και ζούσαν τις ηθικές αρχές και αξίες, η Αυτοκρατορία προόδευε και μεγαλουργούσε. Όταν οι άνθρωποί της εγκατέλειψαν τις ηθικές τους αρχές και αξίες και επτώχευσαν πνευματικά, κατέρρευσε και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αδύνατο, λόγω χρόνου και χώρου, να επεκταθούμε σε λεπτομέρειες.

Στα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς, με τη στέρηση των πάντων και ιδιαίτερα της ελευθερίας, αφυπνίσθηκε η συνείδηση του λαού. Επέστρεψε στις ηθικές του αρχές και αξίες. Γιγαντώθηκε πνευματικά και απεφάσισε να θυσιαστεί «για την πατρίδα, την οικογένεια και του Χριστού την πίστη την αγία».

Επάλεψε και νίκησε χάρη στο πνευματικό του σθένος και όχι στον υλικό του εξοπλισμό, ο οποίος στην ουσία δεν υπήρχε. Βάσει του υλικού εξοπλισμού, ο αγώνας ήταν άνισος. Ο εχθρός υπερείχε κατά πολύ. Αντίθετα, στο ψυχικό σθένος ο αγώνας πάλι ήταν άνισος. Ο εχθρός ήταν γηρασμένος και παραλυμένος πνευματικά. Έτσι, η έκβαση του αγώνα κρίθηκε από την πνευματική υπεροχή και το πνευματικό σθένος των αγωνιζομένων Ελλήνων.

Η κήρυξη της επανάστασης του 1821 και η δικαίωση του αγώνα, είναι ιστορικός σταθμός, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά για την ανθρωπότητα. Και δεν είναι μόνο ιστορικός σταθμός, είναι και αιώνιο δίδαγμα. Όσοι θέλουν ειλικρινά να διδαχθούν, διδάσκονται, ότι η ηθική κρίση και πτώση φέρνει κάθε άλλη κρίση και πτώση.

Τα ιστορικά όμως διδάγματα συνεχίζονται. Κατά τη διάρκεια των χρόνων της επανάστασης, η διχόνοια μεταξύ των αρχηγών της επανάστασης έφερε πολλές φορές στο χείλος του γκρεμού και απείλησε να χαθεί η επανάσταση.

Μετά την επικράτηση της επανάστασης του 1821, έχομε ιστορικούς σταθμούς φωτεινούς και σκοτεινούς. Οι μελανότεροι σταθμοί είναι, η διχόνοια βασιλιά και Βενιζέλου που επέφερε την Μικρασιατική καταστροφή και η διχόνοια των Ελλήνων στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο που επέφερε τον εμφύλιο πόλεμο. Και στις δύο περιπτώσεις υπεχώρησαν οι ηθικές αρχές και αξίες και επήλθε η καταστροφή.

Σήμερα η Ελλάδα που θα έπρεπε να ζει σε υψηλότερα ύψη από την αρχαία της εποχή και την Βυζαντινή εποχή και να λάμπει και να φωτίζει όλο το κόσμο και να δοξάζεται από όλο το κόσμο, διέρχεται φοβερή οικονομική κρίση. Τα αίτια και αυτής της οικονομικής κρίσης είναι η απεμπόληση των ηθικών αρχών και αξιών. Χωρίς ηθικές αρχές και αξίες δεν υπάρχει χρηστή διοίκηση (management). Και το αποτέλεσμα, με μαθηματική ακρίβεια, είναι η καταστροφή. Όμως, «η Ελλάδα, ποτέ δεν πεθαίνει». Θα ξεπεράσει και αυτή την τρομερή οικονομική κρίση και θα μεσουρανήσει ξανά και θα λάμπει στο διηνεκές με την αρχαία της λάμψη και δόξα. Κανένας δεν πρέπει να απογοητεύεται. Όλοι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και μαζί να δουλεύουμε για τη δόξα της Ελλάδας.

Εμείς ζούμε στον Καναδά. Σαν Έλληνες είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, των βυζαντινών Ελλήνων, των νεότερων Ελλήνων. Μετέχουμε του αρχαίου Ελληνικού και του χριστιανικού πνεύματος και των ηθικών τους αρχών και αξιών. Και όσο κρατούμε στερεά τις ηθικές αυτές αξίες και αρχές, διοικούμε τους εαυτούς μας σωστά, αλλά και τα ιδρύματά μας σωστά.

Γιορτάζοντας την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, καλώ όλους μας να σταθούμε στις επάλξεις. Να σταθούμε στις ηθικές αρχές και αξίες του Γένους και της Ορθοδοξίας. Μόνο έτσι θα είμαστε άξιοι απόγονοι των ηρώων προγόνων μας. Θα τους τιμούμε σωστά. Θα μετέχουμε στη δόξα της αρχαίας Ελλάδας, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, της Επανάστασης του 1821. Θα απολαμβάνουμε την ελευθερία. Θα προδεύουμε. Θα είμαστε παράδειγμα για τους γύρω μας. Θα καμαρώνουν οι πρόγονοί μας.

Ζώντας αυτή τη σύζευξη του ελληνικού πνεύματος και του χριστιανικού πνεύματος, θα συνεχίζουμε την ανοδική μας πορεία επί της γης, με κατάληξη τον ουρανό και την κληρονόμηση της αιώνιας Βασιλείας του Θεού και της αιώνιας ευτυχίας μέσα στην αγκαλιά Του.

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!! Ζήτω η Ελλάς!! Ζήτω ο Καναδάς!! Ζήτω η ελευθερία!!!

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

ΤΣ:γκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου