Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Μουσικό-ποιητική παράσταση Γιάννης Ρίτσος - «Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει ... »

Μόσχα, 4 Δεκεμβρίου 2018

Μουσικό-ποιητική παράσταση
Γιάννης Ρίτσος - «Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει ... »

Αγαπητοί φίλοι!

Σε μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα καλλιτεχνικής αισθητικής, εσωτερικής αγωνίας, ειλικρίνειας και αλήθειας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, στην κατάμεστη μαθητές αίθουσα τελετών του Γυμνασίου «ΕΛΛΑΔΑ» η μουσικό-ποιητική παράσταση-αφιέρωμα στοΓιάννη Ρίτσο «Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει ... » από το Θεατρικό Εργαστήρι του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού - Κ.Ε.Π. με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Παναγόπουλο, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Κ.Ε.Π.(επικεφαλής, καλλιτεχνική διευθύντρια η Ινέσσα Εφραιμίδου).

Προλογίζοντας την παράσταση, ο διευθυντής του Γυμνασίου «ΕΛΛΑΔΑ» Βλαντίμιρ Σίντοροβ αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα συνεργασίας με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – ΚΕΠ και στις προοπτικές που διαφαίνονται για τους μαθητές του Σχολείου. Από πλευράς μας επιθυμουμε να του εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για το ουσιαστικό ενδιαφέρον του, την καλοπροαίρετη και εποικοδομητική διάθεσή του – απαραίτητες προϋποθέσεις, που μάς εξασφαλίζουν μία νέα εστία σφαιρικής, πολυεπίπεδης διάδοσης του τεραστίων διαστάσων πολιτισμικού κληροδοτήματος της Χώρας μας, της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού θεάτρου, του ελληνικού χορού κ.α.       
Μέτοχος της ημετέρας παιδείας, με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό, συνειδητά ο Γιώργος Παναγόπουλος επιλέγει κείμενα, που αντικατοπτρίζουν δραματικές σελίδες της ιστορίας μας, εκφράζουνμτις αγωνίες, τους πόθους και καημούς, τα οράματα και τους αγώνες του λαού μας στη σύγχρονη περίοδο της ιστορίας του, ταυτόχρονα δε αποτελούν φορείς αιώνιων και διαχρονικών αξιών αρετής, συνέπειας, αξιοπρέπειας, αλήθειας, πίστης σε αξίες και ιδέες, αγάπης... Το έργο-λειτούργημά του, στις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, της ισοπέδωσης, του μηδενισμού, της διαστρεύλωσης της ιστορικής πραγματικότητας, της απώλειας της ταυτότητας, είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο και επιβεβλημένο από την αδήριτη ανάγκη διατήρησης του πολιτισμού, της παράδοσης, των αξιών, της ιστορικής μνήμης, της συνείδησης.  Στην εκδήλωση δεν προβλέφθηκε μία συνήθης παρουσίαση-προβολή της Ελλάδας, χώρας ανυπέρβλητου φυσικού κάλλους και μοναδικής πολιτισμικής κληρονομιάς,  ως τουριστικού προορισμού ΄ τουναντίον, στην αποψινή βραδυά αναδεικνύεται, μέσα από τα ποιητικά κείμενα του αξεπέραστου Γιάννη Ρίτσου [σε εξαιρετικές μεταφράσεις Ρώσων Ελληνιστών του περαμένου αιώνα], η τραγικότητα, η φρίκη, ο πόνος, η θλίψη που βίωσε ο ελληνικός λαός τον 20ο αιώνα, την εποχή του μεσοπολέμου και των δικτατορικών καθεστώτων, την εποχή της φασιστικής εισβολής και της κατάληψης-κατοχής της χώρας, την εποχή του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου, του αλληλοσπαραγμού. Ταυτόχρονα αναδεικνύνονται οι πόθοι, οι καημοί, οι προσμονές, οι ελπίδες και τα όνειρα του ελληνικού λαού, ο ηρωισμός, η ανδραγαθία και η αυτοθυσία του, η ανθρωπιά του, το μεγαλείο, η συνέπειά του στις ιδέες του ανθρωπισμού και της αρετής...
Τα μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου μας και της Χορωδίας μας, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, εργάζονται με συνέπεια και επιμονή,  εκδηλώνουν ζωντανό, ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη μύηση στην ελληνική ποίηση και λογοτεχνία, στα αθάνατα και πάντα επίκαιρα μηνύματά της, τα οποία μεταφέρουν στο κοινό με ευαισθησία, με συναίσθημα, με αγωνία, με εσωτερική ανίχνευση, γεγονός που τους τιμά ιδιαίτερα
Γιάννης Ρίτσος είναι ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές του ΧΧ αιώνα. Κάτοχος πολλών βραβείων. Μεταξύ των τιμητικών διακρίσεών του περιλαμβάνονται το κρατικό βραβείο ποίησης και το βραβείο Λένιν.
 
Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια 
για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι.

Κάτω απ' τη γλώσσα του κρατεί τους βόγκους και τα ζήτω 
κι αν κάνει πως τα τραγουδεί ραγίζουν τα λιθάρια.

Από καρδιάς συγχαίρουμε τον Γιώργο Παναγόπουλο και την Ινέσσα Εφραιμίδου και τις ομάδες τους, όλα τα μέλη του Θεατρικού μας Εργαστηρίου και της Χορωδιας μας. Εσείς αποτελείτε τους πραγματικούς φορείς που μεταλαμπαδεύετε στη ρωσική γη την απύθμενου πλούτου λογοτεχνική κληρονομιά του ελληνικού κόσμου. Η ωφελιμότητα, ο αμοιβαιος εμπλουτισμός από τις κοινές-μεικτές πρόβες, είναι αισθητά. Τα θερμά μας συγχαρητήρια για την κατάθεση ψυχής στη σκηνή !!!
 
Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στη διοίκηση του Γυμνάσιου «Ελλάδα»  για τη δυνατότητα επικοινωνίας με το κοινό, καθώς και σε όλους τους συμμετέχοντες, στα μέλη των Συγκροτημάτων μας για το πρόγραμμα που παρουσίασαν, για την ανταπόκριση και σύμπραξή τους.

Φωτογραφίες από την παράσταση δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:https://yadi.sk/d/7qz_XFyt5j2lKQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου