Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Έγχορδα συνοδεύουν τους καλπασμούς μας.

ΕΓΧΟΡΔΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΠΑΣΜΟΥΣ ΜΑΣ

http://horsebackarcherygr.blogspot.com/2018/12/richard-wagner.html

"Η μουσική είναι η γλώσσα του πάθους"
[Richard Wagner: "Ο ιουδαϊσμός στην Μουσική"εκδ. "Ελεύθερη Σκέψις", 1985, σ. 49, επιμ. Φώτη Παπαθανασίου]

Ένα βαθύχορδο (κοντραμπάσσο) και ένα βιολί, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, στις 10 το πρωί, θα συνοδεύσουν τους καλπασμούς των μαθητών της Σχολής Ιππικού Θεάτρου στο υπαίθριο Ιππευτήριο των «Ελλήνων Κενταύρων».

Πρόκειται περί ενός μαθήματος που αποτελεί συνέχεια της μέχρι τώρα πρακτικής διδασκαλίας για την κατανόηση της σημασίας του ελέγχου της αναπνοής του εφίππου υποκριτή κατά την ίππευση.

Ενώ μέχρι τώρα προσπαθούσαμε να διατηρήσουμε το αναπνευστικό μας απαθές έναντι των ταυτοχρόνων παραγγελμάτων μέσω των βοηθημάτων, προς διατήρηση του καλπασμού με την παράλληλη διαχείριση της εκφοράς ορθοφωνημένου λόγου, τώρα, επιπροσθέτουμε και τον εξωτερικό παράγοντα του μουσικού ήχου ο οποίος προορίζεται να συντελέσει στην διαμόρφωση συνθηκών διασπάσεως της προσοχής του Ιππέως ο οποίος, συνεχίζει να καλπάζει και να εκφέρει, έναρθρο, ορθοφωνημένο, λόγο.

Πολύτιμοι αρωγοί στην προέκταση αυτής της διδασκαλίας μία μητέρα με την κόρη της, μέλη μιας καλλιτεχνικής οικογενείας πολύ κοντά στην Ομάδα μας: η μικρή κόρη του συνιδρυτή των «Ελλήνων Κενταύρων» Ιωάννη Δρίτσα, η Άρτεμις Δρίτσα και η μητέρα της, πιανίστα και μουσικοδιδασκάλισσα, Δέσποινα Μπαούση.

Έτσι, αυτό το κυριακάτικο πρωινό, ένα βαθύχορδο κι ένα βιολί θα ηχήσουν για πρώτη φορά σε ελληνικό Ιππευτήριο και οι ήχοι τους θα αναμειχθούν με τους ήχους των οπλών του Ίππου μας τον οποίο θα καλπάζουν οι μαθητές μας της Σχολής του Ιππικού Θεάτρου, ενώ, στο τέλος θα απολαύσουμε την νεαρή Αρτέμιδα Δρίτσα, έφιππη, σε ένα solo finale της ημερίδος, με το βιολί της ως ένα συμβολικό αφιέρωμα στον Ίππο από την ουρά του οποίου και, μάλιστα, του αρσενικού επιβήτορος προέρχονται οι 150-250 τρίχες που αποτελούν το δοξάρι που προήλθε τον 10 αιώνα από την Ανατολή, όπως μαρτυρούν παμπάλαιες εικονογραφήσεις.

Πέραν της συμβολής των δύο μουσικών στο σημερινό μάθημα προς υποστήριξη του εκπαιδευτικού περιεχομένου του, οι δύο καλλιτέχνιδες θα έχουν και την πρώτη επαφή τους με το ιππικό σκηνικό περιβάλλον, αφού ήδη ευγενώς προσεφέρθησαν να συνοδεύσουν λυρικά την πρώτη παράσταση της θεατροποιημένης διαλέξεώς μας "Μιχαήλ Μάρουλλος Ταρχανιώτης, ο Έλληνας πολεμιστής και λόγιος της Αναγεννήσεως" που προγραμματίζεται για τον επόμενο Ιούνιο σε ιστορική τοποθεσία της Πελοποννήσου.

Το πρόγραμμα, εκτός της διδασκαλίας Ιππικού Θεάτρου περιλαμβάνει και επίδειξη Έφιππης Τοξοβολίας από τους μαθητές της Σχολής Ιππικού Θεάτρου των «Ελλήνων Κενταύρων». Η διάρκεια αυτού του προγράμματος θα είναι, περίπου, δύο ώρες και όχι μόνον καλούνται να το παρακολουθήσουν ελεύθερα όλα τα Μέλη των "Ελλήνων Κενταύρων" αλλά και οποιοσδήποτε εκτός Ομάδος!

Ιδιαίτερη Τιμή θα είναι για όλους μας η παρουσία του Σκηνοθέτη μας και ηθοποιού κ. Ιωάννη Δρίτσα ο οποίος θα παρακολουθήσει αυτό το, ιππικό, μάθημα.

Μία υπαινικτική αναγγελία κάποιου συμβάματος που εξυψώνει την πολεμική τέχνη της Έφιππης Τοξοβολίας αμαλγαματοποιώντας την με την λυρική τέχνη του Απόλλωνος και, πάντοτε, με την πρωτοπορία των "Ελλήνων Κενταύρων".

BIOΓΡΑΦΙΚΟ: Η Δέσποινα Μπαούση γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο κλασικό πιάνο σε ηλικία 7 ετών στο Εθνικό Ωδείο και συνέχισε στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας όπου και πήρε Πτυχίο και Δίπλωμα με Άριστα παμψηφεί και Β´ Βραβείο. Επιπλέον συνέχισε με σπουδές στο κοντραμπάσο μέχρι την ανωτέρα. Παράλληλα παρακολούθησε ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια του συστήματος JMC της Yamaha για την μουσική προπαιδεία σε παιδιά( Junior Music Course ), το οποίο και διδάσκει τα τελευταία πέντε χρόνια στα Ωδεία Φ. Νάκας όπου είναι καθηγήτρια πιάνου από το 2000 ως σήμερα. Είναι επίσης καθηγήτρια πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Καλλιθέας και πιανίστα τη μικτής χορωδίας του Δήμου Καλλιθέας. Έχει συμμετάσχει στο φεστιβάλ χορωδίας Σύρου και στην Όπερα του Ορέστη Μπαζού «Το τετράγωνο ενός κύκλου» κάνοντας μουσική διδασκαλία. Έχει,επίσης, συμμετάσχει σε πολυάριθμες συναυλίες εντός και εκτός Αθηνών. Τέλος συνοδεύει εξετάσεις, πτυχίων, διπλωμάτων και ακροάσεων για ορχήστρες και υποτροφίες (ΚΟΑ, Λυρική, ΙΚΥ κ.α).

Για πληροφορίες, στο 6977764737.

ΔΩΡΕΑΝ, άνευ εισιτηρίου.

https://www.facebook.com/events/2199795500071734/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου