Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Βιβλιογραφίες και Εκδόσεις του παπαδιαμαντικού έργου-Διάλεξη

«Βιβλιογραφίες και εκδόσεις του παπαδιαμαντικού έργου, 1961-2011: Η εξιστόρηση μιας περιπέτειας».
Διάλεξη της Βασιλικής Δ. Λαμπροπούλου.
Σε συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών.

Ο Παπαδιαμάντης, όσο ζούσε, δεν ευτύχησε να κρατήσει στα χέρια του δικό του βιβλίο. Ωστόσο το ενδιαφέρον για την έκδοση του έργου του εκδηλώθηκε από την επαύριο του θανάτου του και διαρκεί αμείωτο ως τις μέρες μας.
Η διάλεξη αυτή είναι μια περιήγηση στο ελληνικό εκδοτικό τοπίο, που σταματά στους κυριότερους σταθμούς της πορείας του κειμένου του Παπαδιαμάντη, το οποίο αγαπήθηκε αδιαλείπτως από ειδικούς μελετητές και απλούς αναγνώστες. Η Β. Λαμπροπούλου μας παρουσιάζει επίσης τις κύριες παπαδιαμαντικὲς βιβλιογραφίες, που κατέγραψαν όλη την κίνηση και το ενδιαφέρον που προκάλεσε το έργο και η προσωπικότητα του συγγραφέα.
Μια φαινομενική σχολαστική μελέτη εκδόσεων και βιβλιογραφιών γίνεται ένα συναρπαστικό ταξίδι που καθιστά εμφανείς τις τάσεις κάθε εποχής προς συγκεκριμένες προσεγγίσεις και αισθητικές αποτιμήσεις και καταδεικνύει την αλματωδώς αυξανόμενη απήχηση του παπαδιαμαντικού έργου μέσα στον χρόνο.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια
Η Βασιλική Δ. Λαμπροπούλου είναι διδάκτωρ του Τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συνεργάστηκε με τον Ακαδημαϊκό κ. Νικόλαο Κονομή, στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Αρχαϊκή Χορική Ποίηση». Διετέλεσε επίσης επιβλέπουσα επιστημονική υπεύθυνος της πρακτικής άσκησης φοιτητών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανέλαβε τη γλωσσική επιμέλεια πανεπιστημιακών εκδόσεων και λογοτεχνικών περιοδικών. Ακολούθως εργάστηκε στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, όπου ασχολήθηκε με τη μελέτη, ταξινόμηση και ψηφιοποίηση του πολιτικού Αρχείου του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου και του πολιτικού και προσωπικού Αρχείου της Βιργινίας Εμμ. Τσουδερού.
Σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Φώτη Δημητρακόπουλο επιμελήθηκε την έκδοση της Αλληλογραφίας του Γιώργου Σεφέρη με τον φιλέλληνα Πάτρικ Λη Φέρμορ (Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου, Λευκωσία 2007). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και ανακοινώσεις για τη νεοελληνική πεζογραφία και ποίηση, ιδιαίτερα δε ασχολήθηκε με βιβλιογραφικά και εκδοτικά ζητήματα που αφορούν το έργο του Παπαδιαμάντη.
Ως Γενική Γραμματέας του Σωματείου «Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών» επί σειρά ετών, συμμετέχει στη διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων και επιστημονικών συναντήσεων.
Σήμερα συνεργάζεται με το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά για την έκδοση των Απάντων του ποιητή και είναι γραμματέας σύνταξης και φιλολογική επιμελήτρια του λογοτεχνικού περιοδικού Νέα Εστία. 

Τηλέφωνο Βιβλιοπωλείου :211 11 98 900

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 στις 7 μ.μ. – 9 μ.μ
Βιβλιοπωλείο Εν Πλω
Χαριλάου Τρικούπη 6-10, 10679 Αθήνα

https://www.facebook.com/events/354694635095722/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου