Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Εκ της Περσίας έρχονται τρεις Μάγοι με τα δώρα…

Πιστό αντίγραφο μανδύα της αυτοκράτειρας Θεοδώρας 
(λεπτομέρεια). Συλλογή Λυκείου των Ελληνίδων (Α.Μ. 414,α)

Το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 από τις 16.00 μέχρι τις 19.00 για να υποδεχθεί τα Χριστούγεννα. 

Θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε δωρεάν την έκθεση «Κατάγομαι από την παιδική μου ηλικία», ενώ, αντί για το καθιερωμένο έλατο θα αντικρύσετε ένα πρωτότυπο έκθεμα: έναν αυτοκρατορικό μανδύα που φέρει στον ποδόγυρο παράσταση της Προσκύνησης των Μάγων.
Ο μανδύας αυτός, όσο και το «αυτοκρατορικό» σύνολο που θα έχετε την ευκαιρία να περιεργαστείτε, ανήκουν στη συλλογή ιστορικών αντιγράφων βυζαντινής έμπνευσης του Λυκείου των Ελληνίδων που φτιάχτηκαν το 1929 με δωρεά του Αντώνη Μπενάκη και με την επιμέλεια των βυζαντινολόγων Γιώργου και Μαρίας Σωτηρίου. Αποτελεί αντίγραφο του ενδύματος που περιβάλλει την αυτοκράτειρα Θεοδώρα στο ψηφιδωτό της εκκλησίας του Αγίου Βιταλίου στη Ραβέννα.

Σας περιμένουμε για να σας ευχηθούμε Καλά Χριστούγεννα, να τραγουδήσουμε τα κάλαντα, να πιούμε μαζί ένα κρασί και… γιατί όχι; Να μπούμε όλοι στο χορό! 

Σε εσάς, τους πιο «απαιτητικούς» και φιλομαθείς επισκέπτες μας προτείνουμε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο
http://projects.mcah.columbia.edu/ha/panos/San-Vitale/Apse/ 
για να δείτε το εσωτερικό του Ναού του Αγίου Βιταλίου της Ραβέννας μέσω της εικονικής περιήγησης 360° του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Πατήστε διπλό κλικ για πλήρη οθόνη και ενεργοποιήστε το γυροσκόπιο για να κατευθυνθείτε ανατολικά, στη δεξιά πλευρά της κόγχης της αψίδας του ιερού. Θα βρεθείτε μπροστά στο ψηφιδωτό όπου απεικονίζεται η αυτοκράτειρα Θεοδώρα με την ακολουθία της (547 μ.Χ.). Η αυτοκράτειρα, σε κεντρική θέση, με φωτοστέφανο, -δείγμα της θεόπνευστης προέλευσης της εξουσίας της- προσφέρει χρυσή διάλιθη κύλικα για τον οίνο του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. 
Πάνω από το εσωτερικό της λευκό ένδυμα, που έχει χρυσοποίκιλτο ποδόγυρο με στύλους, η αυτοκράτειρα φοράει μανδύα «πορφυρούν και ποδήρην». Τη μεγαλοπρέπεια του μανδύα συμπληρώνει η πλούσια περιλαίμια διακόσμηση από πολύτιμους λίθους και μεγάλα μαργαριτάρια. Ξεχωρίζει ακόμη το περίτεχνο αυτοκρατορικό στέμμα απ’ όπου εξαρτώνται «πρεπενδούλια» (κρεμασίδια με μαργαριτάρια) που φτάνουν μέχρι τους ώμους της, τα οποία πιστεύεται ότι απομάκρυναν τις κακολογίες από τα ώτα των αυτοκρατόρων. Στον ποδόγυρο του μανδύα διακρίνεται η παράσταση της Προσκύνησης των Μάγων. Η Παναγία, ένθρονη, κρατώντας το Θείο Βρέφος στα γόνατα της, υποδέχεται τους Τρεις Μάγους που προσέρχονται εξ Ανατολών, κρατώντας στα χέρια τους τάσι προσφοράς. Φορούν μηδικές αναξυρίδες και φρυγικούς σκούφους, ενώ το εξωτερικό ένδυμα ανεμίζει πίσω τους. 
Η Θεοδώρα πλαισιώνεται από δύο αξιωματούχους και έναν όμιλο γυναικών της αυτοκρατορικής αυλής που φέρουν ενδύματα από πολυτελή υφάσματα με «ταβλία» (tabulae) και άλλα επίρραφα διακοσμητικά τμήματα, παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν στη σημερινή Αχμίμ (Πανόπολις) της Αιγύπτου.

Απομένει να συνδυάσετε τη σύντομη εικονική περιήγησή σας στον Ναό του Αγίου Βιταλίου με την επίσκεψή σας στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του ΛτΕ για να δείτε από κοντά το αντίγραφο του αυτοκρατορικού ενδύματος της Θεοδώρας από τη συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων.

Παρασκευή 21/12 στις 4 μ.μ. – 7 μ.μ.
https://www.facebook.com/events/1957481140965628/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου