Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Τα χέρια μας είναι η καρδιά μας

Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 στις 7 μ.μ. – 8:15 μ.μ
Ίδρυμα Άγγελου & Λητούς Κατακουζηνού
Αμαλίας 4 (5ος όροφος), 105 57 Αθήνα
Τα χέρια μας είναι η καρδιά μας 
Ιστορίες ηρωίδων του Σαίξπηρ

Οφηλία, Ιουλιέτα, Δυσδαιμόνα, Ιμογένη, Σύλβια… «Έπειτα πήρε μια χορδή λεπτότατη αλλά μεγάλης αντοχής και απειροπάλμων δονήσεων και πέρασε τα πετραδάκια ένα-ένα σαν χάνδρες σε μιαν αλληλουχία όπου τα χρώματα είχαν ονόματα […].» 
(A. Εμπειρίκος, Τα Τεκταινόμενα) 

Μάιρα Μηλολιδάκη, σοπράνο
Θεοδώρα Μπάκα, μέτζο σοπράνο 
Κορίνα Βουγιούκα, κιθάρα, μεταγραφές έργων & επιμέλεια κειμένων

Τις μεταγραφές πάνω σε έργα των C. Monteverdi, B. Strozzi, G. Rossini, R. Schumann, J. Brahms, G. Fauré, E.W. Korngold, Τ. Ρωσόπουλου, καθώς και συνθετών της Αναγέννησης, υπογράφει η Κορίνα Βουγιούκα. 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τραγούδια που την εποχή του Σαίξπηρ παρουσιάζονταν κατά τη διάρκεια των παραστάσεων των έργων του ως ιντερμέδια στη σκηνική δράση, από διάφορους συνθέτες της Αναγέννησης, καθώς και αποσπάσματα από μονολόγους του. 

Διάρκεια: 70 λεπτά περίπου 

Στο επίκεντρο αυτής της μουσικής πρότασης βρίσκεται η γυναικεία μορφή στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ανθολογώντας τραγούδια και άριες συνθετών που εμπνέονται από τις σαιξπηρικές ηρωίδες και αφορούν σε μια χρονική περίοδο που εκτείνεται από την Αναγέννηση ως τις μέρες μας, η Κορίνα Βουγιούκα μεταγράφει για κιθάρα και φωνή έναν κύκλο εννέα τραγουδιών, στον οποίο διαφορετικοί χαρακτήρες ενώνονται τελικά σε ένα πρόσωπο για να σκιαγραφήσουν, μέσα από τις εκμυστηρεύσεις και τις εξομολογήσεις τους, τη γυναικεία ψυχή διαχρονικά στους αιώνες. 

Η ίδια επισημαίνει: «Τόσο τα τραγούδια που επιλέγονται, όσο και ο τρόπος που έγιναν οι διασκευές από ένα σύγχρονο συνθέτη, έχουν ως γνώμονα την απλότητα, αλλά και την οικειότητα που αυτή δημιουργεί. Οικειότητα μεταξύ του τραγουδιστή και της κιθάρας, μεταξύ των ερμηνευτών και του κοινού. Χωρίς να αλλάζουν οι αναλογίες, αφαιρούνται τα πομπώδη χαρακτηριστικά και τη θέση τους παίρνουν οι βασικές γραμμές που περιγράφουν το σαιξπηρικό χαρακτήρα. Σαν να σκιτσάρει κανείς ένα πορτρέτο με μονοκοντυλιά.» 

Έτσι ο πλούτος του σαιξπηρικού λόγου, γίνεται η πρώτη ύλη μιας μουσικής ανάγνωσης , καθώς ο ήχος είναι στον Σαίξπηρ ισότιμος του νοήματος. Επί σκηνής, οι ερμηνεύτριες αφηγούνται το ταξίδι ενηλικίωσης της Γυναίκας, αναδεικνύοντας τους τρόπους που η εικόνα της αλλάζει μέσα στο Χρόνο, σε διάλογο με την κιθάρα, όργανο ιδιαίτερα γοητευτικό και συχνά μελαγχολικό, που συντροφεύει ιδανικά αυτόν τον εσωτερικό μονόλογο, άλλοτε ως θολός αντικατοπτρισμός των αισθημάτων και άλλοτε ως έμπιστη φίλη. 



Βιογραφικά σημειώματα 

Κορίνα Βουγιούκα, κιθάρα 
Γεννήθηκε στην Καβάλα.
Τον Ιούλιο του 2000 αποφοίτησε από το σολιστικό τμήμα της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας της Κολωνίας (τάξη Hubert Käppel), παίρνοντας το δίπλωμά της με άριστα και στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2002 αποφοίτησε από την Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Βασιλείας στην Ελβετία, (τάξη Οscar Ghiglia), αποκτώντας τον μεταπτυχιακό τίτλο `Konzertreifediplom`. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση.
Το 2015 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα τη σχέση της κιθάρας με τον υπόλοιπο μουσικό κόσμο στις αρχές του 19ου αιώνα όπως αυτή καταγράφεται στα έργα για κιθάρα που σχετίζονται με την όπερα.
Έχει αποσπάσει διακρίσεις σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς.
Έχει εμφανιστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παράλληλα έχει δώσει ρεσιτάλ σόλο και μουσικής δωματίου σε σημαντικές αίθουσες της Ελλάδας καθώς και σε πολλές άλλες χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Βέλγιο, Πολωνία, Τουρκία, Η.Π.Α., Λιβύη). Έχει συμπράξει με ορχήστρες της Ελλάδας (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Καμεράτα του Μ.Μ.Α., Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. ), της Ουγγαρίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Βουλγαρίας.
Έχει ηχογραφήσει το cd laceworks (label 64millimetres) με έργα φωνητικού ρεπερτορίου των Bellini, Schubert και Rossini σε μεταγραφή για κιθάρα από τον Τάσο Ρωσόπουλο. Έχει επίσης ηχογραφήσει για το τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, για την Ελληνική Τηλεόραση καθώς και για soundtrack του διάσημου κινηματογραφικού συνθέτη Trevor Jones. 
Ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Γ.Α.Παπαϊωάννου τα έτη 2007, 2008, 2015 και 2016. Είναι διοργανώτρια του φεστιβάλ Ε.Μ.Μ.Α. soundtrack (συναντήσεις μουσικών συνόλων από πανεπιστήμια και ακαδημίες από όλο τον κόσμο, το οποίο το 2012 έλαβε χώρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση). Eίναι επίσης καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας ‘Αρίων’ στο Μόλυβο Λέσβου.
Διδάσκει κιθάρα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και στο μουσικό τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Μάιρα Μηλολιδάκη, σοπράνο
Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών στο κλασικό τραγούδι και της Δραματικής Σχολής Εμπρός – Εργαστήρι, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, με σπουδές σε Μιλάνο και Ρώμη (Στούντιο Όπερας, Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας), συνεργάζεται με τους περισσότερους μουσικούς φορείς στη χώρα μας, ερμηνεύοντας ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, με έμφαση στη σύγχρονη παραγωγή και τους Έλληνες συνθέτες. Είναι μέλος της ομάδας μουσικού θεάτρου Chromatic Sequence και του μπαρόκ συνόλου Canto Soave. Συνεργάζεται επίσης σταθερά με τον καλλιτέχνη και συνθέτη της ηλεκτρο-ακουστικής μουσικής Κωνσταντίνο Σκουρλή (σε παραγωγές όπως «Δον Κιχώτης», σε σκηνοθεσία Έφη Μπίρμπα, και Ριχάρδος Β’ – Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά, σε σκηνοθεσία Marlene Kaminsky). 
Επιλέγοντας στιγμές: Μπρεχτ στο Εθνικό Θέατρο, Violetta (Verdi, La Traviata) και Madga (Puccini, La Rondine) στην Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας (Ρώμη), Gilda (Verdi, Rigoletto) στο Teatro dal Verme (Μιλάνο), Rosina (Rossini, Ο Κουρέας της Σεβίλλης) και Micaela (Bizet, Carmen) με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Βασίλισσα της Νύχτας (Mozart, Ο Μαγικός Αυλός) στην ΕΛΣ, ρεσιτάλ στο Carnegie Hall (Νέα Υόρκη) με το κουιντέτο Melos Brass, συμμετοχή στο φεστιβάλ μπαρόκ μουσικής Casa de Mateus στην Πορτογαλία, καλλιτεχνική διεύθυνση του κύκλου συναυλιών Ένα Μουσείο από Μουσική (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, 2009-2011) και του Φεστιβάλ Μουσικοί ΣυνΤονισμοί στο Μπετόν7 (2011-2015), σύμπραξη με τον οργανίστα Johannes Geffert και τον κόντρα τενόρο Michael Chance, συμμετοχή σε παραγωγές της ομάδας ΡΑΦΗ - Céphise (Rameau, Πυγμαλίων) σε σκηνοθεσία Π. Μέξη, La Fée (Viardot, Cendrillon) και Morgana (Handel, Alcina) σε σκηνοθεσία Θ. Γλυνάτση – τα τραγούδια σε ποίηση Ελύτη του Γ. Κουρουπού, τα τραγούδια του J. Tavener σε ποίηση της Αχμάτοβα με τον τσελίστα Α. Λιακάκη στη Στέγη, η Gepopo (Ligeti, Le Grand Macabre) για το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ, συμμετοχή στην ταινία ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ του Ν. Κορνήλιου, συμμετοχή στις περφόρμανς BSDA του Γ. Παντελεάκη και Pietà του Γ. Στεφανακίδη που βραβεύτηκε τον Ιούνιο 2018 στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου AndriyivskyFest (Κίεβο) και τον Σεπτέμβριο του 2018 απέσπασε το βραβείο καλύτερης παράστασης στο 2ο Athens Suitcase Theater Festival, ο ρόλος της Μητέρας στην παράσταση Enter Sandman (E.T.A. Hoffmann) σε σκηνοθεσία Θ. Γλυνάτση, οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Δ. Σολωμού με τους Chromatic Sequence, το CD Vita Segreta Musica Segreta από την FM Records με το Canto Soave, ενεργό μέλος στο 6ο Διεθνές Εργαστήριο «Η Μέθοδος του Θ. Τερζόπουλου» (Θέατρο Άττις, καλοκαίρι 2018), διδασκαλία τραγουδιού στο Deree και στο Ωδείο Φ. Νάκας, διδακτορικό σημειολογίας από τη Σορβόννη. Δεσμοί μουσικής και ζωής με τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη.

Θεοδώρα Μπάκα, μέτζο σοπράνο
Η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα γεννήθηκε στη Λάρισα όπου και μελέτησε αρχικά τραγούδι με την Κίτσα Δαμασιώτη.
Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου στο Ανόβερο (Γερμανία). Το ρεπερτόριο της, πλούσιο και πολυδιάστατο εκτείνεται από το μεσαιωνικό και αναγεννησιακό τραγούδι, τη φωνητική μουσική του μπαρόκ, τον Μότσαρτ, το γερμανικό Lied, την όπερα του 19ου και 20ου αιώνα, ως και την σύγχρονη μουσική και το ελληνικό τραγούδι. Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θες/νίκης, καθώς και με λυρικά θέατρα της Γερμανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ρωσίας ερμηνεύοντας ρόλους κυρίως από την εποχή του μπαρόκ και τον Μότσαρτ. Έχει εμφανιστεί σε διεθνείς μουσικές διοργανώσεις όπως: Φεστιβάλ Αθηνών, ΔΗΜΗΤΡΙΑ, Händelfestspiele (Γερμανία), “Bayreuth Barock” (Γερμανία), “Boston Early Music Festival” (ΗΠΑ), “STYRIARTE” (Αυστρία), “Musica e poesia di San Maurizio” (Ιταλία) κ.α. 
Έχει συμπράξει με: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θες/νίκης, Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θες/νίκης, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Ορχήστρα Πατρών, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βρέμης, Il Complesso Barocco (Alan Curtis), MusicAeterna (Θόδωρος Κουρεντζής) και με μικρότερα μουσικά σύνολα όπως: Latinitas Nostra (Μάρκελλος Χρυσικόπουλος), Ex Silentio (Δημ. Κούντουρας), Atalante (Erin Headley), Contratempo (Βλαδίμηρος Συμεωνίδης), ArteFacts.
Εξίσου δραστήρια στον χώρο της ελληνικής μουσικής έχει συνεργαστεί με πολλούς σύγχρονους έλληνες συνθέτες (Αλ. Μπαλτά, Γ.Ζερβό, Γ.Κουρουπό, Σ.Γυφτάκη, Έφη Μαρκουλάκη, Μ.Γρηγορίου, Γ. Κουμεντάκη, Τ. Ρωσόπουλο, Αλ. Μαρκέα, Ηλ.Ανδριόπουλο, Κ. Βήτα κ.α.). Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του τρίο σχήματος ΕΡΑΤΩ. 
Συμμετείχε σε ηχογραφήσεις έργων των Χαίντελ και Ντομ. Σκαρλάττι υπό την διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου αλλά και του Alan Curtis, σε ηχογραφήσεις ελληνικών λυρικών έργων («Orfeo» του Β. Κατσούλη, «Προσοχή, ο πρίγκηπας λερώνει!» Του Νίκου Κυπουργού ) καθώς και στην ηχογράφηση του έργου «Ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας » του Γ. Κουρουπού σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Το CD με έργα συνθετών της Ρώμης του 17ου αιώνα που ηχογράφησε με το διεθνές σύνολο Atalante απέσπασε την διάκριση Diapason d’ or (Decembre 2014). Η δισκογραφία της περιλαμβάνει ακόμα: έργα για φωνή και κιθάρα, μουσική της εποχής του μεσαίωνα με το σύνολο Ex Silentio, ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια , «Το ημερολόγιο μιας γυναίκας» με τους Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω.
Τον Μάρτη του 2019 θα ερμηνεύσει τον ρόλο της «Βεργινίας», στην βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Κων. Χρηστομάνου όπερα, «Η κερένια κούκλα», σε μουσική Τάσου Ρωσόπουλου & λιμπρέτο Γ.Σβώλου (παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ).
Διδάσκει τραγούδι στο Απολλώνιο Ωδείο

https://www.facebook.com/events/329137384591763/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου