Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στο 62ο Γυμνάσιο Αθηνών - Ενθουσιασμός και Χειροκροτήματα

Επιτυχία της λυρικής τραγωδίας «Προμηθέας Δεσμώτης» στο 62ο Γυμνάσιο Αθηνών
Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της λυρικής τραγωδίας «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου με τη συμμετοχή των μαθητών του 62ου Γυμνασίου Αθηνών στο Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Πετραλώνων - Δήμου Αθηναίων.
Πάνω από 300 μαθητές και μαθήτριες μαζί με τους εκπαιδευτικούς καταχειροκρότησαν τους καλλιτέχνες: Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος, Ιώ: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο, Ωκεανός/Ερμής: Γιάννης Μπρίτσας, τενόρος, Βία/Θεά Αθηνά: Κατερίνα Μποτώνη, μεσόφωνος, Ωκεανίδα: Μαρίζα Κιοσέογλου, σοπράνο, Παντελής Λεγάκης, Μουσική διεύθυνση στο πιάνο. 
Το σεμινάριο που προηγήθηκε συντόνισε η Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη η οποία εισηγήθηκε το θέμα «Η ιστορία της όπερας», ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος αναφέρθηκε στην προσωδία, η Φιλόλογος Σοφία Αθανασίου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του διευθυντή του 62ου Γυμνασίου Αθηνών κυρίου Γεωργίου Γεωργόπουλου, έκανε αναφορά στην τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης», η εκπαιδευτικός Αικατερίνη Διακογεωργίου αναφέρθηκε στην όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου. Συμμετείχαν δε ενεργά ο Υποδιευθυντής Ζώτος Ιωάννης ΠΕ03, η Υποδιευθύντρια Στούπα Μαριάννα ΠΕ07, η Μουσικός Βασιλική Θεοδωροπούλου, ο Δάβος Γεώργιος ΠΕ 86, και η Τονοζλή Πασχαλίνα ΠΕ02.
Το Β΄ Στάσιμο της τραγωδίας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη σε επιμέλεια της Φιλολόγου Σοφίας Αθανασίου απήγγειλαν οι μαθήτριες: Αγγελοπούλου Σταματίνα, Μαρκάκη Μαρία, Σπυροπούλου Ζωή , Πατεράκη Παναγιώτα, Αντωνίου Ζωή, Σταυρελοπούλου Ουρανία, Χαραμή Αθηνά, Συκινιώτη Στέλλα, Τζυχέρι Μαρίσα, Τρανού Αργυρώ. Την Απαγγελία κειμένου έκανε ο μαθητής Κόλλιας Παναγιώτης (Προμηθέας).
Το παράδειγμα της Προσωδίας στα Αρχαία ελληνικά από την τραγωδία Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου ερμήνευσε η Χορωδία του 62ου Γυμνασίου Αθηνών υπό την επιμέλεια της μουσικού Θεοδωροπούλου Βασιλικής.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 62ου Γυμνασίου Αθηνών ενθουσιάστηκαν από το τραγούδι των ερμηνευτών της όπερας και χειροκροτούσαν συνέχεια.
Ο ενθουσιασμός ήταν τέτοιος που στο τέλος της όπερας με τις απονομές των Επιμορφωτικών Βεβαιώσεων στους συμμετέχοντες τα χειροκροτήματα κράτησαν πάνω από μισή ώρα.
Η ποιότητα των καλλιτεχνών σε συνδυασμό με την διαδραστική συμμετοχή απέδειξε ότι οι μαθητές μπορούν να εκτιμήσουν την υψηλή τέχνη της όπερας.

Σημειωτέον ότι η παράσταση έγινε στα πλαίσια του εγκεκριμένου εκπαιδευτικού Προγράμματος του Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ΙΕΠ, «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία», του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
«Ειλικρινά τα παιδιά μας εξέπληξαν με το αυθόρμητο ενδιαφέρον που έδειξαν καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Μίλησε στην ψυχή τους και αυτό το είδος της μουσικής και εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους με χειροκροτήματα.  Ήταν πολύ ουσιαστική και η διαδραστική συμμετοχή των μαθητών, οι οποίοι όχι μόνο απήγγειλαν αποσπάσματα από την Τραγωδία του Αισχύλου ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ, αλλά συμμετείχαν και στη χορωδία αποδίδοντας παραδείγματα της προσωδίας» Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου