Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

Τιμητική εκδήλωση στον Παύλο Ναθαναήλ, πρόεδρο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών


Ο βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013. Στην Αίθουσα Συνεδρίων «Μιχαήλας Αβέρωφ» της ΕΕΛ παρουσιάστηκε Λογοτεχνική Εκδήλωση προς τιμήν του αξιότιμου Παύλου Ναθαναήλ. Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία του ο βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος που ερμήνευσε υπέροχα τα ποιήματα «Πτώση του Οιδίποδα» και «Ματαιότητα» του Παύλου Ναθαναήλ. Στο πιάνο τον συνόδευσε θαυμάσια η Κατερίνα Καραμπάτσα. Οι μελοποιήσεις έγιναν από τον μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσο.
Ποιήματα απήγγειλε η ηθοποιός Άννα Πολυτίμου, και ο ποιητής Χάρης Μελιτάς.
Χαιρέτισαν ο Διονύσης Μαγκλιβέρας, καθηγητής παν/μιου, εκπρόσωπος της Ε.Ε.Ε.Λ., ο Κώστας Στεφανόπουλος, και η Ζωή Τατάκη - Ιωσηφίδου.
Ο Παύλος Ναθαναήλ, πρόεδρος Ε.Ε.Λ.
Ομιλητές της παρουσίασης του έργου του Παύλου Ναθαναήλ ήταν ο συγγραφέας Θανάσης Παπαθανασοπουλος (επιτ. Μέλος Ε.Ε.Λ.), ο Βασίλης Δημουλάς, Αντ/δρος Ε.Ε.Λ., και ο Κώστας Καρούσος Γ. Γραμματέας Ε.Ε.Λ. Παρέμβαση έκαμε Γ. Έφορος Ε.Ε.Λ. Τάσος Μακράτος ο οποίος αναφέρθηκε στην «Ανθολογία του Αλβανικού Έπους» του Παύλου Ναθαναήλ.
Το συντονισμό είχε η ταμίας του Δ.Σ. της Ε.Ε.Λ. Άννα Μπουρατζή-Θώδα.  
Ο Παύλος Ναθαναήλ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1937 όπου και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνία από πολύ νέος. Δημοσίευσε κείμενα του σε περιοδικά από την ηλικία των δεκαεπτά ετών ενώ το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε στα δεκαοχτώ του. Αργότερα ήρθε στην Αθήνα όπου εργάσθηκε ως δημοσιογράφος και καθηγητής Αγγλικών. Παράλληλα σπούδασε αγγλική φιλολογία και νομικά.
Άννα Πολυτίμου, Κώστας Καρούσος, Παναγιώτης Καρούσος
Παύλος Ναθαναήλ, Τάσος Μακράτος
Ύστερα από επιτυχία σε ειδικό διαγωνισμό προσλήφθηκε στο BBC όπου εργάσθηκε πάνω από 20 χρόνια. Η μακρά παραμονή του στο Λονδίνο "άλλαξε την οπτική του γωνία". Επίσης ολοκλήρωσε τις σπουδές του παίρνοντας πτυχίο διεθνών σχέσεων από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Στο BBC ανέβηκε με γοργό ρυθμό τις βαθμίδες ιεραρχίας και έφθασε στη θέση του διευθυντή προγραμμάτων Νοτίου Ευρώπης. Είναι ο μόνος Έλληνας που κατέλαβε τόσο υψηλή θέση στο BBC.
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε και πάλι με τη δημοσιογραφία και για ένα διάστημα διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΑ. Η παράλληλη ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία συνεχίσθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Εξέδοσε τρεις ποιητικές συλλογές, μια συλλογή διηγημάτων, δύο τόμους δοκιμίων και τρεις ανθολογίες. Δημοσίευσε εκατοντάδες άρθρα σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Μετέφρασε πολλά έργα και βιβλία γύρω από τη διεθνή πολιτική.
Σήμερα είναι πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και Αντιπρόεδρος του "Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου