Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Χριστιανισμός-Δημοκρατία -Σωστή κοινωνία




ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
Μητροπολίτη Σωτηρίου

Ο Χριστιανισμός αδελφωμένος με την ιδέα της αρχαίας Ελληνικής Δημοκρατίας, δημιούργησε τις καλύτερες κοινωνίες. Ευνομούμενες κοινωνίες, στις οποίες επεκράτησε η απαράμιλλη χριστιανική διδασκαλία. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ελευθερία και η ισοτιμία του πολίτη. Η φροντίδα της πολιτείας για τον πολίτη, γνωστή σαν κοινωνική πρόνοια. Η αισιοδοξία και η ενατένιση του μέλλοντος με εμπιστοσύνη και ελπίδα.
Στις περισσότερες δυτικές δημοκρατικές χώρες και σήμερα επικρατούν τα στοιχεία που αναφέραμε ανωτέρω. Δυστυχώς όμως, κάπου τα πράγματα ξεθωριάζουν και εκτροχιάζονται. Το χειρότερο και πιο πρόσφατο παράδειγμα, είναι το μακελειό στο Connecticut των ΗΠΑ. Εάν το γεγονός αυτό ήταν ένα και μοναδικό, δεν θα υπήρχε λόγος μεγάλης ανησυχίας. Δυστυχώς, είναι το δέκατο τέτοιο μακελειό στις ΗΠΑ και μόνο μέσα στο έτος 2012. Αυτό λέει πολλά και πρέπει να δούμε γιατί φθάσαμε  εδώ που φθάσαμε.
Τα πράγματα είναι φως, φανάρι. Δυστυχώς, οι χριστιανικές χώρες σήμερα είναι εν πολλοίς χριστιανικές μόνο κατ’όνομα. Εγκατέλειψαν τον Χριστό. Σταμάτησαν να διαφωτίζονται από την πίστη στον Χριστό και την διδασκαλία Του. Τα παραδείγματα πολλά. Αναφέρουμε μόνο δύο. Τις εκτρώσεις και τον γάμο των ομοφυλοφίλων.
Εγκαταλείψαμε τον Χριστό και ζούμε στην ζούγκλα της τρομοκρατίας. Στην ζούγκλα του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και ονδόντα αντί οδόντος». Στη ζούγκλα τύπου μακελειού του Connecticut. Στην ζούγκλα της μαφίας.
Τι πρέπει να γίνει; Η απάντηση είναι επιστροφή. Επιστροφή στον Χριστό. Επιστροφή στην σωστή Δημοκρατία. Επιστροφή χωρίς καθυστέρηση.
Τι σημαίνει αυτή η επιστροφή; Σημαίνει πίστη στον Τριαδικό Θεό, τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύνα. Πίστη στον Ιησού Χριστό ως Μεσσία, Αληθινό Θεό και μόνο Λυτρωτή και Σωτήρα του κόσμου. Πίστη δι’ έργων ενεργουμένη. Ειλικρινή μετάνοια. Εφαρμογή της συγχώρησης εκατέρωθεν. Δηλαδή να ζητούμε συγγνώμη και να δίδουμε άφεση αμαρτιών. Σωστή μεταχείριση του πλησίον, όποιος κι αν είναι αυτός.
Οι δυνατοί της γης και οι κυβερνήτες να αφήσουν τα κροκοδείλια κλάματα και ειλικρινά να επιστρέψουν στον Χριστό. Να είναι όχι μόνο υπουργοί, δηλαδή υπηρέτες του λαού, αλλά και το παράδειγμά τους. Μοντέλο προς μίμηση.
Αγαπημένοι μου χριστιανοί, στην πρώτη του έτους 2013 καλώ όλους σας και τον εαυτό μου, με ταπείνωση,  ειλικρίνεια και μετάνοια, να επιστρέψουμε στον Χριστό. Οταν εγκαταλείπουμε τον Χριστό, δεν βλάπτεται Εκείνος, εμείς βλαπτόμεθα. Εκείνος δεν έχει καμμία ανάγκη, εμείς έχουμε τις ανάγκες. Θα επιστρέψουμε λοιπόν στον Χριστό, για να μη  ζούμε στη ζούγκλα της τρομοκρατίας, του ««οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος», του μακελειού τύπου Connecticut. Να επιστρέψουμε ειλικρινά στον Χριστό για να μην ιδούμε και να μην ζήσουμε τα χειρότερα. Καθημερινα προσεύχομαι για όλους σας. Προσεύχεσθε κι εσείς για μένα. Ολόψυχα σας εύχομαι ο καινούργιος χρόνος να είναι ευτυχής, με υγεία, πρόοδο και προκοπή, ευλογημένος από τον Θεό. Με επιστροφή όλων μας στον Χριστό.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου