Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Στα χνάρια του τραγωδού βαδίζει ο βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος ως Κορυφαίος στους Πέρσες του Αισχύλου


Βασίλης Ασημακόπουλος
Τρίτη 21 Αυγούστου 2012. Στο Θέατρο Αττικού Άλσους στο Γαλάτσι, ο καλλιτεχνικός «Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου Αιχμή» παρουσίασε, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, την τραγωδία του Αισχύλου «Πέρσες».
Ο βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος ως Κορυφαίος εντυπωσίασε όχι μόνο για την  σκηνική του παρουσία αλλά και για την άρτια μουσική του μόρφωση και τοποθέτηση φωνής. Ο Βασίλης Ασημακόπουλος τραγούδησε ως σολίστας στα χορικά και πρόσθεσε στην παράσταση του κυρίου Νικολαϊδη μια σπάνια ατμόσφαιρα.
Ο κύριος Ασημακόπουλος έχει σπουδάσει κλασικό τραγούδι και έχει πάρει μέρος σε παραγωγές της Λυρικής Σκηνής στο Ηρώδειο. Επίσης έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές παραγωγές όπερας και ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού. Έχει ηχογραφήσει καινούργια μουσικά έργα ως μπάσος, και πρόσφατα τραγούδησε στην Παλαιά Βουλή των Ελλήνων.
Ο Βασίλης Ασημακόπουλος έχει σπάνιο καλλιτεχνικό χάρισμα και είναι ένα μεγάλο ανερχόμενο ταλέντο στο Ελληνικό λυρικό μουσικό στερέωμα.
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Νικολαΐδης έκαμε μια αξιοπρεπής εργασία πάνω στο λυρικό έργο του Αισχύλου Πέρσες. Χωρίς σκηνοθετικές υπερβολές ο κύριος Νικολαΐδης έδωσε μια σεμνή παράσταση όπως αρμόζει στην αρχαία τραγωδία.
Τα μηνύματα της τραγωδίας του Αισχύλου παραμένουν διαχρονικά και αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων.
Η τραγωδία «Πέρσες» (αυθεντικός αρχαίος τίτλος: Πέρσαι), το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, θεωρείται η παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία μαζί με τις Ικέτιδες. Επίσης είναι η πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα (και μάλιστα μόνο κατά επτά χρόνια προγενέστερα από την παρουσίασή της στο κοινό): πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα.
Η Φωτεινή Φιλοσόφου στο ρόλο της ΑΤΟΣΣΑ εντυπωσιακή ντυμένη με το βασιλικό κοστούμι και όμορφη στην σκηνή.
Ο Γιάννης Νικολαϊδης ως ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ ήταν συγκλονιστικός, όπως επίσης και ο Ζαχαρίας Ρόχας στους ρόλους του ΔΑΡΕΙΟΥ και του ΞΕΡΞΗ.
Πολύ προσεγμένοι σκηνοθετικά και οι ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ: Κώστας Λάσκος, Γιώργος Γεωργίου, Χρήστος Κανέλλης, Μανώλης Σκιαδάς, Βασίλης Ασημακόπουλος, Βασίλης Πολίτης, Γιώργος Χουσάκος.
Ήταν μια ωραία βραδιά αυτή η παράσταση του αρχαίου δράματος Πέρσες του Αισχύλου διαφορετική από τις συνηθισμένες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα.
Συντελεστές παράστασης: Κώστας Πολιτόπουλος (μετάφραση), Γιάννης Νικολαϊδης (σκηνοθεσία), Μιχάλης Γλυνιαδάκης (μουσική), Μιχάλης Αγγελάκης (σκηνικά), Όλγα Σχοινά (κοστούμια), Στέφανος Κομιανός (φωτισμοί), Σπύρος Κωνσταντούλας (Βοηθός σκηνοθέτη), Πλάτων Ζελιώτης (Φωτογραφίες), RECORDING STUDIOS (ηχογράφηση), Ομάδα Τέχνης Τρία (εκτέλεση σκηνικών), Σοφία Συρογιάννη (εκτέλεση κοστουμιών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου