Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη: Μια αξιοπρεπής παράσταση


Γιάννης Νικολαΐδης, Φωτεινή Φιλοσόφου
Τρίτη 21 Αυγούστου 2012. Στο Θέατρο Αττικού Άλσους στο Γαλάτσι, ο καλλιτεχνικός «Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου Αιχμή» παρουσίασε, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, την τραγωδία του Αισχύλου «Πέρσες».
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Νικολαΐδης έκαμε μια σοβαρή και αξιοπρεπή εργασία πάνω στο λυρικό και δύσκολο έργο του Αισχύλου. Μακριά από τους γνωστούς σκηνοθετικούς υστερισμούς που έχουν κατακλίσει το Ελληνικό θέατρο, ο κύριος Νικολαΐδης έδωσε μια σεμνή και λιτή παράσταση, άκρως προσεγμένη στα άμετρα των άξιων συντελεστών του. Τα μηνύματα της τραγωδίας του Αισχύλου παραμένουν διαχρονικά και αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων.
Φωτεινή Φιλοσόφου
Η τραγωδία «Πέρσες» (αυθεντικός αρχαίος τίτλος: Πέρσαι), το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, θεωρείται η παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία μαζί με τις Ικέτιδες. Επίσης είναι η πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα (και μάλιστα μόνο κατά επτά χρόνια προγενέστερα από την παρουσίασή της στο κοινό): πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα.
Η Φωτεινή Φιλοσόφου στο ρόλο της ΑΤΟΣΣΑ πειστική, ντυμένη εντυπωσιακά με το βασιλικό κοστούμι φαινόταν πολύ όμορφη στην σκηνή. Ο Γιάννης Νικολαϊδης ως ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ ήταν συγκλονιστικός, όπως επίσης και ο Ζαχαρίας Ρόχας στους ρόλους του ΔΑΡΕΙΟΥ και του ΞΕΡΞΗ.
Πολύ προσεγμένοι σκηνοθετικά και οι ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ: Κώστας Λάσκος, Γιώργος Γεωργίου, Χρήστος Κανέλλης, Μανώλης Σκιαδάς, Βασίλης Ασημακόπουλος, Βασίλης Πολίτης, Γιώργος Χουσάκος.
Ζαχαρίας Ρόχας
Από τους Κορυφαίους εντυπωσιάστηκα από τον Βασίλη Ασημακόπουλο ο οποίος διαθέτη εκτός από σκηνική παρουσία και άρτια μουσική μόρφωση και τοποθέτηση φωνής. Ο Βασίλης Ασημακόπουλος τραγούδησε ως σολίστας στα χορικά και πρόσθεσε στην παράσταση του κυρίου Νικολαϊδη μια εξωτική σπάνια ατμόσφαιρα.
Βασίλης Ασημακόπουλος
Ήταν μια ωραία βραδιά αυτή η παράσταση του αρχαίου δράματος Πέρσες του Αισχύλου διαφορετική από τις συνηθισμένες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα.
Συντελεστές παράστασης: Κώστας Πολιτόπουλος (μετάφραση), Γιάννης Νικολαϊδης (σκηνοθεσία), Μιχάλης Γλυνιαδάκης (μουσική), Μιχάλης Αγγελάκης (σκηνικά), Όλγα Σχοινά (κοστούμια), Στέφανος Κομιανός (φωτισμοί), Σπύρος Κωνσταντούλας (Βοηθός σκηνοθέτη), Πλάτων Ζελιώτης (Φωτογραφίες), RECORDING STUDIOS (ηχογράφηση), Ομάδα Τέχνης Τρία (εκτέλεση σκηνικών), Σοφία Συρογιάννη (εκτέλεση κοστουμιών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου