Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΝΑΔΑ

Υγιές είναι το θρησκευτικό συναίσθημα των Ορθοδόξων Χριστιανών Καναδά. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που πολλοί Ιεροί Ναοί γιορτάζουν (ο χειμώνας είναι βαρύς και οι περισσότεροι Ι.Ν. φέρουν ονόματα αγίων που γιορτάζουν τους θερινούς μήνες). Οι ευλαβείς Χριστιανοί προσέρχονται κατά χιλιάδες στους Εσπερινούς και τις Θ. Λειτουργίες των εορταζόντων Ιερών Ναών και η συμμετοχή τους στη Θεία Κοινωνία είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα οι Χριστιανοί τιμούν την Παναγία, τα Μοναστήρια, την Μεταμόρφωση του Χριστού και την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, αλλά και τους άλλους Αγίους. Χωρίς καμία υπερβολή, στις γιορτές του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, της Μεταμόρφωσης, της Κοίμησης της Θεοτόκου, του Πατροκοσμά, της Παρηγορήτισσας και της Ύψωσηςτου Τιμίου Σταυρού, η προσέλευση είναι πολύ μεγάλη. Σε χιλιάδες ανέρχονται οι ευλαβείς προσκυνητές που λαβαίνουν μέρος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στις γιορτές των Μοναστηριών, της Παρηγορήτισσας και του Πατροκοσμά.

Με τον Θεοφιλέστατο Μητροπολίτη Καναδά έχουμε συνεργαστεί αρκετές φορές κυρίως με την μελοποίηση και έκδοση των ποιημάτων του Έμμετρη Ορθόδοξη Κατήχηση, σε έμμετρο δεκαπεντασύλλαβο.

Είναι ένας ιεράρχης δυναμικός και πράος, χαμηλών τόνων όσον αφορά την συμπεριφορά του αλλά ακλόνητος στις άποψης του. Έχει εργαστεί για την πρόοδο της Ορθοδοξίας στον Καναδά, και είναι ο πιο σεβαστός Έλληνας που υπολογίζει περισσότερο την γνώμη του η Κυβέρνηση του Καναδά. Κατά καιρούς

έχει συγκρουστεί με τις αστικές κοινότητες των διαφόρων παροικιών κυρίως για οικονομικά θέματα. Έχει τεράστια υπομονή και δεν βιάζεται να περιμένει να εξαντληθεί των άλλων η υπομονή γιατί η δικιά του είναι ανεξάντλητη. Είναι ένας άξιος αντιπρόσωπος της Ορθοδοξίας και αν τον ακολουθούσαν περισσότερο οι ομογενείς στις απόψεις του ο Ελληνισμός του Καναδά θα μπορούσε να κάνει θαύματα κάτω από τις αποτελεσματικές αποφάσεις του.

Πέρα από όλες τις διαφορές με τις διάφορες κοινότητες του Ελληνισμού και τις αντιξοότητες που έχει συναντήσει ο Σεβασμιότατος Σωτήριος η Μητρόπολης Καναδά που ήδη έχει αναβαθμιστεί σε Αρχιεπισκοπή Καναδά ανθεί κυρίως στα οικονομικά της αλλά και ως καινούργιες Εκκλησίες, μοναστήρια και κτιριακή περιουσία.

Αυτή η μεγάλη περιουσία του Ελληνισμού στον Καναδά πρέπει να διασφαλιστεί και για το μέλλον της Ορθοδοξίας και για την ζωντανή οντότητα των Ελλήνων στον Καναδά. Η γνώμη μου είναι ότι οι δοκιμασμένοι άνθρωποι που έχουν αποδείξει την αξία τους θα πρέπει να ενισχύονται γιατί μπορούν να αξιοποιήσουν τα και να διασφαλίσουν κεκτημένα ανάλογα προς όφελος όλων.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Τορόντο, κ. Σωτήριος (Αθανασούλας) εγεννήθη εις Λεπιανά Άρτης Ηπείρου το 1936. Εσπούδασε εις την Θεολογικήν Σχολήν των Αθηνών και εις το Πανεπιστήμιον του Μόντρεαλ, εξ ου έλαβε το πτυχίον του Μαγίστρου της Θεολογίας.

Υπηρέτησεν ως Επιμελητής της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης. Την 17ην Ιουλίου 1962 εχειροτονήθη Διάκονος. Το αυτό έτος εχειροτονήθη Πρεσβύτερος αναλαβών εκκλησιαστικήν διακονίαν εις τον Καναδάν.

Εξελέγη Επίσκοπος την 18ην Δεκεμβρίου 1973 και εχειροτονήθη την 27ην Ιανουαρίου 1974. Υπηρέτησεν ως αντιπρόεδρος του Χριστιανικού Περιπτέρου της Διεθνούς Εκθέσεως ΕΧΡΟ '67 στο Μόντρεαλ. Υπηρέτησεν ως μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής (1968-1996) και ως Αρχιερατικός Επίτροπος (1996).

Υπηρέτησεν ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Τορόντο (1975-1978).

Επεσκέφθη την Κίνα (1981) με το Καναδικόν Συμβούλιον Εκκλησιών και την Αυστραλία με το Παγκόσμιον Συμβούλιον Εκκλησιών (1982).

Όταν ως Επίσκοπος του Καναδά ανέλαβε τα καθήκοντα του υπήρχαν μόνο είκοσι δύο Κοινότητες. Τώρα υπάρχουν εβδομήντα επτά. Επί Αρχιερατείας του η Ιερά Επισκοπή και τώρα Ιερά Μητρόπολις ίδρυσε: τας Συνελεύσεις Νεολαίας (1980).

Τας ΚοινωνικάςΥπηρεσίας (1984). Τα Μetahomes (1984), σπίτια που παρέχουν πρόσκαιρον κατοικίαν και διατροφήν εις αστέγους. Την μηνιαίαν εφημερίδα «Ορθόδοξη Πορεία» (1982).

Το Εβδομαδιαίον Τηλεοπτικόν Πρόγραμμα «Ορθόδοξη Φωνή» (1990), το οποίον μεταδίδεται εις όλον τον Καναδά. Την Ελληνορθόδοξη Αδελφότητα (1987). Την Σχολήν Βυζαντινής Μουσικής (1991). Την γυναικεία Ιεράν Μονήν Παρηγορήτισσας (1993), στο Quebec.

Την Ελληνικήν Ορθόδοξον Παιδεία στο Ontario (ημερήσια σχολεία, 1996). Την Ορθόδοξον Θεολ

ογικήν Ακαδημίαν Τορόντο (1998). Τας κατασκηνώσεις Ι. Μητροπόλεως (1998).Συνέγραψε και εδημοσίευσε «Ορθόδοξη Κατήχηση» αγγλικά και ελληνικά εις έμμετρον και πεζόν λόγον.

Ετιμήθη δια πολιτειακών διακρίσεων, της πόλεως των Αθηνών και του Ανωτέρου Ταξιάρχου του Τάγματος του Φοίνικος της Ελλάδος.

Ανυψώθη εις Μητροπολίτην Τορόντο και Υπέρτιμον και Έξαρχον παντός Καναδά το 1996. (Φωτογραφίες:
1. Από την επίσκεψη του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Καναδά ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος με τον μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσο
2. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καναδά και ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστοφόρος κλείνουν την εκδήλωση με προσευχή. Διακρίνεται η κ. Βασιλική Ζαχαροπούλου, Πρόεδρος Φιλοπτώχου Καναδά
3. Από τον Εσπερινό στον Ι.. Ν. Προφήτη Ηλία, Mississauga
4. Από τον Εσπερινό στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος , Άννης και Παρασκευής, Markham

5,6. Από τον Εσπερινό και την Θ.Λειτουργία στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, Toronto

7. Από τον Εσπερινό της Ι.Μονής Πατροκοσμά, Bolton.

8. Από τη λιτανεία της Ι.Εικόνας της Παναγίας της Παρηγορήτισσας, Chatham, Quebec)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου