Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Η Τραβιάτα του Βέρντι υπό την διεύθυνση του μαέστρου Giovanni Pacor στην Λυρική Σκηνή

Άψογη και άκρος μέσα στο πνεύμα του Ιταλικού Bel-Canto η διεύθυνση του μαέστρου και Καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Τζοβαννι Πάκορ, όπως επίσης και η Ορχήστρα Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τα υπέροχα σολιστικά μέρη όπως το όμποε και το πρώτο βιολί.
Η σκηνοθεσία τα σκηνικά και τα κοστούμια του Νίκου Σ. Πετρόπουλου ήταν συμβατικά και μέσα το παραδοσιακό συνηθισμένο ανέβασμα του έργου.
Ως «Βιολέττα» η σοπράνο Μίνα Πολυχρόνου είχε ένα ωραίο βιμπράτο στην φωνή της και έβγαλε σε πέρας τον δυσκολότατο ρόλο και θεατρικά και φωνητικά.
Ως «Αλφρέντο» ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος είχε καλές στιγμές κυρίως στα ντουέτο της τελευταίας πράξης.
Στο ρόλο του «Ζερμόν» ο βαρύτονος Διονύσιος Σούρμπης ήταν πειστικότατος.
Στον ρόλο της «Φλώρας» η μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου ήταν εντυπωσιακή και με ζεστή φωνή.
Η Μιράντα Μακρυνιώτη ως Αννίνα, ο Φίλιππος Δελλατόλας ως Γκαστόνε, ο Παύλος Σαμψάκης ως Βαρόνος, ο Νίκος Πετρίδης ως Μαρκήσιος, ο εκφραστικός Τάσος Αποστόλου ως Γιατρός, ο Θανάσης Ευαγγέλου ως Τζουζέππε, και ο Αναστάσιος Δημέγγελης ως Οικονόμος / Μαντατοφόρος συμπληρώσαν την διανομή των ρόλων.
Η ΤΡΑΒΙΑΤΑ του Τζουζέππε Βέρντι, ένα από τα πιο διάσημα έργα του ιταλικού λυρικού ρεπερτορίου.
Η όπερα ανέβηκε πρώτη φορά στη Βενετία το 1853. Από τότε παρουσιάζεται σε όλα τα σημαντικά λυρικά θέατρα του κόσμου και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες προτιμήσεις του φιλόμουσου κοινού.
Η συγκλονιστική ιστορία της «παραστρατημένης» Βιολέττας Βαλερύ αναδεικνύει αξίες του Ρομαντισμού, όπως η ανιδιοτελής αφοσίωση και η αυτοθυσία στο όνομα του έρωτα, και βασίζεται στην περίφημη «Κυρία με τις καμέλιες» του Αλέξανδρου Δουμά υιού.
Όλες οι μεγάλες πρωταγωνίστριες της όπερας έχουν ερμηνεύσει την αριστουργηματική παρτιτούρα του Τζουζέππε Βέρντι και έχουν γίνει αξιόλογα ανεβάσματα του έργου κατά καιρούς σε όλες της όπερες του κόσμου με σπουδαιότερο το ανέβασμα της «Τραβιάτα» από την Σκάλα του Μιλάνου το 1955 σε σκηνοθεσία του Λουκίνο Βισκόντι με πρωταγωνίστρια την μεγάλη Μαρία Κάλλας.

(Φωτογραφίες: Αυλαία από την παράσταση της «Τραβιάτα», και η πρωταγωνίστρια Μίνα Πολυχρόνου με τον Παναγιώτη Καρούσο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου