Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Με επιτυχία στέφθηκε η όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου στο OPERA GALA του Κηποθέατρου Παπάγου



Η Ολυμπιακή Φλόγα στο Φεστιβάλ Παπάγου 2013
Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013. Στο Φεστιβάλ Παπάγου 2013 που έγινε στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου, παρουσιάστηκε ένα πετυχημένο OPERA GALA με αποσπάσματα από τις όπερες «Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ, «Σαμψών και Δαλιδά» του Σαιν Σανς, «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου και η όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου.
Ήταν η πρώτη φορά που ο Δήμος Παπάγου φιλοξένησε έργα του διακεκριμένου Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου.
Το πρόγραμμα παρουσίασε η ηθοποιός Κατερίνα Οικονομοπούλου, η οποία επίσης ερμήνευσε υπέροχα με την βελούδινη μέτζο-σοπράνο φωνή της την άρια της Δαλιδάς, το μελοποιημένο ποίημα από τον Παναγιώτη Καρούσο “To My Country” της μεγάλης Ισραηλινής ποιήτριας Rachel, και τους ρόλους της Ιόλης και Αλκμήνης από την Ολυμπιακή Φλόγα. 
Η Ειρήνη Κώνστα ως Δηιάνειρα
Η υψίφωνος Ελένη Μπούκη-Αγιομυργιανάκη, ερμήνευσε μελωδικότατα την άρια της Παμίνα από τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ, την άρια της Ωκεανίδας από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Παναγιώτη Καρούσου, και τον ρόλο της Μακαρίας στην «Ολυμπιακή Φλόγα».
Ο τενόρος Ντίνος Καλύβας ερμήνευσε με σθένος και ωραία τεχνική τις άριες του Ωκεανού και Ερμή από την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης», και τον ρόλο του Ηρακλή στην όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα».
Ο μπάσος Βασίλης Ασιμακόπουλος ερμήνευσε καταπληκτικά με την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα το ντουέτο Προμηθέας – Ιώ, και το ντουέτο Προμηθέας – Ωκεανός με τον τενόρο Ντίνο Καλύβα.
Η πανέμορφη σοπράνο Ειρήνη Κώνστα θριάμβευσε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Δηιάνειρας στην «Ολυμπιακή Φλόγα», έδειξε όλο το πάθος της ηρωίδας για τον Ηρακλή, και έζησε το δράμα που βυθίζει βαθειά μέσα στην απελπισία του έρωτα. Περιμένει σαν άλλη Μπατερφλάι τον Ηρακλή να γυρίσει σπίτι, και εξιλεώνετε με την τραγική αυτοκτονία της όταν μαθαίνει ότι ήταν η αιτία του χαμού του Ηρακλή.
Ελένη Μπούκη, Ειρήνη Κώνστα
Όμως η Δηιάνειρα του Καρούσου δεν είναι η Μπατερφλάι, ούτε η Νόρμα, είναι η τραγική ηρωίδα που σε μεταφέρει κατευθείαν στην αρχαία Ελλάδα της μυθικής εποχής των Ηρώων. Μέσα στην μυθική αυτή εποχή των γιγάντων και των τιτάνων η Δηιάνειρα εκπροσωπεί την γυναικεία θνητότητα, την αιώνια γυναικεία φύση που εκπληρώνεται μόνο με την ψυχική της ένωση με τον αγαπημένο της. Η Δηιάνειρα είναι η ρομαντική τραγική φιγούρα που φτάνει στο ανώτατο σκαλοπάτι της θλίψης, μιας απελπισίας που ξεπερνά τον πανικό της εγκατάλειψης, ξεπερνά την φρίκη της ερωτικής προδοσίας, χάνεται μέσα στα σκοτάδια του φόβου και της τύψης και αυτοκτονεί. Το λιμπρέτο της όπερας «Ολυμπιακή Φλόγα» βασίζεται στην τραγωδία του Σοφοκλή «Τραχίνιες». Τα κοστούμια φαντασμαγορικά στο αρχαίο Ελληνικό πνεύμα. Τον ρόλο του Βασιλιά των Μυκηνών Ευρυσθέα ερμήνευσε ο συνθέτης και βαρύτονος Παναγιώτης Καρούσος.
Βασίλης Ασιμακόπουλος, Ντίνος Καλύβας
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ του Παναγιώτη Καρούσου
Όπερα βασισμένη στην τραγωδία του Σοφοκλή «Τραχίνιες»
Πρωταγωνιστεί η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ως Δηιάνειρα
Αλκμήνη - Ιόλη: Κατερίνα Οικονομοπούλου, μέτζο-σοπράνο
Ηρακλής - Ύλλος: Ντίνος Καλύβας, τενόρος
Μακαρία: Ελένη Μπούκη-Αγιομυργιανάκη, σοπράνο
Ευρυσθέας: Παναγιώτης Καρούσος, βαρύτονος
Βιβή Κλεισούρα, πιάνο
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Καρούσος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Οικονομοπούλου
Κοστούμια: Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών


Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παναγιώτη Καρούσου
Βασίλης Ασιμακόπουλος, Ειρήνη Κώνστα
Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παναγιώτη Καρούσου είναι το δεύτερο μέρος της Ελληνικής Τετραλογίας «Η Αυγή του Ανθρωπισμού» (η σειρά είναι Προμηθέας - Ολυμπιακή Φλόγα – Μέγας Αλέξανδρος - Το Φως του Χριστιανισμού).
Το έργο σχετίζεται με το μύθο του Ηρακλή (Ηρακλής) και την ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων, που απεικονίζει το μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος και την προνοητικότητα των Ελλήνων. Είναι σαφώς αποδεδειγμένο και αποδεκτό ότι ο δυτικός πολιτισμός έγκριτε την εξέλιξη του στα φιλοσοφικά έργα της Ελληνικής αρχαιότητας και ότι είμαστε όλοι απόγονοι του πολιτισμού και του πολιτισμού της εποχής εκείνης.
Η όπερα βασίζεται εξ ολοκλήρου την Ολυμπιακή Φλόγα, και καθώς εξελίσσεται, μας δίνει τη θεμελιώδη έννοια πίσω από αυτό το αρχαίο ελληνικό τελετουργικό της αφής.
Η Ολυμπιακή Φλόγα στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου
Η φλόγα όπως παραδίδεται στο στάδιο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι βασικά μια απλή ανάμνηση, αναπαράσταση της φλόγας, όπως είχε κλαπεί από τους Θεούς από τον Προμηθέα και παραδόθηκε στους ανθρώπους - η φλόγα της γνώσης, από την οποία γεννήθηκε ο πολιτισμός .
Στην ελληνική αρχαιότητα ήταν μια θρησκευτική τελετουργία, με σκοπό να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στους Θεούς.
Η δεύτερη πράξη του έργου βασίζεται στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή.
Στις Τραχίνιες, τα βάσανα και η θνητότητα των ανθρώπων εκπροσωπείτε από την Δηιάνειρα, η οποία εξιλεώνεται με τον τραγικό θάνατό της.
Στο τέλος της όπερας, ο Προμηθέας έρχεται μετά το μυστήριο της συμφιλίωσης του με τον Δία και ανεβάζει τον Ηρακλή στον Όλυμπο. Είναι η συμφιλίωση των ανθρώπων με τους θεούς στην εποχή των ημίθεων.
Παναγιώτης Καρούσος
Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι μια παρουσίαση ενός σημαντικού έργου της ελληνικής μυθολογίας και της φιλοσοφίας, που συμβάλει στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει γράψει μια μουσική εμπνευσμένη από το Αρχαίο Ελληνικό Κάλλος, ως κεντρική ιδέα του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, διαποτισμένη από υψηλό λυρισμό και πληθωρική ρομαντική θέρμη. Μετά την παρουσίαση της πρεμιέρας του έργου στον Καναδά η όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» αξιολογήθηκε ως έργο μεγαλοφυές συγκρίσιμο με τα μεγάλα έργα του κλασικού ρεπερτορίου, και ο δημιουργός του μεταρρυθμιστής της μοντέρνας όπερας. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου