Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ελληνορθόδοξη Παιδεία: Τι σημαίνει



Μητροπολίτη Σωτηρίου

Eλληνορθόδοξη παιδεία, κοντολογίς να πούµε, σηµαίναι αξιοπρέπεια στον εαυτό µας. Σεβασµός στους προγόνους µας. Αγάπη στην πατρίδα µας. Διορατικότητα. Σοβαρή και προγραµµατισµένη ενατένιση του µέλλοντος, για να µη χαθεί  η γλώσσα µας. Η φυλή µας. Ο πολιτισµός µας. Η αλήθεια της Ορθόδοξης πίστης µας.
Στον παγκόσµιο χάρτη σήµερα, η Ελλάδα γεωγραφικά είναι µια πολύ µικρή χώρα. Μικρή χώρα, αλλά µε ένδοξη ιστορία. Με απαράµιλλο πολιτισµό. Χώρα που έδωσε φως σε όλο τον κόσµο. Ποια άλλη χώρα στον κόσµο µπορεί να καυχηθεί για τόσο πανάρχαιο πολιτισµό; Για Οµήρους, για Σωκράτηδες, για Πλάτωνες; Για τόσο λογική και σωστή γλώσσα;
Η παγκοσµιοποίηση έρχεται µε όλα της τα αγαθά και όλα της τα κακά. Ολόκληρη η γη µε την πρόοδο της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στα Μέσα Ενηµέρωσης, έχει γίνει µια γειτονιά. Μέσα σ’αυτή την παγκοσµιοποίηση -ίσως πολλοί δεν το καταλαβαίνουν- γίνεται µια φοβερή πάλη. Πάλη για την επικράτηση των ιδεών, των πολιτισµών, των γλωσσών. Δεν φαίνεται ότι τελικά θα επικρατήσει σε όλο τον κόσµο µία γλώσσα, αλλά εάν επικρατήσει, γιατί να µην είναι η Ελληνική, η οποία είναι η πιο σωστή και η πιο λογική.
Ξενητευτήκαµε για λόγους πολλούς και διάφορους. Δεν είναι του παρόντος να τους αναφέρουµε. Στις νέες πατρίδες να θυµούµαστε πάντοτε την στιγµή του αποχωρισµού µας από την Ελλάδα και την ευχή της µάνας µας. Τις σκέψεις που είχαµε τότε. Τις υποσχέσεις που δώσαµε.
Τα σηµερινά προβλήµατα της πατρίδας Ελλάδας είναι γνωστά σε όλους. Και το µεγαλύτερο πρόβληµα δεν είναι το οικονοµικό, όπως νοµίζουν οι πολλοί. Το µεγαλύτερο πρόβληµα είναι ο φιλαυτισµός των πολλών. Η έλλειψη αγάπης προς την Πατρίδα. Σεβασµού προς τους προγόνους. Αξιοπρέπειας στους εαυτούς τους.
Γραµµατισµένοι και Μέσα Ενηµέρωσης –όχι όλοι βέβαια- που θα έπρεπε να είναι οι φύλακες της γνησιότητας της ελληνικής γλώσσας, επιτρέπουν την νοθεία της. Όχι µόνο την επιτρέπουν, κάµνουν την νοθεία οι ίδιοι. Τους βλέπουµε και τους ακούµε καθηµερινά, στις τηλεοράσεις που φθάνουν κι εδώ στις µακρινές µας νέες πατρίδες.
Οταν βλέπεις και ακούς αυτά στα Ελληνικά Μέσα Ενηµέρωσης, πώς να συγκρατήσεις εδώ την νέα γενιά, τα παιδιά; Όταν είσαι επωµισµένος µε το µεγάλο καθήκον, να διδάσκεις την εκµάθηση της ελληνικής γλώσσας, την εµπέδωση της Ορθόδοξης Πίστης, την αγάπη στην Πατρίδα, τον σεβασµό στους προγόνους, αισθάνεσαι σαν τον Σίσυφο.
Τούτος ο λόγος σήµερα εκφράζει αγωνία. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Καλεί σε συναγερµό µικρούς και µεγάλους. Να δουλέψουµε όλοι πρέπει. Όχι για την διάσωση, αλλά για την επικράτηση του ελληνικού πολιτισµού. Για την επικράτηση του φωτός της Ορθοδοξίας που είναι η Αλήθεια προσωποποιηµένη.
Η φωνή µας είναι µικρή. Ίσως δεν θα την ακούσουν αυτοί που πρέπει. Συ όµως ο Ελληνοκαναδός, µείνε σ’ αυτά που διδάχθηκες και έµαθες. Θυµήσου αυτά που υποσχέθηκες φεύγοντας από την πατρίδα σου. Κράτησε και ζήσε την Ορθοδοξία σου. Κράτησε και χρησιµοποίησε την ελληνική σου γλώσσα. Φρόντισε να την διδάξεις στα παιδιά σου, στα εγγόνια σου, στους απογόνους σου. Έτσι µόνο έχεις πραγµατική αγάπη στη πατρίδα σου, την απαράµιλλη Ελλάδα. Σεβασµό στους προγόνους σου που εδοξάσθησαν και δοξάζουν και σένα. Αξιοπρέπεια στον εαυτό σου και αγάπη και σεβασµό στους απογόνους σου.
Ελληνορθόδοξε του Καναδα, µη πλανιέσαι από τις σειρήνες του κόσµου. Μείνε Ελληνορθόδοξος. Κράτησε τα παιδιά σου και τους απογόνους σου Ελληνορθοδόξους. Έτσι, όχι  µόνο δοξάζεις την πατρίδα σου, αλλά συνεχίζεις να είσαι φως του κόσµου. Βαδίζεις και οδηγείς στην κορυφή της πυραµίδας, στην σωτηρία. Πρόσεχε, µη αποκάµεις στον δρόµο. Η νίκη είναι δική σου. Καλή επιτυχία.
Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου