Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΤΥΧΕΡΗ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ



Εντυπώσεις από τον Ραδιομαραθώνιο 2012.

΄Οταν μιλά κανείς για πριμαντόνα  της όπερας, φαντάζεται μια καλλίφωνη γυναίκα  απρόσιτη, δύστροπη, που έξω από τη φροντίδα της φωνής και της εμφάνισης της, δεν ασχολείται με τίποτε άλλο κατά την προετοιμασία της παράστασης. Αντίθετα είναι γεμάτη απαιτήσεις και όλοι τρέχουν να την εξυπηρετήσουν, ενώ σκηνοθέτες , ενδυματολόγοι, μουσικοί και τεχνικοί, φροντίζουν για το στήσιμο του έργου.
Στη Λυρική Σκηνή Λεμεσού όμως της οποίας παράσταση παρακολουθήσαμε, μάθαμε ότι συμβαίνει εντελώς το αντίθετο. Η ιδρύτρια  και πρωταγωνίστριά της,  Ιόλη Μουστερή, σκηνοθετεί, σχεδιάζει και ράβει μόνη της τα κοστούμια των παραστάσεων, τρέχει στα στούντιο ηχογράφησης για την επιλογή των ορχηστρικών μερών, φροντίζει για τη μεταφορά σκηνικών, διδάσκει τη χορωδία και πέντε λεπτά πριν τη παράσταση  τρέχει στο καμαρίνι να ντυθεί, για να βγει φρέσκια και λαμπερή και να μαγέψει φωνητικά και οπτικά!
Είναι θαυματουργός ο ΄Ερωτας και η Ιόλη Μουστερή είναι ερωτευμένη με την τέχνη.
Το διαπιστώσαμε στη παράσταση της Τρίτης 13.11.2012, όπου με τη βοήθεια του ευρηματικού σκηνογράφου Γιώργου Παπαδόπουλου, του έμπειρου τεχνικού ΄Αρτο Μαλιάν και της ακούραστης, χορογράφου Βίκυς Τσαγγαρίδου Τζεμπελίκου, απολαύσαμε μια βραδυά με υπέροχα χρώματα, κίνηση, λόγο και μουσική.
Η βραδυά που τελούσε υπό την αιγίδα της κ. ΄Ελσης Χριστόφια, Πρόεδρο της Επιτροπής του Ραδιομαραθωνίου, ήτανε επανάληψη εκείνης που δόθηκε τον Αύγουστο στην Ελλάδα.
 Το πρόγραμμα  ξεκίνησε με αποσπάσματα από Τραγωδίες Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη, μελοποιημένα  δυναμικά από τον Κύπριο συνθέτη, Νεόφυτο Στράτη και ορχηστρική μουσική μπαλλέτου από τον επίσης  Κύπριο ταλαντούχο συνθέτη,  Αδάμο Κατσαντώνη.
Επιβλητικός Αρχιερέας ο καταξιωμένος Κύπριος ηθοποιός, Χρύσανθος Χρυσάνθου. Πειστικός και δραματικός Προμηθέας, ο Ελλαδίτης μπάσος Βασίλειος Ασημακόπουλος, με έντονη όσο και μελωδική φωνή. Επιβλητική η Ιόλη Μουστερή φωνητικά και θεατρικά, αέρινο και εκφραστικό το μπαλλέτο της Βίκυς Τζεμπελίκου, αξιοσημείωτη η συμβολή του Χοροθεάτρου ΡΟΕΣ, ονειρικό το φόντο του Γ. Παπαδόπουλου. 
Ακολούθησε πρόγραμμα με έργα του βραβευμένου Κύπριου ποιητή Κώστα Πούλακα , γεμάτα μηνύματα αγάπης, ομοψυχίας , ελευθερίας και σεβασμού για το αθάνατο Ελληνικό Πνεύμα, έντεχνα μελοποιημένα από τον Ελλαδίτη συνθέτη Νίκο Λεκάκο, με μουσική που εκφράζει τέλεια το νόημα των στίχων.
Θαυμάσιες ερμηνείες από το μπάσο Β. Ασημακόπουλο που ήδη μας είχε εντυπωσιάσει ως Προμηθέας, απ΄ τον τενόρο Γιάννη Φίλια, μια μελωδική όαση η φωνή του, απ΄ την Αγγέλα Μεταλληνού, τραγουδίστρια με προσωπικό ύφος και φωνητική άνεση που γοητεύει, απ΄ τη χορογραφία της Β. Τζεμπελίκου και πάλι από την Ιόλη Μουστερή, που όπως είπαμε είχε όλο το βάρος της οργάνωσης και αμείφθηκε μαζί με όλους τους συντελεστές με θερμότατο χειροκρότημα.
Καλό θα ήταν όμως να μη μένει μόνο στο χειροκρότημα η αναγνώριση της καλλιτεχνικής προσφοράς της, αλλά να στηριχτεί ουσιαστικά το έργο που προσφέρει τόσα χρόνια στον τόπο της.
Τελικά αυτή η Τρίτη και 13 του Νοέμβρη 2012 ήταν μια τυχερή βραδυά για όσους βρέθηκαν στο Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία. 

Παναγιώτης Καρούσος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου